Λίγος ήλιος και πάει το μαυρόασπρο σκηνικό των προηγούμενων χειμωνιάτικων ημερών. Χιόνια, βροχές, καταιγίδες, βοριάδες, εξαφανίστηκαν με τις πρώτες ηλιαχτίδες που είχαμε καιρό να δούμε, τουλάχιστον εδώ στην μεγάλη μας πόλη. Μια καλοκαιρινή διάθεση, έστω σε υπολανθάνουσα κατάσταση, μια γλυκιά προσμονή για το καλοκαιράκι που αργεί ακόμα να έρθει και η ψυχολογία στα ύψη. Αλλάζει και το μενού της ημέρας και έτσι αντί για σούπα, στρέφομαι σε κάτι που παραπέμπει σε “παρά θιν’ αλός” καταστάσεις.
Γαρίδες φούρνου λεμονοσκορδάτες, ψημένες πάνω σε φέτες πατάτας και λεμονιού. Σε μισή ώρα το φαγητό έτοιμο. Γρήγορο,γευστικό, απολαυστικό!
Όσο για το καλοκαίρι; Μα το έφερα σήμερα στην κουζίνα και το τραπέζι μου.
Υλικά (για 3-4 μερίδες)
- 500-550 γρ. γαρίδες μεγαλούτσικες
- 3-4 πατάτες
- 2 λεμόνια, το ένα κομμένο σε λεπτές φέτες και το άλλο σε χυμό.
- Αρκετές σκελίδες σκόρδου
- 1 φλυτζανάκι ελλ. καφέ λευκό κρασί
- Ελαιόλαδο
- Φύλλα φρέσκιας ρίγανης
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Το πρώτο που κάνω είναι να πλύνω τις πατάτες και να τις βάλω σε κρύο νερό για να βράσου. Περίπου στα δέκα λεπτά είναι έτοιμες.
- Πλένω καλά και κόβω το λεμόνι σε λεπτές φέτες. Καθαρίζω τις σκελίδες σκόρδου, αφαιρώ τις φύτρες και το πολτοποιώ. Το βάζω σε ένα μπολάκι και το χτυπώ καλά με αρκετό ελαιόλαδο, το χυμό του λεμονιού και ένα φλ. καφέ άσπρο κρασί.
- Βγάζω τις πατάτες από την κατσαρόλα, τις καθαρίζω και τις κόβω σε λεπτές φέτες. Αλατοπιπερώνω και τις στρώνω σε πυρεξάκι. Από πάνω τους τακτοποιώ τις φέτες λεμονιού. Πασπαλίζω με φύλλα ρίγανης.
- Τακτοποιώ από πάνω τις γαρίδες τις οποίες επίσης έχω αλατοπιπερώσει και περιχύνω το φαγητό με το σκορδολαδολέμονο.
- Βάζω το πυρεξάκι μου στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνω στον αέρα στους 200 βαθμούς για 25 λεπτά. Σβήνω το φούρνο και αφήνω το πυρέξ άλλα 10 λεπτά μέσα.
- Bγάζω το πυρέξ από το φούρνο και σερβίρω τις γαρίδες με τις πατάτες και τις φέτες λεμονιού με πράσινη σαλάτα και άσπρο κρασί.
Πηγή: foodcollection.gr – DIMITRA CHEROUVIM