Στις σουπιές με σπανάκι, που φτιάχνουν στο όρος Σινά, πέρα από μπόλικο ελαιόλαδο, μυρωδικά και μπαχαρικά, μπαίνει κι ένα ολόκληρο κεφάλι σκόρδο.
Αυτή η εκδοχή του κλασικού συνδυασμού «σουπιές με σπανάκι» περιέχει μπόλικο ελαιόλαδο και ένα ολόκληρο κεφάλι σκόρδο, επειδή, όπως μας είπε ο Βεδουίνος μάγειρας Χσεν, που ετοίμασε το πιάτο στην Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης, στο Όρος Σινά, οι σουπιές το θέλουν το σκόρδο τους και διψάνε για λάδι. Επίσης, μας είπε ότι λίγη ζάχαρη μέσα στο νερό όπου βράζουν οι σουπιές τις βοηθάει να μαλακώσουν.
40′ προετοιμασία
1 ώρα και 30′ μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 10′
Υλικά
Μερίδες: 6
- 1 κιλό σουπιές, φρέσκες ή κατεψυγμένες, καθαρισμένες
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 2 φύλλα δάφνης
- 4 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 1 κεφάλι σκόρδο, χωρισμένο στις σκελίδες του, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
- 2 κιλά σπανάκι, καθαρισμένο, πλυμένο και ψιλοκομμένο
- 1 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
- 1 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή
- χυμός από 3 λάιμ ή 2 λεμόνια
- 400 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα άφθονο νερό, τη ζάχαρη και τις δάφνες και αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
- Ρίχνουμε τις σουπιές, μετριάζουμε τη φωτιά και τις βράζουμε για περίπου 40-45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Τις στραγγίζουμε, πετάμε το νερό και κόβουμε τις σουπιές σε μέτρια καρέ.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Προσθέτουμε τα σκόρδα και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το σπανάκι, τον άνηθο και τον μαϊντανό και τα μαγειρεύουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαραθούν και να μειωθεί ο όγκος τους.
- Ρίχνουμε το κύμινο, την πάπρικα και τις σουπιές και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι το φαγητό να μελώσει και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.
- Ρίχνουμε τον χυμό των λάιμ και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Σερβίρουμε τις σουπιές με σπανάκι ζεστό, με ψωμί ή αραβικές πίτες.
Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου
Πηγή: gastronomos.gr