Τετάρτη, 2 Ιουλίου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home Featured

Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου (3/3/2023)

03/03/2023
in Featured, ΑΓΡΟΤΙΚΑ
0
Όλα τα στάδια παραγωγής του ελαιολάδου σε ένα βίντεο
0
SHARES
Share on Facebook

Εβδομάδα σταθεροποίησης των τιμών (ίσως και μικρής υποχώρησης στην Ισπανία) μετά το «μπουμ» των προηγούμενων εβδομάδων Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου (17/2/2023). Πρόκειται για μια (φυσιο)λογική αντίδραση κατοχύρωσης αυτού του επιπέδου των τιμών («η αγορά αναζητεί νέο επίπεδο ισορροπίας» όπως είχαμε γράψει).

Οι Έλληνες πωλητές (παραγωγοί, ελαιοτριβείς, συνεταιρισμοί, έμποροι) διαισθάνονται ότι βρισκόμαστε προ εξελίξεων [βλέπε Παρατηρητήριο τιμών ελαιολάδων της διεθνούς αγοράς, 5/2/2023, «πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά με τις πυξίδες και τους χάρτες απλωμένους. Γι’ αυτό βάλτε στο πικάπ να ακούσετε τον «Σταυρό του Νότου» (Νίκου Καββαδία, Θάνου Μικρούτσικου), τον ασύρματο στη συχνότητα του olivenews.gr και μην εκπλαγείτε ό,τι κι αν συμβεί. Το ταξίδι έχει συγκινήσεις»]

οπότε είναι επιφυλακτικοί μεταξύ των δύο στρατηγικών: «κάλλιο 5 και στο χέρι παρά 10 και καρτέρι» («πούλα και μετάνιωνε») και της προσδοκίας για νέα υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Αν η Ελλάδα έχει περί τους 350.000 τόνους παραγωγής φέτος, κι αν έχουν φύγει χύμα μέχρι τώρα άνω των 100.000 τόνων (ίσως 70.000 προς Ιταλία και ίσως 30.000 προς Ισπανία), άρα θα πρέπει να μένουν ακόμη για εξαγωγή χύμα περί τους 100.000 τόνους. Όλα αυτά τα «αν» και τα «άρα» αποτελούν όχι μόνο ένα μεγάλο διακύβευμα περί τα διόλου ευκαταφρόνητα 500 εκατ. €, αλλά συγχρόνως και το όνειδος της ελληνικής πολιτείας και των υπεύθυνων (;) φορέων, οι οποίοι εν έτει 2023, 42 χρόνια στην ΕΕ, με τον πακτωλό των κοινοτικών επιδοτήσεων και προγραμμάτων άνω των 50 δις €, (τώρα έρχεται και η νέα τριετία ΟΕΦ, με όλα αυτά τα μέσα τεχνολογίας στη διάθεσή τους -, τα οποία επιλεκτικά εφαρμόζονται στους τομείς που προφανώς επιλέγονται είτε λόγω οικονομικού κέρδους είτε λόγω πολιτικού οφέλους- δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τα στοιχειώδη στατιστικά για το “εθνικό της προϊόν”, όπως έχει εδώ και χρόνια η Ισπανία.

Οι τιμές (άφιξης CIF, άρα συμπεριλαμβάνοντας προμήθειες και μεταφορικό κόστος) για τα premium έξτρα κυμαίνονται από 5,15 έως 5,25€, τα συνήθη έξτρα από 5,0 έως 5,15€ και τα λαμπάντε 5ο περί τα 4,0€ (πάντα CIF, Ιταλία). Πέρα όμως από τα λίγα σεντ, που κυμάνθηκαν οι τιμές, ο τομέας ζει καταστάσεις που παραπέμπουν σε πολλά χρόνια πίσω για λόγους που έχουμε χιλιοαναλύσει εδώ και πολλούς μήνες  Οι Ισπανοί μείωσαν την κατανάλωση ελαιολάδων, σπορελαίων αλλά όχι πυρηνελαίων,  Μία μεγάλη μαύρη τρύπα 800.000 τόνων ελαιολάδου στην Ισπανία

Αγαπητές μου αναγνώστριες και αγαπητοί μου αναγνώστες, ζητώ τη κατανόησή σας. Το σημερινό Παρατηρητήριο Τιμών γράφεται όχι μόνο υπό την πίεση των προετοιμασιών του συνεδρίου της 4Ε, αλλά και υπό το κράτος των συναισθημάτων από το δυστύχημα στα Τέμπη. 57 νεκροί, 56 αγνοούμενοι με λίγες ώρες ακόμη στη διάθεση των σωστικών συνεργείων, 48 τραυματίες, άγνωστος αριθμός επιβατών που δεν είχαν καταγραφεί αν και τα εισιτήρια είναι ονομαστικά, οι περισσότεροι νέοι άνθρωποι, στην Ελλάδα του 21ου αιώνα με διαθέσιμη και χρυσοπληρωμένη την πιο σύγχρονη τεχνολογία, είναι πράγματα που δύσκολα καταπίνονται. Το άγιο έλαιο επουλώνει τις πληγές, όμως εδώ έχουμε για κάτι πολύ βαθύτερο. Ευτυχώς που οι πολιτικές ηγεσίες δείχνουν μέχρι τώρα να συμφωνούν όχι μόνο στη διαλεύκανση των αιτίων αλλά και στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ώστε να αποκτήσει η Χώρα μας αξιόπιστους και ασφαλείς σιδηροδρόμους. Θα ξαναμιλήσουμε τις προσεχείς ημέρες.

Πηγή: olivenews.gr

Previous Post

Κρήτη: Ένιωσε αδιαθεσία, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου και άφησε την τελευταία της πνοή

Next Post

Ελιά: Κερδίζει έδαφος η πρόταση για το Ολυμπιακό Έτος Ελαιολάδου 2024

Next Post
Ελαιόλαδο: Στην Καβάλα ο 8ος διεθνής διαγωνισμός

Ελιά: Κερδίζει έδαφος η πρόταση για το Ολυμπιακό Έτος Ελαιολάδου 2024

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ