Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι κίτρινο, σκληρό
- 500γρ. αλεύρι λευκό μαλακό + λίγο επιπλέον για το ζύμωμα
- 75γρ. μαγιά νωπή
- 100ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 25γρ. αλάτι
- 900ml νερό
- 400γρ. λιαστές ντομάτες, στραγγισμένες από το λάδι τους, ψιλοκομμένες
- 1 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκου θυμαριού ή 1 κ.γ. ξερό, τριμμένο
- σουσάμι, για το πασπάλισμα
Διαδικασία
Σε μια μεγάλη λεκάνη ή στον κάδο του μίξερ ρίχνετε τα δύο άλευρα, τη μαγιά θρυμματισμένη και το ελαιόλαδο. Προσθέτετε λίγο-λίγο το νερό και ανακατεύετε με το χέρι με κυκλικές κινήσεις ή με τον γάντζο του μίξερ. Προσθέτετε το αλάτι και ζυμώνετε για 10 λεπτά τουλάχιστον μέχρι να πάρετε μια ζύμη μαλακή και ελαστική.
Ρίχνετε τις λιαστές ντομάτες και το θυμάρι και ζυμώνετε με απαλές κινήσεις, όχι με ιδιαίτερη δύναμη, για να μη λιώσουν οι ντομάτες, μέχρι να ομογενοποιηθούν στη ζύμη.
Ακουμπάτε τη ζύμη σε μια λαδόκολλα, αλευρώνετε καλά τη λεκάνη και βάζετε ξανά εκεί τη ζύμη. Τη σκεπάζετε καλά με χοντρές πετσέτες και την αφήνετε σε ζεστό μέρος για 40 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Βγάζετε τη ζύμη επάνω σε αλευρωμένο πάγκο και την κόβετε σε 3 κομμάτια. Πιέζετε με τα χέρια κάθε κομμάτι μέχρι να πλατύνει και να αποκτήσει το κλασικό σχήμα της λαγάνας.
Κάνετε λακουβίτσες με τα δάχτυλά σας στην επιφάνειά τους και τις μεταφέρετε σε λαμαρίνες του φούρνου στρωμένες με λαδόκολλα. Σκεπάζετε τις λαμαρίνες και αφήνετε τις λαγάνες να φουσκώσουν ξανά για περίπου 20 λεπτά.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα. Αλείφετε τις λαγάνες με νερό χρησιμοποιώντας ένα πινέλο και τις πασπαλίζετε με μπόλικο σουσάμι. Τις ψήνετε στο φούρνο για 35-40 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν ωραίο χρώμα και να γίνουν τραγανές.
Φωτογραφία: Studiom.com – Food styling: Μάκης Γεωργιάδης – Styling: Κατερίνα Λυκουρέση
Πηγή: olivemagazine.gr