Πώς φτιάχνω λαγάνα; Ο Πέτρος Συρίγος έχει την πιο εύκολη και γρήγορη συνταγή για σπιτική λαγάνα χωρίς λάδι, με γεύση αξεπέραστη. Θα σας καταπλήξει και θα γίνει αγαπημένο ψωμί για όλες τις ημέρες του χρόνου και όχι μόνο για την Καθαρά Δευτέρα.
Υλικά – λαγάνα
700 γραμμ. αλεύρι σκληρό
500 ml νερό
18 γραμμ. ξηρή μαγιά η 50 γρ νωπή
40 γραμμ. ζάχαρη
15 γραμμ. αλάτι
50 γραμμ. αλεύρι γ.ο.χ για τον πάγκο
200 γραμμ. σουσάμι αποφλοιωμένο
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
80 ml ζεστό νερό
Διαδικασία
Ξεκινώντας βάζουμε στον κάδο του μίξερ την μαγιά, την ζάχαρη, 3 κ.τ.σ από το συνολικό αλεύρι(από τα 700 γραμμ.), το χλιαρό νερό (μέχρι 40 βαθμούς) και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός(αυγοδάρτη). Σκεπάζουμε με μεμβράνη και μια πετσέτα και αφήνουμε 20 λεπτά ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Το μείγμα μας θα βγάλει κάτι φουσκαλίτσες και θα φουσκώσει λίγο.
Αφαιρούμε την πετσέτα και τη μεμβράνη και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και το αλάτι. Βάζουμε τον κάδο στο μίξερ και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 6 λεπτά. Η λαγάνα θέλει αρκετό χτύπημα αν το κάνουμε χωρίς μίξερ θα χρειαστεί να την χτυπήσουμε με το χέρι για 10 λεπτά. Έπειτα το ζυμάρι μας θα είναι κολλώδες, μην προσθέσετε έξτρα αλεύρι. Με μια σπάτουλα σιλικόνης κατεβάζουμε από τα τοιχώματα το ζυμάρι και μαζεύουμε όλο το ζυμάρι στο κέντρο του κάδου.
Πηγή: eleftherostypos.gr