Υλικά
Για περίπου 8 φύλλα θα χρειαστείτε:
⇒ 700-800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
⇒ 4 κ.σ. ελαιόλαδο
⇒ 2 κ.σ. ξύδι
⇒ 1 πρέζα αλάτι
⇒ νερό όσο χρειαστεί (περίπου ενάμισι ποτήρι χλιαρό νερό)
(εναλλακτικά χρησιμοποιήστε 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο)
Για τη γέμιση:
⇒ 600 γρ. φέτα σκληρή, τρίμματα
⇒ 150 γραμ. γραβιέρα ή κασέρι
⇒ 4 αυγά
⇒ μισό ποτήρι ελαιόλαδο
⇒ 2 ποτήρια γάλα
⇒ φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ετοιμάζετε τη ζύμη για τα φύλλα. Σε μια λεκάνη κοσκινίζετε το αλεύρι, κάνετε μία λακκούβα στη μέση και ρίχνετε το ελαιόλαδο. Στη συνέχεια τρίβετε το αλεύρι με το λάδι να γίνει σαν βρεγμένη άμμος. Προσθέτετε το ξύδι, το αλάτι και λίγο – λίγο το νερό. Ζυμώνετε για περίπου 5 με 7 λεπτά μέχρι να έχετε μία ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια και να ξεκολλάει απ’ τα τοιχώματα. Τη χωρίζετε σε οκτώ κομμάτια, τα πλάθετε σε μπάλες και τα σκεπάζετε με μια πετσέτα να ξεκουραστούν για 20 λεπτά.
Για τη γέμιση χτυπάτε τα αυγά, ρίχνετε το γάλα, το λάδι και στο τέλος τα τυριά και το πιπέρι.
Λαδώνετε ένα ταψί και ανοίγετε το ζυμάρι σε φύλλα. Στρώνετε δύο φύλλα στον πάτο του ταψιού και ρίχνετε τη γέμιση σε διάφορα σημεία. Συνεχίζετε βάζοντας εναλλάξ ένα φύλλο και γέμιση μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα. Κάθε φορά που βάζετε ένα φύλλο, το λαδώνετε ελαφώς με ένα πινέλο. Τελειώνετε στρώνοντας δύο φύλλα στην κορυφή.
Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια, λαδώνετε ελαφρώς και την πιτσιλίζετε νερό με τα δάχτυλά σας.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για περίπου μία ώρα μέχρι να ροδίσει καλά πάνω και κάτω.
Μπορείτε αντί για ταψί τυρόπιτα να φτιάξετε ατομικές τυρόπιτες. Σε αυτή την περίπτωση ανοίγετε τα φύλλα και τοποθετείτε δύο, το ένα πάνω στο άλλο (πάντα λαδώνοντας ελαφρά τα δύο φύλλα ανάμεσα). Κόβετε τα φύλλα σε μακρόστενες φαρδιές λωρίδες. Βάζετε μια μεγάλη κουταλιά της σούπας από τη γέμιση στην κάτω γωνία της λωρίδας και τυλίγετε τριγωνικά ασφαλίζοντας τη γέμιση στο εσωτερικό. Τοποθετείτε τα τρίγωνα σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για περίπου 40 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά.
Πηγή: laconialive.gr