Από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλυβίων Μονοφατσίου:
Υλικά
– 1 κιλό αμανίτους
– 2 κιλά αγκινάρες
– 3 κιλά κρεμμύδια ξερά
– 2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
– 1 κιλό κρασί λευκό
– 4-5 φύλλα δάφνης
– 1 ξυλάκι κανέλας
– Αλάτι
– Πιπέρι
– 2 κουταλιές σούπας αλεύρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες σε μια μεγάλη λεκάνη. Καθαρίζουμε τους αμανίτους και τους κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Στο τέλος καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις κόβουμε στα δύο, σε μια λεκάνη με νερό και μπόλικο χυμό λεμονιού (για να μη μαυρίσουν).
Τσιγαρίζουμε τους αμανίτους σε μια μεγάλη κατσαρόλα με το λάδι μέχρι να φύγουν τα υγρά τους και τους σβήνουμε με το λευκό κρασί. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια να μαραθούν ελαφριά σβήνοντας σταδιακά με το λευκό κρασί. Τέλος, βάζουμε και τις αγκινάρες, τα φύλλα δάφνης, το ξυλάκι, την κανέλλα, το αλατοπίπερο και το υπόλοιπο κρασί μέχρι να ψηθεί το φαγητό(περίπου 40 λεπτά).
Αν θέλει επιπλέον νερό στο τέλος, βάζουμε ένα ποτήρι για να κάνουμε το χυλό ντερμπιέ, να δέσει η σάλτσα. Σε μια λεκάνη βγάζουμε όλη σχεδόν τη σάλτσα από το φαγητό μας και προσθέτουμε 2 κουταλιές αλεύρι, το ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας αραιός χυλός και το αδειάζουμε ξανά στην κατσαρόλα ανακατεύοντας το ελαφριά.
Και είναι έτοιμο για σερβίρισμα!
Πηγή: xalkiadakis.gr