Μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη βρέθηκαν σεισμόπληκτοι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου και άλλων περιοχών στο δήμο Μινώα Πεδιάδας όταν πηγαίνοντας σε τραπεζες βρήκαν τους λογαριασμούς τους, στους οποίους είχαν κατατεθεί τα ποσά της πρώτης αρωγής για επισκευές και ανακατασκευές κτιρίων, μπλοκαρισμένους.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι τα ποσά αυτά είναι εκ του νόμου ορισμένο πως είναι ακατάσχετα και αφορολόγητα.
Αυτό επισημαίνει στο «ethnos.gr» ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμόπληκτων δήμου Μινώα Πεδιάδας «η Ελπίδα», Κώστας Γκαντάτσιος προσθέτοντας πως ήδη στο Σύλλογο έχουν φτάσει καταγγελίες από τέσσερα διαφορετικά άτομα.
«Ενημερώσαμε όλα τα μέλη μας να ελέγξουν το συντομότερο δυνατό τους λογαριασμούς τους καθώς ήδη είχαμε καταγγελίες ότι δεσμεύτηκαν από σεισμόπληκτους τα ποσά της κρατικής αρωγής. Τα ποσά δεν έχουν κατασχεθεί, αλλά εμφανίζονται δεσμευμένα».
Να σημειωθεί ότι το άρθρο 6 του σχετικού νόμου 4797/21 του 2021 ορίζει ξεκάθαρα ότι «στις επιχειρήσεις και τους μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς που πλήττονται από θεομηνίες δύναται να χορηγείται άμεσα έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση ως πρώτη αρωγή. Η ενίσχυση της πρώτης αρωγής είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικης και ειδικής διάταξης».
Παρόλα αυτά ο κ. Γκαντάτσιος επισημαίνει ότι υπήρξε μέλος του Συλλόγου που αν και ενημέρωσε την τράπεζα γι΄αυτό, οι υπάλληλοι επέμειναν: «Είχαμε περίπτωση ανθρώπου που αφού εξήγησε στην Τράπεζα την κατάσταση, του απάντησαν ότι από τα 7.000 ευρώ θα του δεσμεύσουν τα 3.000. Θέλω να πιστεύω ότι το ζήτημα θα λυθεί. Είχαμε αντίστοιχο περιστατικό και στο παρελθόν όπου όμως μόλις εξηγήσαμε την κατάσταση στην τράπεζα επειδή δεν υπήρχε σχετική ενημέρωση, ακολούθησε έλεγχος και τα χρήματα δε δεσμεύτηκαν».
Να σημειωθεί ότι στο Αρκαλοχώρι ακόμα και σήμερα, 17 μήνες μετά το μεγάλο σεισμό που έπληξε την περιοχή, περίπου 700 άνθρωποι κάθε ηλικίας εξακολουθούν να ζουν σε κοντέινερς. Την ίδια στιγμή, οι έλεγχοι των φακέλων για τις επισκευές των κτιρίων προχωρούν με απελπιστικά αργούς ρυθμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι έως και πριν δύο εβδομάδες, από τους 1.400 φακέλους που είχαν κατατεθεί, από έλεγχο είχαν περάσει οι 600 και είχαν εγκριθεί μόνο 5 για επισκευές και 8 για ανακατασκευές.
Και αυτό ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 8.000 φάκελοι σεισμόπληκτων δεν έχουν ακόμη καν υποβληθεί αφού πολλοί σεισμόπληκτοι αδυνατούν οικονομικά να χρηματοδοτήσουν τη διαδικασία, ενώ αποθαρρύνονται και από τη γραφειοκρατία.