Υλικά
450γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
310 γρ. μέλι
100 γρ . γλυκόζη
80 γρ. ασπράδι αυγού (το ασπράδι από δυο μεγάλα αυγά)
210 ml νερό
320 γρ αμύγδαλα λευκά (εάν θέλουμε τα καβουρδίζουμε στους 150 °C για 10 λεπτά)
βανίλια άρωμα ή όποιο άλλο θέλετε
άχνη ζάχαρη ή φύλλο βάφλας
Εκτέλεση
Στο μίξερ βάζω το ασπράδι να χτυπηθεί μέχρι να γίνει μαρέγκα .
Σε μια κατσαρόλα βάζω τη ζάχαρη , το νερό και την γλυκόζη και βράζω σε χαμηλή φωτιά μέχρι να φτάσει στους 145 °C .
Παράλληλα σε ένα κατσαρολάκι βάζω το μέλι σε μέτρια φωτιά και το θερμαίνω μέχρι να φτάσει στους 130 °C και το προσθέτω στη μαρέγκα πολύ σιγά χωρίς να σταματήσω το χτύπημα .
Μόλις το μείγμα ζάχαρης -νερού -γλυκόζης φτάσει στους 145 °C το προσθέτω και αυτό στην μαρέγκα με σταθερή και αργή ροή .
Συνεχίζω το χτύπημα για 15λεπτά ακόμα .
Αλλάζω το εξάρτημα του μίξερ στο φτερό .
Προσθέτω τα αμύγδαλα εαν θέλω και άλλα αποξηραμένα φρουτα ή καρπούς, τα αρώματα και τα χρώματα . Ανακατεύω για λίγο ακόμα.
Παίρνω μια λαδόκολλα και αν δεν βρώ βάφλα ,την πασπαλίζω άχνη ζάχαρη . Τοποθετώ πάνω στην άχνη ένα τσέρκι.
Αδειάζω το μείγμα του μαντολάτου πιέζω να πάει παντού και σκεπάζω ή με άλλο ένα φύλλο βάφλας ή με άχνη.
Αντί για άχνη μπορώ να καλύψω την επιφάνεια με σοκολάτα λιωμένη. Μόλις στεγνώσει η σοκολάτα καλύπτω με σελοφάν ή με πετσέτα και αφήνω για 8-9 ώρες μέχρι να κρυώσει.
Για να το αφαιρέσω περνάω ένα μαχαίρι μεταξύ του μαντολάτου και του τσερκιού.
Κόβω σε μικρότερα κομμάτια και τα περνάω από άχνη για να μην κολλάνε.
Κλείνω τα κομμάτια ένα ένα σε σακουλάκια και διατηρώ εκτός ψυγείου για πολύ καιρό μέχρι και 1 χρόνο!
Πηγή: lifeanddecoration.blogspot.gr