Γράφει η Μαρία Μαυρουδή*
Η αμυγδαλιά είναι ένα καρποφόρο δένδρο, η οποία φοράει τα όμορφα λευκά λουλούδια της παριστάνοντας μία χαριτωμένη νυφούλα στην καρδιά του χειμώνα.
Είναι ένα είναι δένδρο της Ασίας (Παλαιστίνης, Συρίας), όμως καλλιεργείται από τους αρχαιοτάτους χρόνους και στην Ευρώπη και στην Αφρική. Στην Ελλάδα φυτρώνει μόνη της.
Η αμυγδαλιά ανθίζει κυρίως το Γενάρη όμως στα ψυχρότερα μέρη ανάμεσα σε Φλεβάρη-Μάρτη και τα αμύγδαλα της, τα ωριμάζει Ιούλιο ή Αύγουστο-Σεπτέμβριο. Αμέσως πρέπει αυτά να μαζευτούν και να ξεφλουδιστούν γιατί αν δε συμβεί αυτό θα ξεραθεί η φλούδα τους κυρίως στα άγουρα αμύγδαλα και έτσι δε θα ξεφλουδίζονται εύκολα.
Από τα αμύγδαλα φτιάχνεται το αμυγδαλόλαδο και με τα αμύγδαλα φτιάχνουν τα διαλεχτά κουφέτα, τα διάφορα γλυκά , τη δροσιστική σουμάδα και το περίφημο μαντολάτο της Ζακύνθου.
Η αμυγδαλιά με τα ανθισμένα ροζ και άσπρα ανθάκια της, γεμίζουν τη ζωή μας με αισιοδοξία γιατί μας προειδοποιεί ό,τι ο ερχομός της άνοιξης δεν θ’ αργήσει να φανεί.
* Η Μαρία Μαυρουδή είναι Δασκάλα και Υποδιευθύντρια στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μοιρών