Αν θεωρήσουμε ότι η Lidl αυτήν τη στιγμή είναι η φθηνότερη αλυσίδα σε συγκεκριμένα τυροκομικά προϊόντα, μας δίνεται η δυνατότητα στο πλαίσιο του ρεπορτάζ, να αντλήσουμε το παράδειγμα του λευκού τυριού. Στις αρχές της εβδομάδας η εν λόγω αλυσίδα είχε στα ράφια της το λευκό τυρί ΓΑΛΠΟ, προϊόν ιδιωτικής ετικέτας που παρασκευάζεται για λογαριασμό της, σε τιμή 6,19 ευρώ το κιλό. Όπου λευκό τυρί σημαίνει ότι παρασκευάζεται με τη χρήση αγελαδινού γάλακτος και σε καμία περίπτωση δεν έχει σχέση με τη φέτα.
Την ίδια στιγμή, η φέτα ιδιωτικής ετικέτας, χωρίς επωνυμία δηλαδή κάποιας γνωστής γαλακτοβιομηχανίας και αποτελεί προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), πωλείται αυτήν τη στιγμή στην ίδια αλυσίδα στα 9,49 ευρώ το κιλό. Το συγκεκριμένο τυρί παρασκευάζεται, βάσει νομοθεσίας, αποκλειστικά από το ακριβότερο αιγοπρόβειο γάλα. Ταυτόχρονα, μία επώνυμη φέτα στον πάγκο του σούπερ μάρκετ, είτε σε δοχείο, είτε σε βαρέλι κυμαίνεται από 12 έως και 14,5 ευρώ τελική τιμή με ΦΠΑ.
Η διαφορά στην τιμή του λευκού τυριού με τη φέτα είναι τέτοια που έχει ως αποτέλεσμα αρκετοί καταναλωτές να στρέφονται στο πρώτο από τα δύο τυριά και τον κατά μία έννοια “ανταγωνισμό” μεταξύ των δύο να καθίσταται ιδιαίτερα έντονος. Σε ό,τι αφορά την τιμή του λευκού τυριού, το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να κινείται πτωτικά, σε αντίθεση με τη φέτα, όπου η τιμή της παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Πρόσφατα, σε επικοινωνία που είχαμε με εκπροσώπους συνεταιρισμών που παράγουν φέτα, όπως είναι ο Συνεταιρισμός Καλαβρύτων που προμηθεύει φέτα τον Σκλαβενίτη και η Ένωση Αγρινίου που διατηρεί την εταιρεία Αμφιγάλ και προμηθεύει την ΑΒ Βασιλόπουλος, εκπρόσωποί τους ανέφεραν ότι η τιμή στο πρόβειο γάλα που προσφέρουν για να το αγοράσουν από τους παραγωγούς, υπερβαίνει το 1,60 ευρώ το κιλό.
Αντίστοιχα, για το γίδινο που επίσης χρησιμοποιείται για την παραγωγή της φέτας, σύμφωνα με τα όσα οι ίδιοι δήλωναν, η τιμή που προσφέρουν για να το αγοράσουν από παραγωγούς κυμαίνεται από 0,95 έως και 1,10 ευρώ το κιλό. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι η τιμές σε πρόβειο και αγελαδινό γάλα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που οφείλεται και στο υψηλό κόστος ζωοτροφών για την εκτροφή των ζώων και στα ευρύτερα αυξημένα κόστη του προηγούμενου διαστήματος μεταξύ των οποίων μεταφορικά, καύσιμα, ενέργεια.
Γιατί πέφτει η τιμή στο λευκό τυρί
Πρόσωπο που σχετίζεται με μεγάλη γαλακτοβιομηχανία της χώρας μεταφέρει με τη σειρά του την αίσθηση ότι υφίσταται η τάση στην αγορά για αποκλιμάκωση ορισμένων γαλακτοκομικών προϊόντων στο ράφι κατά το προσεχές διάστημα. Μεταξύ αυτών, όπως λέει, θα μπορούσε να είναι και το φρέσκο αγελαδινό γάλα που χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για το λευκό τυρί. Τα 6,19 ευρώ που πουλούσε η Lidl στις αρχές της εβδομάδας αποτελούν δείγμα πτώσης των τιμών στο λευκό τυρί, δεδομένου ότι μέχρι πρότινος η τιμή του ανά κιλό υπερέβαινε τα 7 ευρώ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Δεκέμβριο άνοιξε η αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εισήλθε φθηνό συμπύκνωμα αγελαδινού γάλακτος στην Ελλάδα. Αυτό από τους ειδικούς του κλάδου αναμενόταν ότι θα επιφέρει τη μείωση των τιμών στο λευκό τυρί, καθότι η βασική του πρώτη ύλη είναι το αγελαδινό γάλα, κάτι που φαίνεται να συμβαίνει σήμερα.
Δεν αναμένεται άμεση αποκλιμάκωση στη φέτα
Στον αντίποδα δεν αναμένεται άμεση αποκλιμάκωση στη φέτα, διότι ακόμα και εάν υποχωρήσει η τιμή παραγωγού αιγοπρόβειου γάλακτος, που αποτελεί την πρώτη ύλη για το συγκεκριμένο τυρί, από τον Μάρτιο και ύστερα, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να αποτυπωθούν τα νέα αυτά δεδομένα και στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ. Αφενός η φέτα μετά την παραγωγή της απαιτεί βάσει νομοθεσίας δύο μήνες ωρίμανση, γεγονός που παρατείνει τον χρόνο που χρειάζεται για να φτάσει στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ. Αφετέρου μέχρι να καταλήξει στα ψυγεία το προϊόν και να περαστεί η νέα τιμή του στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ και στα τελικά σημεία πώλησης, χρειάζεται αρκετός χρόνος, που συνήθως κινείται μεταξύ δύο και τριών μηνών.
Πηγή: capital.gr