Το έργο του Φράγματος του Πλατύ Ποταμού περιλαμβάνεται στη λίστα των 480 έργων του αναπτυξιακού σχεδίου «Κρήτη 2030», που παρουσίασε ο πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κρήτη. Πρόκειται για ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο που σχεδιάζεται να συμβάλει κατ’ αρχάς στην άρδευση περισσότερων από 42.000 στρεμμάτων καθαρής αρδευόμενης έκτασης, αλλά και να εμπλουτίσει τον υδροφόρο ορίζοντα στην πεδιάδα της Μεσαράς με τον πλεονάζοντα όγκο νερού.
Το έργο χαρακτηρίζεται στρατηγικής σημασίας για την ορθολογική διαχείριση του υδάτινου δυναμικού της περιοχής και για την βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών Αμαρίου, Αγίου Βασιλείου και Μεσαράς.
Το έργο έχει τίτλο «Κατασκευή του αγωγού μεταφοράς στην πεδιάδα της Μεσαράς, αρδευτικό δίκτυο στον νομό Ρεθύμνης». Η άρδευση αφορά 35.000 στρμ. αρδευόμενης επιφάνειας μέσα στη λεκάνη του Πλατύ. Το δεύτερο υποέργο είναι η μεταφορά με αγωγό βαρυτικά, δηλαδή χωρίς αντλήσεις στη δυτική περιοχή της μεγάλης πεδιάδας Μεσαράς, το τρίτο υποέργο είναι ο τεχνητός εμπλουτισμός του υπόγειου υδροφορέα της πεδιάδας της Μεσαράς. Το τέταρτο έργο είναι η έμμεση αύξηση της δυνατότητας άρδευσης των γεωργικών εκτάσεων στην περιοχή της Μεσαράς. Ο προϋπολογισμός είναι 170.000.000 ευρώ και ο εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης το 2030.
Σημειώνεται ότι κλιμάκιο στελεχών από την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα, είχε κάνει αυτοψία στην περιοχή τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ σχετικές συναντήσεις έγιναν και με τον περιφερειάρχη Κρήτης.
Οι εκπρόσωποι των τραπεζών επισκέφθηκαν την Κρήτη προκειμένου να αξιολογήσουν την πρόταση για τη χρηματοδότηση του έργου. Εξαιτίας της σπουδαιότητας της επένδυσης, στη σύσκεψη συμμετείχε επίσης κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με επικεφαλής τον γενικό διευθυντή υδραυλικών, λιμενικών και κτιριακών υποδομών, Αντώνη Κοτσώνη.
Παράλληλα, ο δήμος Αμαρίου διεκδικεί την κατασκευή δυο μικρών λιμνοδεξαμενών σε Γερακάρι και Ελένες, καθώς και σειρά συνοδών έργων ως ανταποδοτικά για την περιοχή του.
Ο γενικός διευθυντής Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών, Αντώνιος Κοτσώνης, στη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Αμάρι τον περασμένο Οκτώβριο, δεσμεύτηκε για την υλοποίηση όλων των συνοδών έργων ως ανταποδοτικά για τον δήμο Αμαρίου, όπως άλλωστε έχει υποσχεθεί το υπουργείο.
Στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του μεγάλου αυτού έργου ενεργό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει και ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, με στελέχη του οποίου είχε συνάντηση τον περασμένο Οκτώβριο το κλιμάκιο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να δει από κοντά και τον τρόπο διαχείρισης του οργανισμού στα υπόλοιπα έργα του νησιού. Αυτό είναι κάτι που θα ξεκαθαρίσει το επόμενο διάστημα, όπως ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο πρόεδρος του Ο.Α.Κ., Θοδωρής Νίνος.
Ρόλο συντονισμού δράσεων και έργων διεκδικεί ο Ο.Α.Κ.
Παράλληλα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ο.Α.Κ. μετά και την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο Ηράκλειο, θα αποσταλεί στους αρμόδιους υπουργούς ένα υπόμνημα με τα έργα που υλοποιεί και διαχειρίζεται ο οργανισμός μαζί με τον στρατηγικό σχεδιασμό του για την επόμενη τριετία σε όλη την Κρήτη, προκειμένου να γίνει γνωστό στους αρμόδιους η δυνατότητα του οργανισμού, ο οποίος σύμφωνα με τον ίδιο μπορεί να διαδραματίσει έναν ακόμα πιο ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη της Κρήτης, αλλά και στον συντονισμό των έργων:
«Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα ζήτησα μια εικόνα σε συνεργασία με τον διευθύνοντα σύμβουλο για όλα τα τρέχοντα έργα και για τα ποσοστά υλοποίησής τους, καθώς και για το στρατηγικό σχέδιο που έχουμε μέχρι τώρα στοχοθετήσει για την τριετία, προκειμένου να αποσταλούν στο αρμόδιο υπουργείο, να δουν τις δυνατότητες που έχει ο οργανισμός για να παίξει πιο ενεργό ρόλο σε επίπεδο συντονισμού αναπτυξιακών δράσεων που θα γίνονται σε επίπεδο Κρήτης. Οι ρόλοι είναι διακριτοί ανάμεσα στον Ο.Α.Κ. και την περιφέρεια Κρήτης. Όμως, έχω παρατηρήσει ότι γίνονται πάρα πολλά έργα, πολλές μελέτες χωρίς να υπάρχει ένας συντονισμός με αποτέλεσμα τα έργα να μην «κουμπώνουν» μεταξύ τους. Επίσης, δεν υπάρχει ένα βαρόμετρο, ώστε να καταγράφεται που υπάρχει ιδιαίτερη ανάπτυξη ιδιωτικού τύπου για να «κουμπώνουν» τα έργα. Για παράδειγμα αν κάπου χτίζονται πάρα πολλά ξενοδοχεία θα χρειαστούν εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, που προφανώς αυτά που έχει όταν αυξάνεται το ισοδύναμο δεν φτάνουν, άρα θα χρειαστεί ύδρευση (νερό). Εάν λοιπόν αυτά δεν τα έχουμε προβλέψει και αντλούν νερό από τις γεωτρήσεις, είναι θνησιγενής αυτή η ανάπτυξη, είναι ξεκάθαρο. Συμφώνησε ο κ. Πέτσας και το είπε και ο κ. πρωθυπουργός στη συνάντηση .Είναι πολύ σημαντικό που στο μυαλό τους έχουν να λειτουργούν με τέτοια κριτήρια, χωρίς όμως να αφήνουν και τις περιοχές χωρίς έργα.
Εμείς βλέποντας πως είναι κατανεμημένα τα έργα σε επίπεδο Κρήτης παρατηρούμε ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης και υπάρχει η διάθεση να γίνουν κινήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ο.Α.Κ., Θοδωρής Νίνος.
Πηγή: rethnea.gr