Χειρότερη, από αυτή που εμφανίζεται στην εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, είναι η εικόνα με τις νέες μολύνσεις από αναπνευστικούς ιούς (COVID-19, γρίπης και RSV), στη χώρα μας. Τα νοσοκομεία «στενάζουν» από τα χιλιάδες κρούσματα κορονοϊού και ιώσεων.
Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύουν οι αυξημένες νοσηλείες που οφείλονται σε κορονοϊό και ιώσεις, αλλά και τα μαθηματικά μοντέλα του Πανεπιστημίου Κρήτης, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο iatropedia.gr, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης.
“Νομίζω ότι τα κρούσματα που δημοσιοποιούνται δεν αξιολογούνται σωστά. Είναι πολύ περισσότερα από αυτά τα οποία υπάρχουν πραγματικά. Εγώ πιστεύω ότι έχουμε καθημερινά 40 με 50 χιλιάδες μολύνσεις κορονοϊού την ημέρα (έως 350 χιλιάδες εβδομαδιαίως). Αυτό δείχνει το στοιχείο των αυξημένων εισαγωγών με κορονοϊό. Ενώ τα κρούσματα της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), υπολογίζουμε πως τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι σίγουρα πάνω από 400 χιλιάδες την εβδομάδα, γρίπη και RSV μαζί”, αναφέρει ο ίδιος.
Πότε έρχεται η κορύφωση γρίπης και κορονοϊού
Οι επιστήμονες που μελετούν τα μαθηματικά μοντέλα της εξάπλωσης του κορονοϊού βλέπουν εβδομαδιαία αύξηση κατά 30% στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Αναμένουν τις πληροφορίες και αυτής της εβδομάδας, όπως λένε, (την εικόνα από το άνοιγμα των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων), ώστε να αποφανθούν με βεβαιότητα εάν και πότε αναμένεται η κορύφωση.
Το πικ του κορονοϊού έπεται αυτού της γρίπης, όπως λέει ο Νίκος Τζανάκης, και δεν αποκλείεται να συμβεί αργότερα, μέσα τον Φεβρουάριο.
“Περιμένουμε αυτήν την εβδομάδα την κορύφωση της επιδημικής καμπύλης -τουλάχιστον της γρίπης και των γριπωδών συνδρομών- και επιφυλασσόμεθα να δούμε με τον κορονοϊό τι θα γίνει. Πρέπει να δούμε και το αποτύπωμα των σχολείων για να αποφανθούμε. Τώρα αν στη γρίπη έχει διαπιστωθεί μέσω του παρατηρητηρίου του ΕΟΔΥ ότι υπάρχει μείωση, δεν ξέρω πόσο βάσιμο είναι. Έχει μια βασιμότητα, αλλά ίσως να μην αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα”, σημειώνει ο γιατρός.
Υπάρχει υποκαταγραφή των πραγματικών κρουσμάτων
Εντωμεταξύ, οι αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία δείχνουν μια άλλη εικόνα από την εικόνα μείωσης των γριπωδών συνδρομών, την οποία κατέγραψε η τελευταία εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τον Νίκο Τζανάκη.
“Στενάζουν τα νοσοκομεία και δεν ξέρω τι στατιστικά είναι αυτά που ΕΟΔΥ, που δείχνουν υποχώρηση. Γιατί τα ΤΕΠ και των μεγάλων Νοσοκομείων στην Αθήνα, αλλά και των άλλων περιοχών δείχνουν ότι υπάρχει επίταση των γριπωδών συνδρομών, αν τα βάλει κανείς όλα μαζί, κορονοϊός, συγκυτιακός και γρίπη. Αυτό που βλέπουμε εμείς είναι ότι έχουμε πάρα πολλές εισαγωγές στο νοσοκομείο, πάρα πολύ μεγάλη προσέλευση στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και στην Αθήνα ράντζα που δύσκολα απορροφώνται μετά από μια μεγάλη εφημερία”, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Τα πραγματικά κρούσματα υποκαταγράφονται από το Σύστημα Παρατηρητών Νοσηρότητας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Sentinel), σύμφωνα με τα συμπεράσματά του Καθηγητή.
Ή -όπως λέει- υπάρχει περίπτωση να καταγράφονται μόνο τα σοβαρά κρούσματα που καταλήγουν στις δομές υγείας.
“Θα ήθελα πάρα πολύ να είναι τα πραγματικά τα νούμερα που δείχνει η έκθεση του ΕΟΔΥ -όχι ότι κρύβονται- αλλά υποκαταγράφονται και η διαδικασία δεν είναι στατιστικά αξιόπιστη. Διότι παρατηρούμε μία αντίφαση της πτώσης που καταγράφεται στο σύστημα Sentinel με αυτά που βλέπουμε στα νοσοκομεία, είτε σαν εισαγωγές, είτε σαν βαριά νοσήματα”, λέει ο Νίκος Τζανάκης.
Ανεβαίνει επικίνδυνα η διασπορά – Πιέζονται οι ΜΕΘ
Η εικόνα στα νοσοκομεία με τις σοβαρές νοσηλείες COVID-19 στους ηλικιωμένους είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και αποτυπώνεται πολύ ανάγλυφα και στην επιδημιολογική έκθεση της περασμένης Παρασκευής, από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC).
Απόδειξη της επιβαρυμένης κατάστασης με τις σοβαρές περιπτώσεις COVID και ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους, είναι η πίεση που έχει αρχίσει να ασκείται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σύμφωνα με τον Καθηγητή.
“Αυτή τη στιγμή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) δεν πέφτουμε κάτω από 30 με 35 κλίνες κορωνοϊού, αν τα βάλουμε όλα μαζί με τις κλίνες ΜΕΘ. Η ΜΕΘ στο Πανεπιστημιακό για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό, ξέφυγε από τα 2-3 περιστατικά κορωνοϊού κι έχουμε φτάσει να έχουμε μέχρι και 8 ανθρώπους με κορονοϊό στη Μονάδα”.
Η πίεση στις ΜΕΘ όλης της χώρας, έχει αρχίσει να γίνεται ασφυκτική. Και για το λόγο αυτό το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη πάρει 50 κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ αναμένεται τις επόμενες ημέρες επέκταση της συνεργασίας, με δύο ακόμη ιδιωτικές κλινικές στην Αττική.
“Η Εντατική πιέζεται, πραγματικά πιέζεται. Γιατί δεν έχουμε ελαστικότητα ιδιαίτερη αυτό το διάστημα, κάτι που οφείλεται σε όλη αυτή τη συγκυρία. Όταν έχουμε 5 διασωληνωμένους με κορονοϊό, είναι ένα μεγάλο νούμερο για τέτοια εποχή. Και κυρίως σε εποχή που είμαστε στην ενδημική φάση του ιού. Τέτοια νούμερα 5 έως 10 ασθενείς τους είχαμε βαρύτερες εποχές κορονοϊού, όπως ήταν ο χειμώνας του ’21, αρχές του ’22”, τονίζει με ανησυχία ο γιατρός.
Καταλήγει δε, πως η αύξηση αναζωπύρωση του κορονοϊού δεν αποκλείεται να οφείλεται στις νέες παραλλαγές Όρθρος και Κράκεν που εξαπλώνονται και στη χώρα μας:
“Σίγουρα παίζουν ρόλο όλες αυτές οι μεταλλάξεις με την αυξημένη μεταδοτικότητα στην αύξηση που βλέπουμε. Δεν θα μας αλλάξει, όμως, σημαντικά τα δεδομένα προς την ενδημία. Δηλαδή, ναι μεν έχουμε αυξημένες εισαγωγές, περίπου 200-250 την ημέρα, αλλά δεν έχουμε 500 και 600 που είχαμε πέρυσι”, καθησυχάζει ο Πνευμονολόγος, Νίκος Τζανάκης.
Πηγή: iatropedia.gr