ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΡΗΤΗΣ TOY ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΣΕ 5 ΜΟΥΣΕΙΑ ΠΟΥ ΒΓΗΚΕ ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ
«Ο Κρητικός Λαός να προστατεύσει το Αρχαιολογικό Μουσείο του!». Με τη φράση αυτή το Τοπικό Παράρτημα Κρήτης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων μέσω της “Π” καλεί τους εργαζόμενους στον πολιτισμό και όλους τους πολίτες να σταθούν απέναντι στην αλλαγή καθεστώτος στα πέντε μεγάλα μουσεία της χώρας μεταξύ των οποίων και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.
Οι εργαζόμενοι του ΥΠΠΟΑ βρίσκονται επί ποδός αφού το Υπουργείο τελικά αγνόησε τις έντονες διαμαρτυρίες τους αλλά και την αντίθεση της επιστημονικής κοινότητας τόσο από την Ελλάδα όσο και το εξωτερικό, αλλά και ερευνητών, συλλόγων και σωματείων φέρνοντας για διαβούλευση ως τις 28/1/2023 το νομοσχέδιο για την αλλαγή αυτή.
«Το Τοπικό Παράρτημα Κρήτης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων -τονίζεται – για ακόμα μία φορά καταδικάζει την υποβολή στην διαδικασία της διαβούλευσης από την αυταρχική κυβέρνηση της ΝΔ για την μετατροπή σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου των 5 εμβληματικών Μουσείων της Χώρας, μέσα στα οποία και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.
Το Νομοσχέδιο αυτό θα τεθεί προς ψήφιση παραμονές των Εθνικών Εκλογών και πιθανά θα εφαρμοστεί από υπηρεσιακές κυβερνήσεις.
Και όλα αυτά συμβαίνουν μετά την ψήφιση για το μακροχρόνιο δανεισμό αρχαίων, τα σκάνδαλα της νομιμοποίησης της αρχαιοκαπηλικής Συλλογής Στερν, την προσπάθεια εκμετάλλευσης του διαχρονικού αιτήματος για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, εν μέσω της πρωτοφανούς συνταγματικής εκτροπής που έλαβε χώρα με τις υποκλοπές και μία σειρά άλλων αντιλαϊκών νομοθετημάτων, όπως είναι ο Νόμος για την υποβάθμιση των σπουδών και του καλλιτεχνικού κόσμου της Χώρας.
Οι στόχοι που τίθενται στο προς ψήφιση νομοσχέδιο επιτυγχάνονται όλοι εδώ και χρόνια από τα Κρατικά Μουσεία με την πολυσχιδή δράση τους. Ενώ δεν προσκομίζει τίποτα το καινούργιο πέρα από τα διορισμένα Διοικητικά Συμβούλια, τα οποία με παχυλές αμοιβές από το υστέρημα των πολιτών, θα αποφασίζουν για την διαχείριση των αρχαίων και των εσόδων του ελληνικού λαού.
Το πώς θα λειτουργούν τα διορισμένα Διοικητικά Συμβούλια έγινε πρόσφατα αντιληπτό με την απόλυση του Επιστημονικού Διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Νίκου Καλτσά λόγω της διαφωνίας του με την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού για τους χειρισμούς στην υπόθεση της αρχαιοκαπηλικής Συλλογής Στερν.
Δηλώνουμε ότι οι ενέργειες της Κυβέρνησης θα μας βρουν αντιμέτωπους. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στο ΥΠΠΟΑ, τους εργαζόμενους στον πολιτισμό και όλους τους πολίτες, να σταθούμε απέναντι στην καταστροφική πολιτική που ετοιμάζεται να ακυρώσει τον δημόσιο χαρακτήρα των αρχαιοτήτων και των Μουσείων και να μετατρέψει τα πάντα σε ιδιωτικά καταστήματα.
Ο Κρητικός Λαός να προστατεύσει το Αρχαιολογικό Μουσείο του!’’
Επί ποδός πολέμου βρίσκονται οι εργαζόμενοι του ΥΠΠΟΑ
Το σχέδιο νόμου, που αναρτήθηκε στην διαβούλευση (opengov) με τον τίτλο «Εκσυγχρονισμός της μουσειακής πολιτικής και ζητημάτων διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς: ίδρυση μουσείων-ν.π.δ.δ., κρατική ασφάλιση της κινητικότητας των πολιτιστικών αγαθών, δράσεις του Ο.Δ.Α.Π. και του Μουσείου Ακρόπολης, ρυθμίσεις ποινικής προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, Συμβούλια του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μητρώο Προσωπικού Αρχαιολογικών Εργασιών και λοιπές διατάξεις σχετικά με το προσωπικό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στον πολιτισμό», περιέχει πλειάδα ρυθμίσεων που αφορούν το ΥΠΠΟΑ, με σημαντικότερη την αποκοπή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, του Βυζαντινού Μουσείου Θεσσαλονίκης και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου από τον κορμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
«Η πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει το σχέδιο νόμου για ψήφιση στη Βουλή τους επόμενους μήνες, και μάλιστα λίγο πριν λήξουν οι εργασίες της Βουλής για τις βουλευτικές εκλογές του 2023» αποτελεί όπως τονίζεται casus belli και ήδη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη πρωτοβάθμιων σωματείων του ΥΠΠΟΑ ενάντια στην αλλαγή καθεστώτος των δημόσιων αρχαιολογικών Μουσείων.
Σε ανακοίνωση που υπογράφουν ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής Στερεάς και Νήσων
Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων – ΣΕΑ Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων – ΠΕΣΑ
Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Πτυχιούχων Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Υπουργείου Πολιτισμού Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων – ΣΕΚΑ Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού ΥΠΠΟ – ΠΣΕΠ ΥΠΠΟ επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι ‘’’ Τα σωματεία και οι Σύλλογοι που συνυπογράφουμε το παρόν κείμενο δηλώνουμε για ακόμα μία φορά, ότι οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες στο ΥΠΠΟΑ ενωμένοι και με συλλογικό αγώνα θα αγωνιστούμε για να αποτρέψουμε την υλοποίηση των κυβερνητικών σχεδιασμών για την αποκοπή των κρατικών μουσείων από το ΥΠΠΟΑ και θα υπερασπιστούμε τον δημόσιο χαρακτήρα των μουσείων”.
Οι Σύλλογοι θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα, συντονισμένα, σε:
-Κοινή σύσκεψη-ενημέρωση των εργαζόμενων του ΥΠΠΟΑ, με παρουσία νομικού, για το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου
-Ενημερωτική καμπάνιαστην κοινή γνώμη και τα ΜΜΕ, με έμφαση στις επιπτώσεις που αυτή η αλλαγή θα έχει για το κοινό των μουσείων
-Εκ νέου συνάντηση με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων για να υπάρξει η απαραίτητη ενημέρωση και να ζητηθεί η τοποθέτησή τους ενάντια στην σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση νομοθετική πρωτοβουλία,
-Ενημέρωση συνδικαλιστικών φορέων σε όλο το δημόσιο τομέα από πρωτοβάθμια σωματεία μέχρι τις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις,
-Στήριξη των πρωτοβουλιών των εργαζόμενων στα Μουσεία, και κάθε κινηματικής δράσης που θα αποφασιστεί από τις συλλογικές διαδικασίες (συνελεύσεις κλπ) των σωματείων».
Πηγή: patris.gr