Υλικά
– 2 κιλά πορτοκάλια
– 8 ποτήρια νερό
– 2 κιλά ζάχαρη
– Χυμός και ξύσμα από ένα λεμόνι
– 2 βανίλιες
Εκτέλεση
Αφού πλύνουμε καλά τα πορτοκάλια και τα λεμόνια, τα στύβουμε και κρατάμε το χυμό τους για να τον χρησιμοποιήσουμε αργότερα.
Πετάμε τις ίνες από τα πορτοκάλια που έχουμε στύψει και πολτοποιούμε στο μούλτι ή τρίβουμε στον τρίφτη τις φλούδες των μισών από αυτά και του λεμονιού.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε τον πολτό στο χυμό πορτοκαλιού και βράζουμε με τα 8 ποτήρια νερό για μία ώρα σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε τη μαρμελάδα να δέσει για περίπου 30 λεπτά, ενώ κάθε τόσο αφαιρούμε τον αφρό. Γύρω στα 10 λεπτά πριν το τέλος, προσθέτουμε και το χυμό του λεμονιού.
Μόλις η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη, την κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τις βανίλιες. Τέλος, την τοποθετούμε ζεστή σε αποστειρωμένα βάζα, τα αναποδογυρίσουμε μέχρι να κρυώσουν και τα αποθηκεύουμε στο ντουλάπι. Κάθε φορά που ανοίγουμε ένα βάζο, θα πρέπει να το διατηρούμε στο ψυγείο.
Πηγή: lovecook.gr