Κείμενο – Φωτογραφίες: Μαρίνος Τακιτζής – VINTAGE-ΚΛΙΚ ΜΕ ΧΡΩΜΑ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ-ΚΡΗΤΗ-ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Στην κοντινή μονή Ασωμάτων υπαγόταν έως πρόσφατα ο μικρός ναός της Αγίας Παρασκευής, έξω από το σημερινό χωριό Καλογέρου. Η κάτοψή του έχει σχήμα ελεύθερου σταυρού, ενώ ο τρούλος συγκρατείται από υψηλό κυλινδρικό τύμπανο, το οποίο προσδίδει ιδιαίτερη κομψότητα στις αναλογίες του. Η ανακατασκευή του 19ου αι. –συγκεκριμένα το 1888, όπως μας πληροφορεί εγχάρακτη πλάκα δίπλα στην κεντρική είσοδο– δυσχεραίνει την ακριβή χρονολόγηση της ανέγερσης του αρχικού ναού. Το αρκοσόλιο, που έχει κατασκευαστεί στη βόρεια κεραία εντός του ναού, ίσως τον 16ο αι., πιστοποιεί τη φάση της οικοδομής του ναού από την εποχή της βενετοκρατίας. Το ταφικό αυτό μνημείο έχει διακοσμηθεί με τοιχογραφίες τις οποίες ο επισκέπτης αντικρίζει αμέσως μόλις εισέρχεται στην εκκλησία από τη νότια είσοδο.
Δεν έχουμε ως σήμερα σαφή στοιχεία της ταυτότητας αυτού του Γεωργίου Χορτάτση στον οποίον δόθηκε το προνόμιο να ταφεί μέσα στην εκκλησία. Διάφορες υποθέσεις έχουν εκφραστεί κατά καιρούς και έχουν γίνει προσπάθειες να ταυτιστεί με γνωστά πρόσωπα της ομώνυμης οικογένειας των Αρχοντόπουλων που ανήγαγαν την καταγωγή τους στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με την παλαιότερη έρευνα εδώ είχε ταφεί ο Γεώργιος Χορτάτσης που μαζί με τον αδερφό του Θεόδωρο υπήρξαν πρωταγωνιστές στις αιματηρές επαναστάσεις του 13ου αι. κατά των Βενετών. Ιδιαίτερα η επανάσταση του 1272-1278 της οποίας τα δύο αδέρφια ηγήθηκαν έφερε τους Βενετούς σε εξαιρετικά δυσμενή θέση – καθώς η εξέγερση γρήγορα ξεπέρασε τα όρια της περιφέρειας του Ρεθύμνου, ωσότου κατορθώσουν να την καταπνίξουν. Ωστόσο, το μνημείο φαίνεται να είναι αρκετά μεταγενέστερο του 13ου αι., αφού τα δυο αδέρφια είχαν πεθάνει στην εξορία.
Σύμφωνα με άλλη άποψη, εδώ είχε ταφεί ο πασίγνωστος ομώνυμος Ρεθυμνιώτης δραματουργός, που έφτασε στην ακμή της συγγραφικής του δραστηριότητας στο τέλος του 16ου αι. Η τραγωδία του Γεωργίου Χορτάτση, Ερωφίλη, για να αναφέρουμε ενδεικτικά ένα μόνο από τα βεβαιωμένα έργα του, αποτέλεσε επί πολλούς αιώνες από τα σημαντικότερα πρότυπα της νεοελληνικής δραματουργίας.
Μαθαίνουμε επίσης για έναν άλλο Γεώργιο Χορτάτση, ο οποίος είχε εργαστεί ως γραμματικός του Ματθαίου Καλλέργη, από τις σημαντικότερες προσωπικότητες εκείνης της εποχής στην Κρήτη, με τεράστια περιουσία, ο οποίος ήταν μάλιστα σε θέση να δανείζει συχνά τις ίδιες τις βενετικές αρχές. Λαμβάνοντας υπόψη την πληροφορία του Φλωρεντινού περιηγητή Χριστόφορου Μπουοντελμόντι (Buondelmonti) ότι οι Χορτάτσηδες ήταν οι πολυπληθέστεροι όλων των Αρχοντόπουλων, υποθέτουμε ότι το όνομα Γεώργιος Χορτάτσης δεν θα ήταν ιδιαίτερα σπάνιο. Γι’ αυτόν το λόγο και με τα τωρινά δεδομένα, η ταυτότητα του Γεωργίου Χορτάτζη που τάφηκε στην Αγία Παρασκευή παραμένει ακόμα αδιευκρίνιστη.
Πηγή πληροφοριών.explore. cure- project.gr.