Ο κύβος ερρίφθη και πλέον ο εκλογικός χρόνος έχει αρχίσει να κυλάει αντίστροφα για τις κάλπες. «Ο πρωθυπουργός είναι συνεπής στη δέσμευσή του για εκλογές στο τέλος της 4ετίας. Θα προσδιορίσει ο ίδιος ποια είναι η κατάλληλη ημερομηνία από τον Απρίλιο και μετά», τόνιζαν κυβερνητικές πηγές μετά την πολύωρη σύσκεψη που έγινε το πρωί της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Πολλές είναι οι παράμετροι που εξετάζει ο πρωθυπουργός για να καταλήξει στην ημερομηνία της πρώτης κάλπης και η οποία και θα προσδιορίσει την ημερομηνία της δεύτερης αναμέτρησης που θεωρείται πλέον κάτι παραπάνω από πιθανή.
Με τον Μάρτιο να έχει αποκλειστεί, για πολλούς λόγους καθώς εντός του πρώτου μήνα της Άνοιξης θα διεξαχθεί ο μεγάλος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ, και τον Ιούνιο να βγαίνει εκτός συζήτησης δεδομένου ότι είναι μήνας πανελλαδικών εξετάσεων, οι διαθέσιμες ημερομηνίες λιγοστεύουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Νewsbeast, δεν θα πρέπει να σπεύσει κανείς να αποκλείσει τη δεύτερη ημέρα του Απριλίου καθώς μία ημέρα πριν θα έχει προηγηθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού στην οποία ποντάρει πολλά η κυβέρνηση. Και αν επιλεγεί τελικά η 2α Απριλίου, τότε οι δεύτερες εκλογές που θα γίνουν και με την ενισχυμένη αναλογική τοποθετούνται στις 14 Μαΐου.
Εδώ και εβδομάδες ως επικρατέστερη ημερομηνία προβάλλεται η 9η Απριλίου που είναι και Κυριακή των Βαΐων. Όμως, και αυτή η ημέρα δεν μπορεί να κυκλωθεί με ευκολία στο ημερολόγιο του πρωθυπουργού δεδομένου ότι υπάρχουν ενστάσεις από την εκκλησία, καθώς ξεκινά μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της χριστιανοσύνης. Πάντως αν καμφθούν οι αντιρρήσεις και επιλεγεί η Κυριακή 9 Απριλίου τότε οι δεύτερες εκλογές θα μπορούσαν να γίνουν στις 21 Μαΐου.
Ο παράγοντας Ερντογάν
Ένα άλλο σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι «δείχνει» κάλπες στις 7 ή 14 Μαΐου αλλά εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο καθώς μπαίνει στην εξίσωση ο παράγοντας «εκλογές στην Τουρκία».
Μέχρι πριν από λίγα 24ωρα γνωρίζαμε ότι οι κάλπες στην γειτονική μας χώρα θα στήνονταν στις 18 Ιουνίου. Όμως αυτό ανατράπηκε καθώς εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο οι εκλογές να γίνουν εντός του Μαΐου.
Στην Αθήνα δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση να βρεθούμε μπροστά σε ένα ενδεχόμενο παράλληλων εκλογικών αναμετρήσεων σε Ελλάδα και Τουρκία. Οι λόγοι είναι πολλοί. Κατ’ αρχήν, προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μην υπάρξει μεγάλη περίοδος ακυβερνησίας, μεταξύ 1ης και της 2ης κάλπης.
Όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός σε στενούς του συνεργάτες, σε περίπτωση που υπάρξει πρόκληση επί του πεδίου από την Άγκυρα δεν θα μπορεί σε καμία περίπτωση μια υπηρεσιακή κυβέρνηση να πάρει κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της χώρας.
Επίσης, άλλος ένας λόγος που δεν θέλουν στο κυβερνητικό επιτελείο να συμπέσουν χρονικά οι εκλογές στις δύο χώρες, είναι ότι αναπόφευκτα θα εντείνει την προκλητική του ρητορική ο Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να «μιλήσει» στο πατριωτικό φρόνημα του Τούρκου ψηφοφόρου.
Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν μέρα με την ημέρα την πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται στην Τουρκία. Αυτό που διαπιστώνουν – βλέποντας ότι δημοσκοπικά ο Ερντογάν πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο- είναι ότι έχει μπει ήδη σε ένα παιχνίδι πλειοδοσίας τάζοντας στους ψηφοφόρους του τα πάντα και δεν θα διστάσει να μη μείνει μόνο στα λόγια απέναντι στην Ελλάδα προκειμένου να αυξήσει τη δημοτικότητά του. Αυτό το εκρηκτικό μείγμα τον κάνει τουλάχιστον επικίνδυνο και καθιστά απαγορευτικές τις παράλληλες εκλογές ανάμεσα στις δύο χώρες.
Πηγή: newsbeast.gr