Με τον πολιτικά χρόνο να πυκνώνει κάθε μέρα και περισσότερο, καθώς βαδίζουμε ολοταχώς προς τις εκλογές, στα επιτελεία της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, καταρτίζουν ήδη τα πλάνα τους για το επόμενο διάστημα.
Και όλα δείχνουν πως οι πρώτες μεγάλες «μάχες» θα διεξαχθούν για την επικράτηση στη Μακεδονία, στις τέσσερις εκλογικές περιφέρειες της Κρήτης και τη Δυτική Αθήνα – κυρίως για λόγους επικοινωνίας.
Η Μακεδονική «εκστρατεία»
Παραδοσιακά, η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί ένα «κάστρο» για τη Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα, το 2019, υπό το βάρος της Συμφωνίας των Πρεσπών, η «γαλάζια» παράταξη σάρωσε τον ΣΥΡΙΖΑ.
Πλέον, όμως, τα πράγματα δεν μοιάζουν τόσο «ρόδινα» για την Πειραιώς. Ο «σεβασμός» που δείχνει στις «Πρέσπες», σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει μετατραπεί στο ισχυρότερο σύμμαχο των Σκοπιών στη μάχη που δίνουν για να ενταχθούν -μαζί με την Αλβανία- στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές υποσχέσεις των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.
Μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες για μεγάλη «αιμορραγία» του κυβερνώντος κόμματος προς τα δεξιά του στην περιοχή. Και αυτή την «πληγή» προσπαθεί να κλείσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσωπικά. Οι επισκέψεις του στη Μακεδονία είναι συχνές και εκεί επιχειρεί να πλησιάσει τους απλούς πολίτες, που αισθάνονται «προδομένοι» από τη στάση της κυβέρνησης στο «Μακεδονικό».
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας, στοχεύει με ιδιαίτερο τρόπο στην Μακεδονία, εκτιμώντας πως η ανατροπή των συσχετισμών δυνάμεων στη Βόρεια Ελλάδα, μπορεί να εξελιχθεί στο «κλειδί» που θα οδηγήσει το κόμμα του στη νίκη, στις εκλογές της απλής αναλογικής.
Πραγματοποιεί εξορμήσεις συνεχώς στη Μακεδονία, στην οποία «πληγώθηκε» από τη Συμφωνία των Πρεσπών, επιδιώκοντας να αφήσει στην άκρη τα γεγονότα του 2018-2019. Ένα ακόμα στοιχείο, στο οποίο δίνει ιδιαίτερη έμφαση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η αυξημένη ανεργία. Είναι γνωστό ότι η Μακεδονία υποφέρει από υψηλή ανεργία, που είναι σχεδόν διπλάσια από ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Μεγάλη έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα δίνει και ο Νίκος Ανδρουλάκης, που την επισκέπτεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Προς το παρών το ΠΑΣΟΚ δείχνει να διατηρεί τις δυνάμεις του στην περιοχή, κάτι που δεν ήταν πολύ εύκολο, καθώς η στάση του στο ουκρανικό, αλλά και στη διαχείριση της πανδημίας, δοκίμασε τις σχέσεις του με μερίδα της εκλογικής του βάσης.
Η «μάχη» της Κρήτης
Οι τέσσερις νομοί της Κρήτης, δίνουν συνολικά 16 βουλευτές – δύσκολα θα υπάρξουν ανατροπές στην περιοχή από τα αποτελέσματα της απογραφής. Όχι πολλοί, αλλά ούτε και λίγοι, ειδικά αν λάβουμε υπόψιν μας ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής.
Το μεγάλο, όμως, ζητούμενο για τους Κυριάκο Μητσοτάκη, Αλέξη Τσίπρα και Νίκο Ανδρουλάκη, είναι το ποιος θα επικρατήσει στη μεγαλόνησο.
Αρχικά, είναι σαφές πως η Κρήτη αποτελεί -μαζί με την Αχαΐα- το μεγαλύτερο «προπύργιο» της Δημοκρατικής Παράταξης. Ανεξάρτητα από το πιο είναι το μεγάλο της κόμμα. Έτσι, δεν προκαλεί καμία εντύπωση το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτο κόμμα και στους τέσσερις νομούς του νησιού, στις εκλογές του 2019, όπου σχεδόν ολόκληρη η χώρα βάφτηκε «γαλάζια».
Επομένως, το στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα είναι όχι μόνο να καταφέρει να διατηρήσει την πρωτοπορία του, αλλά να μπορέσει να διευρύνει και τη διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία, που κατά γενική ομολογία ήταν μικρή τον Ιούλιο του 2019.
Η διατήρηση του «ροζ» στον χάρτη της Κρήτης, μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι. Και ο βασικό λόγος, έχει ονοματεπώνυμο: Νίκος Ανδρουλάκης, εξαιτίας της κρητικής του καταγωγή. Η αύξηση των ποσοστών της Χαριλάου Τρικούπη – ειδικά αν αποφασίσει ο αρχηγός της να είναι και υποψήφιος βουλευτής Ηρακλείου- αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για το ΠΑΣΟΚ, παρά τη δημοσκοπική κάμψη που παρουσιάζει τους τελευταίους μήνες.
Κρητικός είναι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που θέλει να αυξήσει τα ποσοστά του στη γενέτειρα της οικογένειας του. Ενδεχομένως να πιεστεί κάπως από το ΠΑΣΟΚ, καθώς απευθύνονται -σε μεγάλο βαθμό- στο ίδιο κοινό. Επίσης, ένας ακόμα παράγοντας που είναι πιθανό να επηρεάσει τις επιδόσεις της Νέας Δημοκρατίας στη Κρήτη, είναι η παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη, καθώς η προσωπική της επιρροή είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από ότι του κόμματος της.
Η πρώην υπουργός Εξωτερικών λειτούργησε στις προηγούμενες εκλογές ως «κομμάταρχης» του πρωθυπουργού στην Κρήτη, κερδίζοντας με την παρουσία της ψήφους για τη Νέα Δημοκρατία σε ολόκληρο το νησί και όχι μόνο στα Χανιά, όπου εκλέχθηκε σαρωτικά βουλευτής.
Συνολικά, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιοι σε περιφέρειες της Κρήτης οι κύριοι Μητσοτάκης, Τσίπρας, Ανδρουλάκης -και ο Γιάνης Βαρουφάκης-, γεγονός που θα προκαλέσει μεγάλη κινητοποίηση και σύγκρουση.
Όλα για τη Δυτική Αθήνα
Μεγάλη «μάχη» αναμένεται να δοθεί και στη Δυτική Αθήνα, τον τομέα Β2 της πρώην Β΄Αθηνών, που μπορεί να αποτελεί τη μικρότερη σε εκπροσώπηση εκλογική περιφέρεια της Β’ Αθηνών, αλλά ο νικητής μπορεί να υπερηφανεύεται ότι εκπροσωπεί τα λαϊκά στρώματα της πρωτεύουσας.
Πρόκειται για ακόμα μία εκλογική περιφέρεια στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε να διατηρήσει τα πρωτεία το 2019 – η μοναδική στην Αττική, μαζί με τη Β΄Πειραιά.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικράτησε με 9 ολόκληρες μονάδες διαφορά της Νέας Δημοκρατίας – ποσοστό σχεδόν αντίστροφο από την επικράτεια- η οποία θα μπορούσε να είναι κατά πολύ μεγαλύτερη, αν η Πειραιώς δεν «επιστράτευε» τον γλυφαδιώτη, αλλά πανίσχυρο σε ολόκληρη τη Β΄Αθηνών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και φυσικά τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που εκλέχθηκε εκεί βουλευτής, σε μία συμβολική κίνηση.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή, δείχνει και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Όσοι μελέτησαν προσεκτικά τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ, πριν από έναν χρόνο, θα είδαν ότι στην Αττική, συνολικά, βγήκε τρίτος – με πολύ μικρή διαφορά-, πίσω από τους Ανδρέα Λοβέρδο και Γιώργο Παπανδρέου, επικράτησε, όμως, στο Περιστέρι.
Πηγή: newsbomb.gr