Εκατοντάδες φάρμακα υψίστης σημασίας για τη δημόσια υγεία κυριολεκτικά έχουν εξαφανιστεί από τις φαρμακαποθήκες, γεγονός που έχει οδηγήσει και στην Κρήτη τους φαρμακοποιούς σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, όπως λέει στο neakriti.gr το μέλος της διοίκησης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Γιάννης Τσικανδηλάκης.
«Πάντα είχαμε ελλείψεις φαρμάκων. Αλλά τώρα πραγματικά ζούμε μια κόλαση», τόνισε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο κ. Τσικανδηλάκης, καλώντας την κυβέρνηση να βρει άμεσα λύση, γιατί πλέον η κατάσταση, όπως είπε, είναι ανεξέλεγκτη και μπαίνουν σε περιπέτειες άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα αυτή την περίοδο και στα παιδιά, όπου η γρίπη κυριολεκτικά θερίζει, όταν υπάρχουν ελλείψεις ακόμα και σε απλά αντιπυρετικά φάρμακα!
«Είναι μια κόλαση. Δεν έχουμε φάρμακα βασικά. Δεν έχουμε απλά αντιπυρετικά φάρμακα για τα παιδιά. Δεν έχουμε αντιισταμινικά για τα παιδιά. Νομίζω ότι πρέπει κάποια στιγμή και η Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της. Δεν μπορεί δηλαδή να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Ή δεν μπορεί να τα φέρει ή δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει ελέγχους. Κάτι πρέπει να κάνει, τέλος πάντων. Ο κόσμος έχει εξαγριωθεί», τονίζει με αγανάκτηση ο Γιάννης Τσικανδηλάκης.
«Τι θέλουν δηλαδή; Να κλείσουμε τα φαρμακεία; Όταν δεν έχεις 500 σκευάσματα… καταλαβαίνετε τι χάλι τελικά υπάρχει στη χώρα μας;», σύμφωνα με τον ίδιο.
Οι αιτίες του κακού
Πού όμως οφείλεται όλη αυτή η κατάσταση; «Με τα πάντα έχει να κάνει η κατάσταση αυτή. Με τις εξαγωγές, με τον πόλεμο, με την πανδημία, με όλα… Με το κακό το ριζικό μας που είμαστε Νότος και οι πλούσιοι του Βορρά πολύ εύκολα μπορούν να αγοράσουν φάρμακα, ενώ εμείς δεν μπορούμε να αγοράσουμε. Με τον κακό προγραμματισμό που έχει γίνει από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και πάει λέγοντας»…
Στο σημείο αυτό, αναφορικά με το φαινόμενο της “πολυφαρμακίας” που και αυτό στη χώρα μας είναι κάτι το οποίο σαν φαινόμενο έχει το μερίδιο της ευθύνης του, ο συνδικαλιστής είναι ξεκάθαρος λέγοντας: «Όταν ένας γονιός έχει πάει το παιδί του με μια ωτίτιδα στο νοσοκομείο και θέλει να πάρει ένα αντιβιοτικό, αυτό δεν είναι θέμα πολυφαρμακίας. Είναι θέμα έλλειψης του φαρμάκου. Όταν ένας γονιός ψάχνει ένα σιρόπι για την αλλεργία και δε βρίσκει, αυτό έχει να κάνει με το ότι έχει έλλειψη το φάρμακο. Εμείς πραγματικά δηλαδή αυτές τις μέρες έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Προσπαθούμε μεταξύ μας να καλύπτουμε τις ανάγκες των ανθρώπων και δεν τις καλύπτουμε κιόλας»…
Στο μεταξύ, οι ελλείψεις είναι σε κατηγορίες φαρμάκων που έχουν πολύ μεγάλη σημασία για την ανθρώπινη ζωή. Έτσι, όπως έχει γίνει γνωστό από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, οι ελλείψεις είναι μεγάλες σε φάρμακα αντιπυρετικά, αντιβιοτικά, αντιυπερτασικά, παυσίπονα, ορμόνες, παράγοντες πήξης αίματος, αντιδιαβητικά σκευάσματα, αντικαταθλιπτικά, μυοχαλαρωτικά κ.λπ.
Ομαλοποίηση από Γενάρη
Για το τεράστιο πρόβλημα με τις ελλείψεις βασικών φαρμάκων κλήθηκε να δώσει απαντήσεις ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Είπε αρχικά ότι το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό, διαβεβαίωσε ότι από τον Ιανουάριο η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί και “ανακάλυψε” ότι για το πρόβλημα ευθύνονται μάλλον οι γιατροί, γιατί «αυτή τη στιγμή συνταγογραφούν περισσότερες αντιβιώσεις απ’ όσες χρειάζονται προκειμένου να “στοκάρουν” για να μην έχουν πρόβλημα μετά».
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητά από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να υιοθετήσει άμεσα τις προτάσεις του «ώστε εγκαίρως να υπάρξει εξοικονόμηση και ορθολογική χρήση των φαρμάκων, τα οποία πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους όσοι ασθενείς τα έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι να τα σπαταλάμε με πρακτικές πολυφαρμακίας και αντιεπιστημονικής χορήγησής τους».
Πηγή: neakriti.gr