Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Λουκούμι γλυκό

31/12/2022
in ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
0
Κρητική παραδοσιακή βασιλόπιτα
0
SHARES
Share on Facebook

«Μάλλον έμεινε ο χαρακτηρισμός “λουκούμι” λόγω της γλύκας του», μου λένε τα κορίτσια για το νηστίσιμο κέικ, που θυμίζει φανουρόπιτα. «Πρωί κι απόγευμα το τρώμε μαζί με τον καφέ. Φωνάζουμε η μία την άλλη για να κάνουμε παρέα». Την περίοδο της αυστηρής νηστείας πριν από το Πάσχα, αντικαθιστούν το ελαιόλαδο με ταχίνι κι άλλοτε το φτιάχνουν με τα σιρόπια που περισσεύουν από τα γλυκά του κουταλιού και προσθέτουν και σπασμένα καρύδια μέσα. «Το λουκούμι της μαμάς μου ήταν το νοστιμότερο απ’ όλα. Έβαζε μέσα ξερή φλούδα πορτοκαλιού, κομμένη ψιλή ψιλή με το ψαλίδι. Όλο ξεχνάω να ξεράνω φλούδα, γι’ αυτό εγώ δεν βάζω», λέει η Φραντζέσκα.
Από τη Φραντζέσκα Παπαγιαννοπούλου και τη Φρόσω Βιδάλη.

Υλικά

  • 100 ml ελαιόλαδο (ή ταχίνι)
  • 500 ml πετιμέζι
  • 80 ml ρακή
  • 1 κοφτή κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη + επιπλέον για το πασπάλισμα
  • 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
  • ξύσμα από 1/2 λεμόνι
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
  • περίπου 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • σουσάμι για την επιφάνεια

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Βάζουμε σε ένα μπολ το λάδι, το πετιμέζι, τη ρακή, την κανέλα, το γαρίφαλο και το ξύσμα του λεμονιού.

Μέσα σε ένα ποτήρι του νερού βάζουμε τη σόδα με τον χυμό του λεμονιού και τα ανακατεύουμε πολύ προσεκτικά με ένα κουτάλι πάνω από το μπολ, γιατί το μείγμα αφρίζει και φουσκώνει, και το προσθέτουμε στο μπολ.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με το χέρι ή στο μίξερ, μέχρι να αναμειχθούν καλά, και τέλος ρίχνουμε το αλεύρι σταδιακά μέχρι να γίνει ένας παχύρρευστος χυλός.

(Μπορεί να χρειαστούμε λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο αλεύρι.)

Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα μέτριο ταψί διαμέτρου 30 εκ.

Αδειάζουμε μέσα τον χυλό, τον στρώνουμε ομοιόμορφα και τον πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.

Ψήνουμε περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει.

Το ξεφουρνίζουμε, πασπαλίζουμε με κανέλα όλη την επιφάνεια και το αφήνουμε να κρυώσει.

Το κόβουμε σε μπακλαβαδωτά κομμάτια και σερβίρουμε.

Πηγή: gastronomos.gr

Previous Post

Πικάντικο μοσχαράκι κοκκινιστό

Next Post

Mπακαλιάρος με κρούστα πατάτας και σκόρδου

Next Post
Κρητική παραδοσιακή βασιλόπιτα

Mπακαλιάρος με κρούστα πατάτας και σκόρδου

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ