Δωρεάν εξετάσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση καρδιαγγειακών παθήσεων για όλους τους πολίτες ηλικίας 30 έως 70 ετών περιλαμβάνει η νέα δράση του προγράμματος δημόσιας υγείας «Σπύρος Δοξιάδης», η υλοποίηση της οποίας θα ξεκινήσει αρχές του επόμενου έτους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την τροπολογία επί του νομοσχεδίου για την ανακουφιστική φροντίδα, η δράση αφορά τη διενέργεια εξετάσεων προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, καθώς και ιατρική επίσκεψη για αξιολόγηση των δεδομένων και του κινδύνου με πλήρη κάλυψη της δαπάνης από το κράτος. Μεταξύ των εξετάσεων θα είναι και η διερεύνηση του λιπιδαιμικού προφίλ του κάθε πολίτη καθώς και παράγοντες που συντελούν στο μεταβολικό σύνδρομο. Δικαιούχοι της δράσης είναι οι Ελληνες πολίτες και οι πολίτες λοιπών χωρών που διαμένουν νόμιμα στην ελληνική επικράτεια ηλικίας 30 έως 70 ετών και οι οποίοι διαθέτουν ΑΜΚΑ. Εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων είναι 5,5 εκατομμύρια.
Οι προσωπικοί γιατροί
Με κοινή υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί το επόμενο διάστημα θα οριστούν λεπτομέρειες της υλοποίησης της δράσης, όπως οι καλυπτόμενες εξετάσεις και ιατρικές επισκέψεις, οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας και οι γιατροί που θα συμμετέχουν και οι τιμές αποζημίωσης των ιατρικών επισκέψεων και των διαγνωστικών εξετάσεων. Χθες, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σημείωσε ότι στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν και οι προσωπικοί γιατροί, οι οποίοι θα πληρώνονται από το κράτος για τη δράση αυτή επιπλέον από τις αμοιβές που λαμβάνουν σήμερα. Χαρακτήρισε μάλιστα αυτή την επιπλέον πληρωμή ως άλλο ένα κίνητρο για να ενταχθούν οι γιατροί στο δίκτυο των προσωπικών γιατρών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τροπολογία περιλαμβάνεται άρθρο σύμφωνα με το οποίο το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό επιστημονικό και παραϊατρικό προσωπικό του ΕΣΥ, το οποίο εμπλέκεται άμεσα στην υλοποίηση των δράσεων του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης», δύναται να λαμβάνει αποζημίωση ειδικού σκοπού.
Σκοπός της νέας δράσης του προγράμματος «Δοξιάδης» είναι η μείωση της νοσηρότητας και θνησιμότητας από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς ο έγκαιρος εντοπισμός των παραγόντων κινδύνου και η ρύθμισή τους μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξή τους. Περίπου ένας στους δύο άνδρες και το ένα τρίτο των γυναικών μέσης ηλικίας παρουσιάζουν κάποιο από αυτά τα νοσήματα. Κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότεροι από 1.800.000 θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα στην Ε.Ε. και 6.000.000 νέοι πάσχοντες. Το συνολικό κόστος των καρδιαγγειακών νοσημάτων στην οικονομία της Ε.Ε. εκτιμάται σε περισσότερα από 210 δισ. ευρώ ετησίως. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι εκδηλώνονται 20.000 εμφράγματα ετησίως. Οπως δε αναφέρεται στην πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, το 2019 καταγράφηκαν 105 θάνατοι από ισχαιμική καρδιακή νόσο ανά 100.000 πληθυσμού στη χώρα μας. Ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 115 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού. Στη Γαλλία και στην Ολλανδία καταγράφηκαν 45 και 52 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού, αντίστοιχα, λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων.
Στην ίδια τροπολογία με το άρθρο για τον καρδιαγγειακό έλεγχο του πληθυσμού, προβλέπεται η αποζημίωση των ναρκωτικών φαρμάκων του κρατικού μονοπωλίου (μορφίνη και πεθιδίνη) από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς χωρίς συμμετοχή του ασθενούς, όταν αυτά συνταγογραφούνται για εξωνοσοκομειακή χρήση και χορηγούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, οι φύσιγγες μορφίνης που διατίθενται από τα ιδιωτικά φαρμακεία (25.000 τεμάχια), 6.000 πεθιδίνες, καθώς και το σκεύασμα υγρής μορφίνης δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα ειδικές κατηγορίες ασθενών, όπως καρκινοπαθείς ή ασθενείς με άλλης αιτιολογίας χρόνιο πόνο που εκτελούν τις συνταγές στα ιδιωτικά φαρμακεία, να πληρώνουν το 100% της αξίας τους.
Επιπλέον, προβλέπεται διεύρυνση έως το τέλος του 2023 του χρόνου απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη, ενίσχυση του ανώτατου ορίου δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις για το 2022 με επιπλέον 15 εκατ. ευρώ, και εξαίρεση των ηπαρινών από το μηνιαίο ποσό φαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων που έχει προκύψει από 1/1/2021, λόγω των ειδικών συνθηκών εξαιτίας της πανδημίας (συστήνεται να χορηγούνται σε ασθενείς με COVID-19).
Οι αριθμοί
20.000 περιστατικά εμφράγματος καταγράφονται ετησίως στην Ελλάδα.
105 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού λόγω ισχαιμικής καρδιοπάθειας στην Ελλάδα (2019).
1.800.000 θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα στην Ε.Ε.
210 δισ. ευρώ το συνολικό κόστος των καρδιαγγειακών νοσημάτων στην οικονομία της Ε.Ε.
Ανεμβολίαστοι γιατροί εκτός ΜΕΘ
Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας, δύο rapid test την εβδομάδα, το κόστος των οποίων θα καλύπτουν οι ίδιοι, και εργασία σε χώρους όπου δεν θα έρχονται σε επαφή με ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού περιλαμβάνει το πρωτόκολλο επιστροφής των ανεμβολίαστων γιατρών και νοσηλευτών στα νοσοκομεία, η οποία θα γίνει την 1η/1/2023. Ειδικότερα, οι γιατροί και οι νοσηλευτές που θα επιστρέψουν στις θέσεις τους δεν θα μπορούν να εργαστούν σε ΜΕΘ, σε Μονάδες Εντατικής Νεογνών και σε χώρους όπου νοσηλεύονται –και επισκέπτονται– ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς, σύμφωνα και με την κρίση της επιτροπής λοιμώξεων κάθε νοσοκομείου. Επιπλέον, τα αποτελέσματα των τεστ θα πρέπει να γίνονται σε δομές όπου θα καταγράφονται επισήμως, ώστε να ελέγχεται ότι τηρείται το μέτρο.
Πηγή: kathimerini.gr