Τις δυνάμεις τους για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος ένωσαν τα παιδιά δέκα δημοτικών σχολείων ακριτικών νησιών (Καστελόριζο, Μεγαλοχώρι Λέσβου, Αρκιούς, Τέλενδο, Κάλυμνο, Γαύδο, Λειψούς, Διαφάνι Καρπάθου, Θύμαινα και Άη Στράτη) στο πλαίσιο του προγράμματος «Εμείς κι ο κόσμος» της Hellenic Hull και έγιναν έτσι «πρεσβευτές» της βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας.
«Η Κυβέρνηση κι εμείς στο Υπουργείο Παιδείας κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια για την αναβάθμιση του διαδικτύου σε όλα τα σχολεία, για την ενίσχυσή τους με εκπαιδευτικούς, αλλά και με νέα βιβλία. Το σχολείο που εμείς ονειρευόμαστε ενθαρρύνει δράσεις, όπως αυτή της σύνδεσης των ακριτικών περιοχών, οι οποίες δημιουργούν κοινότητες μαθητών» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, Αλέξανδρος Κόπτσης, στην εκδήλωση που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Διευθύνοντος Συμβούλου της Hellenic Hull, Ηλία Τσακίρη. «Σαν Υπουργείο Παιδείας μέσα από τα εργαστήρια δεξιοτήτων, τον ανασχεδιασμό των προγραμμάτων σπουδών που είναι ήδη έτοιμα, αλλά και τα νέα βιβλία που θα διανεμηθούν τη νέα χρονιά, εισάγουμε νέες εκπαιδευτικές θεματικές μεταξύ των οποίων είναι και η προστασία της θαλάσσιας ζωής» συμπλήρωσε ο κ. Κόπτσης,
Σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA, οι μαθητές και μαθήτριες των δημοτικών σχολείων από Καστελόριζο, Μεγαλοχώρι Λέσβου, Αρκιούς, Τέλενδο, Κάλυμνο, Γαύδο, Λειψούς, Διαφάνι Καρπάθου, Θύμαινα και Άη Στράτη συζήτησαν με τον Υπεύθυνο Νέας Γενιάς, Δημήτρη Καζά, για τον θαυμαστό θαλάσσιο κόσμο, τα προβλήματα ρύπανσης που αντιμετωπίζει, καθώς και για τους τρόπους που τα ίδια τα παιδιά εφαρμόζουν για να τον προστατέψουν.
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Εμείς κι ο κόσμος», της Hellenic Hull, τα σχολεία συνδέονται μεταξύ τους για ένα διαφορετικό σκοπό. Την εκπαίδευση για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Σε συνεργασία με τη HELMEPA, τις δασκάλες και τους δασκάλους των σχολείων, οι μαθητές και μαθήτριες θα αποτελέσουν πρεσβευτές της γαλάζιας ανάπτυξης για όλα τα νησιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. «Μέσα από τη σημερινή εκδήλωση δημιουργούμε ένα πυρήνα μαθητών από μικρά και μεγάλα σχολεία νησιωτικών περιοχών με σκοπό την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος» τόνισε η Ιωάννα Σκόνδρα, Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης της εταιρείας.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, καθόλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, μέσα από εκπαιδευτικά παιχνίδια ενημέρωσης για τη θάλασσα, θεατρικά δρώμενα, καθαρισμούς παραλιών, διαγωνισμούς ζωγραφικής, τα παιδιά από το Καστελόριζο, το Μεγαλοχώρι Λέσβου, τους Αρκιούς, την Τέλενδο, την Κάλυμνο, τη Γαύδο, τους Λειψούς, το Διαφάνι Καρπάθου, τη Θύμαινα και τον Άη Στράτη μαθαίνουν για τη βιώσιμη ανάπτυξη και με ενωμένη φωνή στέλνουν το ηχηρό μήνυμα της δράσης που πρέπει να αναλάβουμε όλοι κατά της κλιματικής αλλαγής.
Όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, στο περιθώριο της εκδήλωσης οι μαθητές και μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας για τα ζητήματα που τους απασχολούν, ιδιαίτερα όσα αφορούν στην ενίσχυση των σχολείων με εκπαιδευτικό προσωπικό, αλλά και στα κίνητρα που πρέπει να δώσει η Πολιτεία για να ξαναζωντανέψουν τα ακριτικά νησιά της χώρας. Ο μικρός Βασίλης από την Κάρπαθο απηύθυνε έκκληση ώστε να μην κλείσει το σχολείο του στην Όλυμπο, και η μητέρα των δύο παιδιών στη Γαύδο που έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους στο δημοτικό να βρεθεί μια λύση για τη φοίτησή τους στο Γυμνάσιο χωρίς να χρειαστεί να εγκαταλείψουν τον τόπο τους.
Στο τέλος της εκδήλωσης οι μαθητές ανέδειξαν την ποικιλομορφία κάθε νησιού τραγουδώντας τα τοπικά κάλαντα και χριστουγεννιάτικα τραγούδια, ενώ η επόμενη διαδικτυακή συνάντησή τους θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του έτους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ