Συστατικά
Για τα λαβράκια
- 1 λεμόνι
- 1 κιλό λαβράκια
- αλάτι
- πιπέρι
- 4 κλ. ρίγανη
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 50 γρ. αλάτι, χοντρό
- 100 γρ. νερό
Για τη σαλάτα
- 700 γρ. πατάτες, βρασμένες
- 1 κ.σ. ξίδι, από λευκό κρασί
- αλάτι
- πιπέρι
- 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 70 γρ. κάππαρη
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
- 1/4 ματσάκι μαϊντανό
- 1 πιπεριά πράσινη
Για το λαδολέμονο
- χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- 50-70 γρ. ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα
- μαϊντανό
- πιπέρι
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τα λαβράκια
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα και τοποθετούμε μέσα μια σχάρα για να κάψει καλά.
- Κόβουμε το λεμόνι σε φέτες και το αφήνουμε στην άκρη.
- Βάζουμε στο εσωτερικό από τα λαβράκια αλάτι, πιπέρι, τις φέτες από το λεμόνι και τη ρίγανη.
- Απλώνουμε εξωτερικά το ελαιόλαδο και το χοντρό αλάτι και από τις δύο πλευρές.
- Σε ένα ταψί βάζουμε το νερό. Αφαιρούμε την καυτή σχάρα από τον φούρνο και τη βάζουμε πάνω στο ταψί. Τοποθετούμε πάνω στη σχάρα τα λαβράκια και ψήνουμε για 15-20 λεπτά.
- Αφαιρούμε από τον φούρνο και με ένα χαρτί βγάζουμε το χοντρό αλάτι από την εξωτερική πλευρά των ψαριών.
- Κρατάμε το νερό από το ταψί σε ένα μπολ στην άκρη.
Για τη σαλάτα
- Κόβουμε τις πατάτες σε ακανόνιστα κομμάτια και τις βάζουμε σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε το ξίδι, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Βάζουμε το ελαιόλαδο, την κάππαρη, το πράσινο μέρος από το φρέσκο κρεμμυδάκι και τον μαϊντανό ψιλοκομμένα, την πιπεριά σε μικρά κυβάκια και ανακατεύουμε.
Για το λαδολέμονο
- Στο μπολ με το νερό από το ταψί βάζουμε τον χυμό από το λεμόνι, τη μουστάρδα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
- Προσθέτουμε πολύ αργά το ελαιόλαδο ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πήξει το λαδολέμονο.
- Σερβίρουμε τα λαβράκια με το λαδολέμονο, τη σαλάτα, μαϊντανό και πιπέρι.
Πηγή: akispetretzikis.com