Η συγκομιδή της λαδοελιάς προχωρά, αλλά με σημαντικές καθυστερήσεις, γιατί ακόμα μαζεύονται οι Καλαμών, που κινδυνεύουν αν πιάσει κρύο.
Μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας, που απορρέει από την τροπή που έχει πάρει το θέμα των εμπορικών τιμών του ελαιολάδου, συνεχίζεται η συγκομιδή της λαδοελιάς σε όλη τη χώρα. Η διαδικασία έχει πάει πολύ πίσω χρονικά, λόγω της έλλειψης εργατών, τόσο στη χώρα μας, όσο και στις υπόλοιπες ελαιοπαραγωγικές χώρες.
Κρήτη
Περίπου στους 400 τόνους ελαιόλαδο υπολογίζει την φετινή παραγωγή στον Συνεταιρισμό, ο κ. Ιωάννης Κάββαλος, πρόεδρος στον Αγροτικό Ελαιοκομικό Συνεταιρισμό Επάνω Επισκοπής Λασιθίου στην Κρήτη. Όπως αναφέρει ο ίδιος, η συγκομιδή είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο και έχει παραχθεί μια ποσότητα κοντά στους 150 τόνους. Ο εν λόγω Συνεταιρισμός ανακοίνωσε μια τιμή παραγωγού για το φετινό ελαιόλαδο, της τάξης των 5,15 ευρώ ανά κιλό.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κριτσάς ανακοίνωσε πως διαθέτει προς πώληση 44,4 τόνους έξτρα παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2022-2023, προερχόμενο από κοινή άλεση ελαιοκάρπου. Το ελαιόλαδο είναι αποθηκευμένο σε ανοξείδωτη δεξαμενή με προσθήκη αζώτου. Η προθεσμία υποβολής προσφορών λήγει την Πέμπτη 8 του μήνα. Ο κ. Νικόλαος Αφορδάκος, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κριτσά, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι: «στην περιοχή έχουμε την ποικιλία Κορωνέικη και η συγκομιδή γίνεται με ραβδισμό. Έχει καθυστερήσει, λόγω της έλλειψης εργατών. Επίσης, τα ημερομίσθια είναι αυξημένα, από τα 35 ευρώ που ήταν πέρσι, έχουν φτάσει φέτος στα 50 και 60 ευρώ. Έχουμε καλή παραγωγή ελαιολάδου, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα από το δάκο. Ο Συνεταιρισμός έχει και ελαιοτριβείο, ενώ το κόστος για την ελαιοποίηση έχει αυξηθεί λόγω του τριπλασιασμού της τιμης του ηλεκτρικού ρεύματος. Η ζήτηση για ελαιόλαδο είναι αυξημένη κι έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην Κρήτη έμποροι από Ιταλία και Ισπανία. Πάντως οι παραγωγοί δεν είναι διατεθειμένοι να πουλήσουν το ελαιόλαδο κάτω από 5 ευρώ το κιλό».
Ο κ. Γεώργιος Περογιαννάκης, από την πλευρά του, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εμπάρου, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι: «με αργούς ρυθμούς προχωρά η συγκομιδή του ελαιόκαρπου, λόγω της έλλειψης εργατών γης. Με την εικόνα που έχουμε μέχρι σήμερα προβλέπουμε προς τον Φεβρουάριο να έχει ολοκληρωθεί. Η ποσότητα είναι καλή και οι οξύτητες εξαιρετικές. Ζήτηση υπάρχει από Έλληνες και ξένους εμπόρους. Την Πέμπτη (8/12) θα προχωρήσουμε στον πρώτο διαγωνισμό για φέτος και ελπίζουμε να έχουμε καλές τιμές».
Σύμφωνα, εξάλλου, με το παρατηρητήριο τιμών ελαιολάδου της Ένωσης Ηρακλείου, οι τιμές που δίνουν στον παραγωγό συνεταιριστικά και ιδιωτικά ελαιοτριβεία αγγίζουν στις 7 του μήνα και τα 5 ευρώ το κιλό καθαρά.
Μεσσηνία
Ο κ. Παναγιώτης Παναγόπουλος από τον Συνεταιρισμό Στέρνας Μεσσηνίας τονίζει στον ΑγροΤύπο πως σήμερα στην περιοχή βρέχει και είναι λίγο πιο χαλαρά τα πράγματα, ωστόσο η ελαιοσυγκομιδή τις επόμενες ημέρες θα εξελιχθεί σε φουλ ρυθμούς, για να προλάβει ο αγροτικός κόσμος να μαζέψει τις ελιές του, ενόψει χειμώνα. Στο ελαιοτριβείο του ΑΣ έχουν βγει 150 τόνοι φέτος ελαιόλαδο, επί συνόλου 700-800 τόνων, που αναμένονται. Ο κ. Παναγόπουλος είναι αισιόδοξος για τις τιμές, σημειώνοντας ότι ανεβαίνουν και κυμαίνονται από 4,90 κι άνω.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος: «φέτος αναμένεται να έχουμε μια καλή ποσοτικά και εξαιρετική ποιοτικά παραγωγή ελαιολάδου. Δεν είχαμε καθόλου δακοπροσβολές και φαίνεται ότι το πρόγραμμα δακοκτονίας είχε καλή εφαρμογή. Αναμένεται να έχουμε μια παραγωγή της τάξης των 30.000 τόνων. Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία των ελαιοτριβείων η παραγωγή του ελαιολάδου ανερχόταν σε 12.000 τόνους. Η τιμή παραγωγού στην περιοχή είναι στα 5 ευρώ το κιλό. Λόγω έλλειψης εργατών γης αναμένεται να καθυστερήσει η συγκομιδή, που γίνεται με μηχανικά κυρίως μέσα».
Ο κ. Βασίλειος Κατσάς, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γλυφάδας στην Πύλο, αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «η συγκομιδή γίνεται με αργούς ρυθμούς. Η παραγωγή ποσοτικά μέχρι στιγμής φαίνεται καλή. Υπάρχει καλή ποιότητα, με χαμηλές οξύτητες. Η τιμή έχει φτάσει στα 5 – 5,10 ευρώ το κιλό και η τάση είναι οι παραγωγοί να πουλάνε το ελαιόλαδο, αφού πέρσι ήταν στα 3,5 ευρώ το κιλό. Όσον αφορά το κόστος ο Συνεταιρισμός αποφάσισε να αυξήσει το εκθλιπτικό δικαίωμα κατά 1% λόγω της αύξησης του κόστους ενέργειας. Πάντως το θετικό είναι ότι έχει αυξηθεί η τιμή ελαιολάδου, αλλά και του πυρήνα κι αυτό έχει καλύψει το αυξημένο κόστος ενέργειας».
Λακωνία
Το ελαιοτριβείο Αφοί Χελιώτη με έδρα το Βλαχιώτη Λακωνίας ανακοίνωσε τις τιμές του ελαιολάδου, όπως έχουν διαμορφωθεί την τρέχουσα χρονική στιγμή. Συγκεκριμένα, 5,20 ευρώ το κιλό δίνεται για το ελαιόλαδο και 4,70 ευρώ στο ελαιόλαδο από ελιές Καλαμών. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Χελιώτης, η συγκομιδή είναι ακόμα στην αρχή εξαιτίας της έλλειψης εργατικών χεριών, κάτι που συμβαίνει επίσης και σε Ισπανία, Ιταλία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συγκομιδή θα μπει σε φουλ ρυθμό τις επόμενες ημέρες κι αφού πρώτα μαζευτούν οι ελιές Καλαμών της περιοχής, όμως είναι εξαιρετικά αμφίβολο να μαζευτούν πλέον όλα τα Κορωνέικα λιοστάσια. Πρόβλημα για τους παραγωγούς, που μαζεύουν ελιές με τον παραδοσιακό τρόπο, αλλά και με δονητικά, συνιστούν τα υψηλά εργατικά που αγγίζουν και τα 70 ευρώ την ημέρα, αν και η πλειοψηφία παίζει στα 40 ευρώ. Όσον αφορά στις οξύτητες, κυμαίνονται μεταξύ 0,25 και 0,4, ενώ οι ελαιοπεριεκτικότητες είναι στα 5 προς 1 έως 7 προς 1 στη χειρότερη.
Στην περιοχή της Μεταμόρφωσης, όπως λέει το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, το 20% των παραγωγών δεν έχει μπει καν στα λιοστάσια για συλλογή, ενώ και οι υπόλοιποι είναι ακόμα στην αρχή. Αυτό λένε ελαιοπαραγωγοί από την περιοχή, οφείλεται, στην έλλειψη εργατικών χεριών, βάσει της οποίας, πολύ δύσκολα πλέον, θα μαζευτεί όλη η σοδειά. Οι τιμές παραγωγού στην περιοχή για το έξτρα παρθένο παίζουν αυτές τιμές ημέρες στα 5 με 5,20 ευρώ το κιλό, αλλά οι τάσεις είναι ανοδικές.
Κορινθία
Ο κ. Χρήστος Πάνου καλλιεργεί λαδοελιά Μεγάρων και Πατρών στην περιοχή του Ξυλοκάστρου. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο, φέτος δεν είναι μεγάλη η παραγωγή, καθώς τα λιοστάσια είναι ξηρικά και η ξηρασία έχει επιδράσει πολύ αρνητικά στην καλλιέργεια. Υπάρχει μικροκαρπία και η παραγωγή έχει οψιμίσει. Η συλλογή έχει προχωρήσει ελάχιστα αφού δεν υπάρχουν και εργάτες, ενώ ο κόσμος περίμενε τις ελιές για να φουσκώσουν και να έχουν μετά τις γιορτές καλύτερες ελαιοπεριεκτικότητες. Σύμφωνα με τον κ. Πάνου η τιμή στον παραγωγό στο λιοτρίβι ήταν την περασμένη εβδομάδα στα 4,30 ευρώ, οι οξύτητες έπαιζαν μεταξύ 0,3 και 0,7 και οι αποδόσεις σε ελαιόλαδο ήταν από 5 (κιλά καρπού) προς 1 (κιλό ελαιολάδου) έως 8 προς 1. Σημειώνεται πως το εκθλιπτικό δικαίωμα στην περιοχή αυξήθηκε φέτος από το 12 στο 15%.
Πηγή: agrotypos.gr