Συστατικά
1 λίτρο ελαιόλαδο
1 κρασοπότηρο (150ml) σταχτόνερο ή νερό
1 κρασοπότηρο ζάχαρη
1/2 κρασοπότηρο ρακή
1/2 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
150 γρ καρύδια, ψιλοκομμένα
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 φακελάκι baking powder
1 κιλό αλεύρι (όσο πάρει εως ότου έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει)
σησάμι (καστανό), κοπανισμένο και καβουρντισμένο
Για το σιρόπι
1φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη 1 1/4 φλιτζάνι τσαγιού θυμαρίσιο μέλι
1 1/4 φλιτζάνι τσαγιού νερό
Μέθοδος Εκτέλεσης
Ρίχνουμε σε μία λεκάνη το ελαιόλαδο, το νερό και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ή αυγοδάρτη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Ρίχνουμε τη ρακή, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα ψιλοκομμένα καρύδια και ανακατεύουμε.
Τέλος ρίχνουμε στο μίγμα το baking powder με το αλεύρι και ανακατεύουμε με το χέρι έως ότου απορροφηθούν τα υγρά και η ζύμη είναι μαλακή αλλά δεν κολλάει στα χέρια μας.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα τοποθετούμε σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, σε ταψί που πρώτα έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, σε χαμηλή θέση, στους 190-200 βαθμούς στον αέρα, ώσπου να ροδίσουν.
Για το μέλωμα
Αφήνουμε όλα μαζί τα υλικά του σιροπιού να βράσουν, αφαιρούμε τον αφρό που θα δημιουργηθεί και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία.
Βουτάμε τα κρύα μελομακάρονα στο ζεστό σιρόπι, τα απλώνουμε σε αντικολλητικό χαρτί και πασπαλίζουμε με το καβουρδισμένο σησάμι και τα καρύδια.
Πηγή: akispetretzikis.com