Λέγεται Μανώλης Αποστολάκης.
Είναι σήμερα 90 χρόνων και είναι από τους Αγίους Δέκα.
Πρώην κινηματογραφιστής, δηλ. ο άνθρωπος που γύρναγε τα χωριά και έπαιζε σινεμά.
Σινεματζής, όπως τον έλεγαν στα χωριά τότε.
Μίλησε στο Γιάννη Φραγκιαδάκη (Δια-SOS-τε τη Μεσαρά) και είπε:
Συνέντευξη με τον 90χρονο πρώην κινηματογραφιστή από τους Άγιους Δέκα, Αποστολάκη Μανώλη.
Ο ίδιος θυμάται με νοσταλγία τις παλιές καλές εποχές, τις ταινίες που έκαναν θραύση τότε και τον κόσμο που γέμιζε τα καφενεία αλλά και τον “ξαφνικό θάνατο” του Ελληνικού κινηματογράφου λόγω έλευσης της τηλεόρασης.
– Ποιες ταινίες έκαναν την μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία;
– Η απαγωγή του στρατηγού Κραϊπε, τα κανόνια του Ναβαρόνε, υπολοχαγός Νατάσα και γενικά όλες οι ταινίες της Βουγιουκλάκη, Ναυμαχία στον Ατλαντικό, οι δέκα εντολές, το παιδί με το δελφίνι, ο Σπάρτακος, ο γιος του Σπάρτακου κ.α
Δεν υπήρχε μεγάλη ταινία που να μην την είχα παίξει.
– Σε ποιο χωριό της Μεσαράς ο κόσμος είχε τη μεγαλύτερη συμμετοχή;
– Στη Βαγιωνιά, Άγιους Δέκα και Καστέλλι. Κάθε χωριό είχε και τη μέρα του. Θυμάμαι μάλιστα και το πρόγραμμα. Το Σάββατο Αγίοι Δέκα, Κυριακή Βαγιωνιά, Δευτέρα Βασιλικά Ανώγεια, Τρίτη Πλώρα, Τετάρτη Χουστουλιανά ή Πλάτανο, Πέμπτη Καστέλλι και Παρασκευή Γκαγκάλες.
– Συνέφερε οικονομικά τότε, ποιες ήταν οι απολαβές σας;
– Το περιθώριο κέρδους ήταν μικρό. Το εισιτήριο είχε 5 δραχμές και τα πιτσιρίκια δεν πλήρωναν. Δεν μας άφηναν και οι εταιρίες πολλά περιθώρια καθώς μας υποχρέωναν μαζί με μια καλή ταινία να αγοράσουμε και 3 άλλες μέτριες.
– Γιατί σταματήσατε τις προβολές;
– Ο ερχομός της τηλεόρασης έφερε το τέλος του Ελληνικού κινηματογράφου. Όταν άρχισε να παίζει τα σήριαλ όπως ο Παράξενος Ταξιδιώτης ο κόσμος σιγά σιγά σταμάτησε να έρχεται. Όταν σταμάτησα είχα πληρωμένες 49 βραδιές που δεν έπαιξα ποτέ. Έχασα πολλά λεφτά!