Συστατικά:
Για τη γέμιση:
650 γρ. τυροβολιά μυκονιάτικη ή μυζήθρα ανάλατη ή ανθότυρο ή ρικότα
3 αυγά χτυπημένα
1/2 φλυτζάνι μέλι
1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
λίγο αλάτι
1/2 φλυτζάνι γάλα
3 κουτ. σούπας σιμιγδάλι
1 βανίλια
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κουτ. σούπας κανέλλα
1/2 φλυτζάνι μέλι και σουσάμι για πασπάλισμα στο τέλος
Για τη βάση:
2½ φλυτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. τσαγιού αλάτι
1/2 φλυτζ. ελαιόλαδο
5-6 κουτ. σούπας χλιαρό νερό (ή όσο χρειαστεί για τη ζύμη)
Εκτέλεση:
Αναμειγνύουμε το αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε λίγο νερό, κουταλιά κουταλιά, για να γίνει το μείγμα μια λεία ζύμη που να μπορούμε να την ανοίξουμε. Σχηματίζουμε μια μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε σε δροσερό μέρος για 30΄.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Χτυπάμε στο μίξερ (ή σε μπολ με σύρμα) το τυρί, τη ζάχαρη, το αλάτι και το ξύσμα λεμονιού. Προσθέτουμε το μέλι, τα αυγά χτυπημένα, το γάλα και το σιμιγδάλι, τη βανίλια και την κανέλλα και τα αναμειγνύουμε καλά με τα υπόλοιπα υλικά.
Ανοίγουμε τη ζύμη με τη βοήθεια ενός πλάστη σε φύλλο και το στρώνουμε σε ταρτιέρα που έχουμε λαδώσει ελαφρά. Φροντίζουμε να καλύπτει τον πάτο και τα τοιχώματα της ταρτιέρας και απλώνουμε πάνω τη γέμιση. Ζεσταίνουμε περίπου μισό φλυτζάνι μέλι ακόμα και το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε την μελόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 40′ – 45′.
Όταν κρυώσει, την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Tip:
* Για μεγαλύτερη ευκολία, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και έτοιμο φύλλο σφολιάτας.
* Τα τυριά που αναφέρθηκαν, πλην της τυροβολιάς, μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά, αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι το ίδιο.
* Η κυκλαδίτικη μελόπιτα γίνεται ανοιχτή δίχως φύλλο ή με ένα μόνο φύλλο ως βάση. Κάθε νησί κάνει τη δική του εκδοχή μελόπιτας.
Πηγή: oliveoil-culture.com