Στην κατοχή της Μητρόπολης Γορτύνης και Αρκαδίας θα επιστρέψουν έναν αιώνα μετά, αν συνεχιστεί η αδιαφορία του επίσημου κράτους και της Περιφέρειας Κρήτης, όλες οι εκτάσεις της Γεωργικής Σχολής Μεσαράς, αφού εδώ και δεκαετίες έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους. Και αυτό το ξεκαθάρισε για μία φορά ακόμη, προ ημερών όταν επισκέφτηκε τη Γεωργική Σχολή Μεσαράς, ο Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας Μακάριος, σύμφωνα με πληροφορίες του neakriti.gr, τις οποίες και επιβεβαίωσε η νέα διευθύντρια της σχολής, γεωπόνος Στέλλα Χατζηγεωργίου. Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που το λέει ο Σεβασμιότατος Μακάριος… Αλλά, κάθε φορά που επισκέπτεται την περιοχή, διαπιστώνει πως η εγκατάλειψη των εγκαταστάσεων στον Αμπελούζο είναι ολοένα και εντονότερη!
Το neakriti.gr δέχτηκε νέο φωτογραφικό υλικό από την ευρύτερη περιοχή του κτήματος και των εγκαταστάσεων του πρώην ΕΘΙΑΓΕ στον Αμπελούζο της Μεσαράς, ενώ μέσα από τις πληροφορίες αυτές γίνεται πλέον κατανοητό ότι η τοπική Εκκλησία αρχίζει πια να ενοχλείται πολύ σοβαρά και να αξιώνει να πάρει πίσω τη γη αυτή, αφού ο εκπαιδευτικός της ρόλος χάθηκε και η τοπική κοινωνία δεν αξιοποιεί, στο πνεύμα της σπουδαίας παραχώρησης, τις τεράστιες εκτάσεις, που κάποτε «έδιναν» ζωή στην αγροτική επιστήμη και εκπαίδευση.
«Ήρθε πριν από δύο εβδομάδες και το είπε για άλλη μια φορά. Βέβαια, να ξεκαθαρίσουμε ότι ο Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας Μακάριος αναφέρεται κυρίως στα κτήματα του Αμπελούζου που είναι τα μεγάλα. Είναι τα κομμάτια εκείνα που είχε πάρει το πρώην ΕΘΙΑΓΕ και δεν έχουν αξιοποιηθεί, ενώ τώρα έχουν περάσει στην Περιφέρεια Κρήτης και πραγματικά ερημώνουν μέχρι σήμερα. Τώρα για τη Γεωργική Σχολή, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι μόλις έχει γίνει Δημόσιο ΙΕΚ και γίνεται σημαντική προσπάθεια για την εκπαίδευση των νέων ανθρώπων», λέει η κ. Στέλλα Χατζηγεωργίου. «Το Δημόσιο ΙΕΚ έχει τώρα μια καλή δυνατότητα να αναδειχτεί στον χώρο της γεωργικής εκπαίδευσης. Βέβαια, ο Σεβασμιότατος προβληματίζεται επειδή είναι λίγα τα παιδιά. Πάντως, κάθε φορά με αυτά τα οποία λέει δείχνει πραγματικά το ενδιαφέρον του για τη Γεωργική Σχολή Μεσαράς», όπως καταλήγει η κ. Χατζηγεωργίου.
Η πιο πρόσφατη επίσκεψη του Σεβασμιότατου Μακάριου έγινε, εξάλλου, όταν προ ημερών αναδείχτηκε η πλέον ασυνήθιστη για την Κρήτη καλλιέργεια, μέσα στη σχολή, που δεν ήταν άλλη από την καλλιέργεια του βαμβακιού! Όπως αναφέρει η ομάδα “Δια – SOS – τε τη Μεσαρά”, «η συλλογή βαμβακιού, που είχε σπαρθεί την προηγούμενη άνοιξη, έγινε παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριου, του καθηγητή Ιωάννη Παλλήκαρη, ιδρυτή του Πανεπιστημίου των Ορέων, του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού υπεύθυνου για τη σημερινή δράση στον Αμπελούζο, της διευθύντριας της σχολής, του αντιδημάρχου Δημοτικής Ενότητας Ρούβα Δήμου Γόρτυνας, Στέλιου Σηφάκη, κ. ά.».
Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα δύο διεπιστημονικά συνέδρια Γόρτυνας που έχει οργανώσει η Ιερά Μητρόπολις Γορτύνης και Αρκαδίας, σε συνδιοργάνωση με φορείς της Κρήτης, πριν από μερικά χρόνια, ασχολήθηκαν και με την ιστορία, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γεωργική Σχολή Μεσαράς.
Μάλιστα, στα πορίσματα του 1ου Συνεδρίου Γόρτυνας, το 2012, που στάλθηκαν στους αρμόδιους κρατικούς φορείς, οι 60 σύνεδροί του, Έλληνες και ξένοι επιστήμονες και ερευνητές, συμπεριέλαβαν και τα εξής: «… Εκφράζουμε τη λύπη μας για την υπολειτουργία της ιστορικής Γεωργικής Σχολής Μεσαράς. Ως δημιουργική πρόταση αξιοποίησής της προτείνουμε την ουσιαστική λειτουργία της με νέο θεσμικό και οργανωτικό πλαίσιο και συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας…».
Η Γεωργική Σχολή ιδρύθηκε το 1920 και λειτούργησε στα τέλη του 1925 για πρώτη φορά. Η σχολή φιλοξενήθηκε σε εκτάσεις άνω των 1.500 στρεμμάτων, που παραχώρησε η Επιτροπή Διαχείρισης Μοναστηριακής Περιουσίας Ηρακλείου.
Ολοένα και χειροτερεύει η κατάσταση
Στο μεταξύ, η εγκατάλειψη της ευρύτερης έκτασης γίνεται ολοένα και εντονότερη. Βέβαια, τώρα είναι άλλο η Γεωργική Σχολή Μεσαράς και άλλο τα αγροτεμάχια κάτω από αυτή. Η σχολή είναι από πέρυσι Δημόσιο ΙΕΚ. Έχει κρατήσει κάποιες εκτάσεις για την εκπαίδευση των σπουδαστών και προσπαθεί με λιγοστή χρηματοδότηση να συντηρήσει όλες τις υποδομές.
Τα υπόλοιπα τεμάχια, με τα χωράφια, τα εσπεριδοειδή που απέμειναν από τα χιλιάδες που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια και τα θερμοκήπια, έχουν περάσει στη δικαιοδοσία της Περιφέρειας Κρήτης.
Και, από την πλευρά της Περιφέρειας Κρήτης, εδώ και χρόνια ακούμε ότι υπάρχει πλάνο για τη δημιουργία ενός πολυλειτουργικού αγροκτήματος, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση.
Την ίδια ώρα, ακόμα και η περίφραξη είναι κατεστραμμένη και όποιος θέλει μπορεί να μπει στον χώρο αυτών των ιστορικών εκτάσεων, που πραγματικά μέσα σε αυτές παλιότερες γενιές επιστημόνων, που δεν ήταν αδιάφοροι αλλά έγραψαν τη δική τους ιστορία μέσα σε αυτούς τους χώρους, πραγματικά μεγαλούργησαν. Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας για σειρά ετών ήταν μέσα στη δεκαετία του’ 80 ο αείμνηστος γεωπόνος – ερευνητής Αμπέλου Βαγγέλης Βαρδάκης, που πρόσφατα έφυγε, δυστυχώς, από τη ζωή.
Όμως υπάρχει και μια άκρως σημαντική πληροφορία που δε θα πρέπει ποτέ κανείς να την ξεχνάει: πως όλες αυτές οι εκτάσεις ανήκουν στην Εκκλησία. Όταν ιδρύθηκε η σχολή από τον τότε δεσπότη της Γόρτυνας Βασίλειο, είχε τότε ο Βασίλειος θέσει ως απαράβατο ρόλο να μη χαθεί ποτέ ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας των εγκαταστάσεων αυτών για τους αγρότες. Αν για κάποιον λόγο καταργηθεί ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας, τότε οι εκτάσεις αυτές θα περάσουν και πάλι στην κατοχή της Εκκλησίας…
Πηγή: neakriti.gr