Σάββατο, 5 Ιουλίου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Επιτήδειοι έπαιρναν ενισχύσεις για βοσκοτόπια χωρίς να έχουν ζώα

04/11/2022
in ΑΓΡΟΤΙΚΑ
0
ΟΠΕΚΕΠΕ: Επιτήδειοι έπαιρναν ενισχύσεις για βοσκοτόπια χωρίς να έχουν ζώα
0
SHARES
Share on Facebook

Στα δίχτυα του ΟΠΕΚΕΠΕ πιάστηκαν επιτήδειοι, οι οποίοι παράτυπα υπέβαλαν αίτηση για κατανομή δικαιωμάτων Εθνικού Αποθέματος για το 2020 και το 2021 και ελάμβαναν ενισχύσεις χωρίς να της δικαιούνται.

Πρόκειται για 7 αιτούντες, για τους οποίους προέκυψαν ισχυρές ενδείξεις και αποδείξεις διάπραξης παρατυπιών, οι οποίοι πραγματοποιώντας μεταξύ τους, κυκλικές μισθώσεις εκτάσεων διάρκειας 4 ετών και δηλώνοντας όλοι αποκλειστικά και μόνο «καλλιέργεια βοσκότοπου σε καλή γεωργική κατάσταση» δηλαδή υποβάλλοντας αίτηση ενίσχυσης βοσκοτοπικών εκτάσεων χωρίς ζώα, εισέπραξαν το 2020, συνολικά 410.722,84 ευρώ και  ένας (1) εξ αυτών, το 2021, 54.430,13 ευρώ.

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι παραπάνω περιπτώσεις έγιναν γνωστές ως αποτέλεσμα της Ανάλυσης Κινδύνου που εφαρμόζει ο Οργανισμός, σε συνδυασμό με στοιχεία από καταγγελίες που ήρθαν σε γνώση του, και μετά τη διεξαγωγή επιτόπιων ελέγχων διερεύνησης αυτών, για την διαπίστωση της τεχνητής δημιουργίας προϋποθέσεων με σκοπό τη λήψη ενισχύσεων.

Μάλιστα, για τις παραπάνω περιπτώσεις, εκτός από τις προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις που θα επιβάλει, διαβίβασε σχετική αναφορά του πρόεδρου του Οργανισμού, κ. Σημανδράκου, στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, για τις περεταίρω προβλεπόμενες από το νόμο επιπτώσεις.

Τα χαρακτηριστικά της παρατυπίας

Η συγκεκριμένη υπόθεση η οποία συσχετίζεται με 3 Κ.Υ.Δ. με έδρα την Αττική, τη Λάρισα και τα Τρίκαλα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Οι μεγάλες δηλούμενες εκτάσεις (1.000 έως 3.300 στρέμματα) βρίσκονται σε διαφορετική και απομακρυσμένη γεωγραφική περιοχή από την περιοχή που δηλώνεται η έδρα εκμετάλλευσης.
  • Κατά τον επιτόπιο έλεγχο διαπιστώθηκε ότι δεν τηρούνταν οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας της δηλούμενης καλλιέργειας.
  • Από τον γεωχωρικό έλεγχο των εκτάσεων βοσκοτόπων, βρέθηκε ότι σημαντικές εκτάσεις από τις δηλούμενες από τους 7 αιτούντες είχαν κατανεμηθεί ως δημόσιοι βοσκότοποι στις τεχνικές λύσεις των προηγούμενων ετών 2016, 2017, 2018 και 2019.
  • Για 4 αιτούντες, οι δηλούμενες εκτάσεις βοσκοτόπων βρίσκονται στην ανάρτηση του Κτηματολογίου για το 2020, να ανήκουν στο Δημόσιο και για έναν, βρέθηκε επίσης, το 2021, οι εκτάσεις να ανήκουν στο Δημόσιο.
  • Ενώ όλα τα κυκλικά μισθωτήρια είναι πολυετή, 4ετούς διάρκειας, από 1-10.1.2020 έως 31.12.2024, οι 6 από τους 7 δεν υπέβαλαν Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (Ε.Α.Ε.) μετά το 2020, παρά τις σημαντικές ενισχύσεις που έλαβαν ως νεοεισερχόμενοι για την ΕΑΕ 2020.
  • Κανένας ιδιοκτήτης δεν προσκόμισε ισχυρά νομικά έγγραφα για την απόδειξη της ιδιοκτησίας των αγροτεμαχίων που δηλώθηκαν, παρά τα κυκλικά μισθωτήρια που είχαν υπογράψει.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ επισημαίνει ότι η προστασία των Γεωργικών Ταμείων και η διαφάνεια στην καταβολή των Κοινοτικών Ενισχύσεων αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τον Οργανισμό, επισημαίνοντας ότι, οι έλεγχοι της νόμιμης κατοχής και χρήσης των αγροτεμαχίων για την λήψη των ενισχύσεων, πραγματοποιούνται πλέον, σε πολλές περιοχές της χώρας και με την χρήση στοιχείων του Κτηματολογίου.

Σημειώνεται επίσηςότι, κάθε περίπτωση, μετά από καταγγελία ή ανάλυση κινδύνου, ελέγχεται με την χρήση νέων στοιχείων σε συνδυασμό με επιτόπιο έλεγχο. Τα αποτελέσματα θα αξιολογούνται άμεσα και στην περίπτωση ύπαρξης ευρημάτων ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα λαμβάνει μέτρα με βάση τις προβλεπόμενες από τους Κανονισμούς και το νόμο διαδικασίες.

«Τα γεγονότα αυτά, αφορούν σε μια πολύ μικρή μειοψηφία παραγωγών, ενώ οι παραγωγοί που τηρούν τις νόμιμες διαδικασίες και αποτελούν την πλειοψηφία των παραγωγών, δεν έχουν να ανησυχούν για τίποτα σχετικά με την καταβολή των ενισχύσεων τους», διευκρινίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Πηγή: in.gr

Previous Post

Σοκ στη Μάνδρα: Ο 14χρονος ομολόγησε ότι σκότωσε τον 17χρονο αδελφό του

Next Post

Τι είναι το κερατολάχανο και πως το μαγειρεύουμε…

Next Post
Τι είναι το κερατολάχανο και πως το μαγειρεύουμε…

Τι είναι το κερατολάχανο και πως το μαγειρεύουμε…

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ