Τις μηχανές τους ζεσταίνουν δύο πλοία από το στόλο των πλοίων της νορβηγικής εταιρίας PGS για να πιάσουν δουλειά στις ελληνικές θάλασσες Νότια και Νοτιο- Δυτικά της Κρήτης και Δυτικά της Κέρκυρας στο Ιόνιο Πέλαγος.
To ένα για λογαριασμό της ExxonMobil (operator της κοινοπραξίας με τα ΕΛΠΕ) στις παραχωρήσεις στην Κρήτη και το άλλο για λογαριασμό της Energean (operator στην κοινοπραξία με τα ΕΛΠΕ) στην παραχώρηση του μπλοκ 2 στο Ιόνιο Πέλαγος, 30 χλμ δυτικά της Κέρκυρας.
H αμερικανική πολυεθνική που μετά την αποχώρηση της Total αύξησε το ποσοστό της στις παραχωρήσεις της Κρήτης από το 40% στο 70%, δίνοντας ένα πρώτο σαφές μήνυμα για το ισχυρό ενδιαφέρον της για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες και λίγο μετά την νέα ανακάλυψη του κοιτάσματος “Cronos-1” στην Κύπρο, εμφανίζεται έτοιμη να περάσει στα επόμενα βήματα. Επιβεβαιωμένες πληροφορίες φέρουν την ExxonMobil να έχει ήδη ναυλώσει πλοίο της PGS και να είναι έτοιμη για να ξεκινήσει τις σεισμικές έρευνες και στις δύο υποθαλάσσιες περιοχές της Κρήτης για την συλλογή δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων.
Αυτό που, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένει, είναι η εκδίκαση της προσφυγής περιβαλλοντικών οργανώσεων στο ΣτΕ κατά της απόφασης έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που μετά από πέντε συνεχόμενες αναβολές ορίστηκε για τις 2 Νοεμβρίου.
Η ετοιμότητα της αμερικανικής εταιρίας για την έναρξη των ερευνών ωστόσο, ερμηνεύεται από κάποιους παράγοντες και ως ένδειξη μιας προεξοφλημένης θετικής απόφασης, που θα ανοίξει το δρόμο για την διερεύνηση της περιοχής. Πιθανή ανατροπή θα οδηγούσε σε μεγάλες καθυστερήσεις αφού η περίοδος των σεισμικών ερευνών στην Ελλάδα ανοίγει το Νοέμβριο και κλείνει στα τέλη Φεβρουαρίου, που σημαίνει ότι μπορεί να χαθεί ένα ολόκληρο έτος.
Οι δύο περιοχές της Κρήτης είναι οι πλέον υποσχόμενες για την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αφού οι γεωφυσικές πλάκες της προσομοιάζουν με αυτές στην περιοχή της Νοτιο Ανατολικής Μεσογείου που αποκάλυψαν το κοίτασμα Zor στην Αίγυπτο. Στόχος είναι η πρόσκτηση 6,5 χιλιάδων χιλιομέτρων δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων τη χειμερινή περίοδο 2022-2023.
Πηγή: worldenergynews.gr