Κείμενο – Φωτογραφία: Νικόλαος Φουκαράκης
Σήμερα στο Ηράκλειο ελάχιστοι είναι που γνωρίζουν ποιος ήταν ο Παναγιώτης Κοκκέβης και τι πρόσφερε στην πόλη μας στο Ηράκλειο και γενικότερα σε όλη την Κρήτη.
Ο τόπος καταγωγής του ήταν από την Μεσσηνία όμως η γνωριμία ,η φιλία με τον Σισίννιο Πεζανό διευθυντή τότε στα Χανιά των τεχνικών υπηρεσιών Κρήτης επί Κρητικής πολιτείας (λιμενολόγο) με τον οποίο είχαν γνωριστεί τον οδήγησαν στα Χανιά.
Στην Ελλάδα ήταν ο μοναδικός πτυχιούχος Γεωπόνος εκείνη την περίοδο.
Στο κάλεσμα που είχε για τις ανάγκες στην Κρήτη αμέσως ανταποκρίθηκε. Η πρώτη του δουλειά ήταν να εισαγάγει ξένα διακοσμητικά φυτά για τον κήπο του πρίγκιπα και παράλληλα έφερε στην Κρήτη πρωτόγνωρα καλλιεργούμενα φυτά και δέντρα όπως μπανανιές, λωτούς, φράουλες, αροκάριες, κέντιες κ.λ.π όπως και τα γνώριμα φοινικοειδή.
Συνάμα κατάφερε να μεταφέρει την έδρα της υπηρεσίας του από τα Χανιά στο Ηράκλειο.Αμέσως μόλις φτάνει στο Ηράκλειο δημιουργεί στην Καινούρια πόρτα το πρότυπο φυτώριο τον γνωστό μέχρι και σήμερα γεωπονικό κήπο με τα διάφορα οπωροφόρα και άλλα δέντρα.
Οργάνωσε με τον τότε νομοκτηνίατρο του νομού Θωμά Φανουράκη τον πρώτο σταθμό ιπποειδών ζώων στην Λ. Κνωσσού λίγο πριν το νεκροταφείο του Αγίου Κωνσταντίνου. Η καλλιέργεια της γης γινόταν μέχρι τότε με τα ξύλινα άροτρα και διέδωσε την αλλαγή τους με τα σιδερένια.
Διέδωσε για την ελαιοσυλλογή τα χτένια και τις μπαγκάλες (λινάτσες). Νοικίασε από ένα Τουρκοκρητικό κτηματία μια έκταση κοντά στην Κνωσσό και έκανε εκεί υποδειγματικές καλλιέργειες. Μέχρι τότε την πατάτα δεν την γνώριζαν στην Κρήτη και προέτρεψε την καλλιέργεια της .Την ίδια εποχή γινόταν από τον Έβανς οι ανασκαφές στην Κνωσσό.
Ο Έβανς του ζήτησε να κάνει την δεντροφύτευση που υπάρχει ακόμα περιμετρικά του αρχαιολογικού χώρου όπως και στην βίλλα του την γνωστή “βίλλα Αριάδνη”. Έπεισε τον τότε Επίσκοπο Αρκαδίας να διαθέσει κάποια έκταση κοντά στις αρχαιότητες της Γόρτυνας για την δημιουργία της Γεωργικής Σχολής Μεσαράς.
Μετέβαινε συχνά στα χωριά ακόμα και στα πιο μακρινά όπως στα χωριά του Οροπεδίου Λασιθίου και υποδείκνυε τον τρόπο καλλιέργειας αλλά και την καταπολέμηση των ασθενειών δέντρων και των φυτών.
Ο Κοκκέβης δε υπήρξε φανατικός οπαδός του Ελ.Βενιζέλου και του ζήτησε και βάπτισε το δεύτερο από τα τρία παιδιά του.
Όλα του τα βαπτιστήρια ο Κοκκεβης τα έβγαζε με τα ονόματα Βενιζέλος και Βενιζέλα.
Έφερε πρώτος για την αντιμετώπιση των ασθενειών διάφορα φυτοφάρμακα για τις καλλιέργειες. Μια μετάθεση που του έγινε όμως στην Πρέβεζα τον ανάγκασε να υποβάλει παραίτηση και να συνεχίσει πλέον ως ιδιώτης Γεωπόνος .
Ξεκίνησε αρχικά με την κονσερβοποίηση επιτραπέζιων ελιών.
Εισαγάγει μετά περιστροφικά άροτρα και τις πρώτες σπαρτικές μηχανές.
Επίσης εισαγάγει Ελενίτ και λιπάσματα.
Το 1919 με ένα στοιχειώδη μύλο αλέθη χαρούπια για κτηνοτροφή. Μελετώντας τότε το σπόρο από το χαρούπι διαπίστωσε ότι μπορούσε να παράγει οινόπνευμα και να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο του καφέ αλλά και στην δημιουργία φωτογραφικού φιλμ ο σπόρος του.
Βλέποντας ότι οι δουλειές με τα χαρούπια πήγαιναν καλά αγόρασε στο μπεντενάκι μεγάλους χώρους και εγκατέστησε μεγαλύτερα μηχανήματα.
Συνάμα συνεργάζεται με το πολυτεχνείο για την προσπάθεια εξαγωγής ζάχαρης από το χαρούπι, προσπάθεια που σταμάτησε λόγω κόστους. Εμπλουτίζοντας το αλεσμένο χαρούπι με αλεσμένο φασόλι και ψιλοκομμένο ελαιοπυρήνα κατάφερε ένα μίγμα άριστης ζωοτροφής. Έφερε στο Ηράκλειο το πρώτο φορτηγό αυτοκίνητο, ένα ISOTA FRASCHINI και επιβατικά RENAULT-FORD-FIAT.
Στο Βαθειανό κάμπο εκεί που ακούγεται ακόμα η γέφυρα του Κοκκέβη αγόρασε μία μεγάλη έκταση γης και έκτισε ένα εξοχικό για την οικογένειά του. Ήταν το μοναδικό σπίτι τότε στην Κρήτη που διέθετε ζεστό και κρύο νερό με ηλεκτρικό ρεύμα και τηλέφωνο. Εκεί στην έκταση αυτή καλλιεργούσε και καπνά επίσης εγκατέστησε αλευρόμυλο και έκανε αγελαδοτροφείο και πτηνοτροφείο.
Το βράδυ το εργοστάσιο του ο χαρουπόμηλος στο Μπεντενάκι σταματούσε και σκέφτηκε τότε ότι οι μηχανές του εργοστασίου την νύχτα μπορούσαν να δίνουν ρεύμα και στην πόλη.
Έτσι με αρμόδιους σχετικά από την Αθήνα κατάφερε το 1920 να ηλεκτροδοτήσει περίπου το ένα τέταρτο της πόλης.
Πανέξυπνος, δραστήριος άνθρωπος αλλά και μεγάλος επιχειρηματίας όπως είναι αποφασίζει να ασχοληθεί και με τον χώρο του σινεμά.
Πείθει τον γιατρό Νικόλαο Βογιατζάκη αδερφό του τότε δημάρχου να του παραχωρήσει την αίθουσα που στεγαζόταν ο μουσικός σύλλογος Απόλλων και τον μετέτρεψε σε σινεμά με το όνομα Αγλαΐα προς τιμή της συζύγου του γιατρού Βογιατζάκη η οποία μεσολάβησε προς αυτό.
Αργότερα λειτουργεί και δεύτερο σινεμά στο χώρο της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου με το όνομα Αλάμπρα.
Λειτουργεί επίσης παγωποιείο.
Εκδίδει και μια τοπική εφημερίδα με το όνομα “Δημοκράτης” που υποστήριζε το Βενιζελικό κόμμα.
Αργότερα μεταφέρει δραστηριότητες του στην Κωμόπολη των Αρχανών και εξ αιτίας του ηλεκτροφωτιζονται και οι Αρχάνες.
Αυτά είναι λίγα από το πλούσιο αλλά άγνωστο σε πολλούς βιογραφικό του Παναγιώτη Κοκκέβη.
Απεβίωσε το 1952!
Βοηθήματα : Τοπικός παλιός τύπος Ηρακλείου