Κείμενο Γεώργιος Χουστουλάκης
Μπορεί να κυκλοφορούν σήμερα πολλές συνταγές για κρητικές χοειρομηλόπιτες, αλλά η σημερινή θα μας πει πως τις έφτιαχναν και πριν εκατό χρόνια!
Η γιαγιά Μαραγκομύρενα, η Μαρία Μαραγκάκη, ήταν μια γυναίκα θρύλος στη Γαλιά.
Ήξερε πολλά νοικοκεράτα.
Τη φωνάζανε στο γάμο να δώσει τη συμβουλή της και να κάνει κουμάντο, τη φώναζαν να ξεκινήσει ένα φαντό.
Ακόμα άμα υπήρχε καμιά διένεξη σε δυό οικογένειες, τη φώναζαν και έκανε τον μεσάζοντα για να τα συμβιβάσουν.
Για όλα αυτά την αγαπούσαν οι χωριανοί.
Η Μαραγκομύρενα επίσης, έραβε και Κρητικές παραδοσιακές στολές, και ήταν σοφή γυναίκα στη Γαλιά με πολλές και ποικίλες γνώσεις.
Έτσι και τα φαγητά της ήταν ιδιαίτερα, και πολλά από αυτά τα φτιάχνει και σήμερα η εγγονή της Ευαγγελία Μαραγκάκη, όπου μας έδωσε και την συνταγή.
Συνήθιζε η Μαραγκομύρενα τον χόντρο, να τον λέει <<της φτώχειας ο χόνδρος>>, γιατί πάντα ο χόνδρος έμπαινε στα περισσότερα φαγητά αντί ρύζι.
Που να βρεθεί το ρύζι εκείνα τα φτωχά χρόνια προπολεμικά?
Αντί λοιπόν ρύζι, στα περισσότερα χωριά της Κρήτης, έβαζαν χόντρο, (χοντροαλεσμένο σιτάρι), και όταν έψηναν χοχλιούς, και στα βραστά σε σούπες πίτες κλπ.
Αυτό, γιατί το αλεύρι ήταν δυσεύρετο εκείνα τα χρόνια.
Ο χόνδρος εκείνα τα χρόνια τα περισσότερα σπίτια, τουλάχιστον, κάποιο σιτάρι και ένα χειρόμηλο θα τα είχαν.
Ο χόντρος λοιπόν υπήρχε στα περισσότερα σπίτια.
Οι καλές νοικοκυρές , όπως τη Μαραγκομύρενα, έφτιαχνε αυτές τις υπέροχες χερομηλόπιτες, και έδινε και στη γειτονιά!
Η Ευαγγελία λοιπόν η εγγονή της, μας είπε, πως γιαγιά της έβαζε ένα κιλό χόνδρο, και το άφηνε στο νερό να μουλιάσει.
Εμείς βέβαια μπορούμε να βάλουμε και χόνδρο του εμπορίου, που θα τον μουλιάσουμε και μεις στο νερό.
Καλύτερα θα ήταν να μουλιάσουμε μισό κιλό χόνδρο, και να προσθέσουμε και άλλο μισό αλεύρι.
Μετά, ανεκατεύουμε το αλεύρι με το μουσκεμένο χόνδρο σε ένα δοχείο, ρίχνουμε αλάτι πιπέρι, και δύο φακελάκια μαγιά.
Τα πλάθουμε καλά, και αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει.
Αφού το ζυμάρι μας έχει φουσκώσει, φτιάχνουμε τηγανήτες και τις τηγανίζουμε.
Πάνω στις ψημένες πλέον χειρομηλόπιτες, ρίχνουμε οτι θέλουμε, κανέλα, μέλι η πετιμέζι.
Μπορούμε να βάλουμε αν θέλουμε μέσα στο ζυμάρι και ανθότυρο, για καλύτερη γεύση.
Δεν είναι καθόλου δύσκολο, να φτιαχτούν, αλλά αξίζει τον κόπο πραγματικά!
Φωτογραφία: Ευαγγελία Μαραγκάκη