Η Τουρκία θα διεξάγει έρευνες για υδρογονάνθρακες στα λιβυκά ύδατα μετά από μια πρόσφατη συμφωνία με την κυβέρνηση της χώρας με έδρα την Τρίπολη, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το Bloomberg.
Είναι εμφανές ότι η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τα ψευδεπίγραφα μνημόνια Άγκυρας – «κυβερνήσεων» Τρίπολης, το 2019 και το δεύτερο πρόσφατο, προκειμένου να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα, αυτή τη φορά κάτω από την Κρήτη.
Με το τελευταίο μνημόνιο, ως γνωστόν, η «μεταβατική κυβέρνηση» της Τρίπολης, η οποία ωστόσο στην πραγματικότητα σφετερίζεται την εξουσία και κανονικά θα έπρεπε ήδη να έχει αποχωρήσει, εκχώρησε στην Τουρκία τις θαλάσσιες περιοχές οι οποίες οριοθετήθηκαν ως δήθεν ΑΟΖ Τουρκίας – Λιβύης, με το σχετικό μνημόνιο, στο τέλος του 2019.
Τώρα, λοιπόν, ο Τ.Ερντογάν προαναγγέλλει ότι η Τουρκία θα προβεί σε έρευνες εντός των λιβυκών υδάτων. Ως γνωστόν, το ψευδεπίγραφο μνημόνιο του 2019 αγνοεί παντελώς την ύπαρξη της Κρήτης, των χωρικών υδάτων της και της ΑΟΖ της, τόσο ανατολικά της μεγαλονήσου, όσο και νοτίως.
Εάν πράγματι, η Τουρκία στείλει ερευνητικό σκάφος νοτίως της Κρήτης, και όχι ανατολικά, δηλαδή στις θαλάσσιες περιοχές που ισχυρίζεται η Τρίπολη ότι ανήκουν στη Λιβύη, στην πραγματικότητα στρέφει τη Λιβύη κατά της Ελλάδας. Έτσι, η Τουρκία αποφεύγει την άμεση «κόντρα» της με την Ελλάδα και, αντίθετα, βάζει μπροστά τη Λιβύη, μέσω βέβαια της κυβέρνησης – μαριονέτα της Τρίπολης.
Σε αυτή την περίπτωση, η «διαφωνία» καθίσταται περισσότερο ελληνο-λιβυκή, παρά ελληνο-τουρκική. Μια πράγματι «πονηρή» τουρκική κίνηση, αφού εκτιμάται ότι το επόμενο βήμα της «κυβέρνησης» της Τρίπολης θα είναι να καταγγείλει την Ελλάδα, η οποία κανονικά θα πρέπει να εμποδίσει τις έρευνες, τόσο στον ΟΗΕ όσο και, ενδεχομένως, στην Αφρικανική Ένωση, κ.ο.κ.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, «η Άγκυρα και η διοίκηση του πρωθυπουργού της Λιβύης, Abdul Hamid Dbeibah (σ.σ. Δυτική Λιβύη), υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα ένα σύμφωνο που εντείνει τις κοινές προσπάθειες για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου, τροφοδοτώντας μια οξυμένη διαμάχη σχετικά με τις αξιώσεις στη θαλάσσια περιοχή.
Ο Fathi Bashagha, ο οποίος ηγείται μιας αντίπαλης κυβέρνησης (σ.σ. Ανατολική Λιβύη – λιβυκό Κοινοβούλιο), απέρριψε τη συμφωνία και είπε ότι ο Dbeibah δεν είχε το δικαίωμα να υπογράψει συμφωνίες με ξένες δυνάμεις. Η Τουρκία επιδιώκει να αξιοποιήσει την επιρροή της στην κυβέρνηση της Τρίπολης για να εξασφαλίσει νέους ενεργειακούς πόρους.
Κινείται επίσης προς την κατεύθυνση της αύξησης της χωρητικότητας του αγωγού φυσικού αερίου, Trans-Anatolian, ο οποίος μεταφέρει αζέρικο αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, στα 32 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.
«Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε από κοινού με το Αζερμπαϊτζάν για να διπλασιάσουμε τη χωρητικότητα της Tanap, η οποία είναι κρίσιμης σημασίας», δήλωσε ο Ερντογάν στην Άγκυρα αργά τη Δευτέρα μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. «Με τη συμφωνία υδρογονανθράκων που υπογράψαμε με τη Λιβύη, δημιουργήσαμε μια νέα περιοχή συνεργασίας στην εξόρυξη πετρελαίου και παραγώγων από την υφαλοκρηπίδα αυτής της χώρας».
Η συμφωνία με την Τρίπολη βασίστηκε σε μια συμφωνία του 2019 που σύναψε η Τουρκία με την προηγούμενη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία λάμβανε και στρατιωτική βοήθεια από την Άγκυρα.
Η ΕΕ την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι η συμφωνία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών (σ.σ. της Ελλάδας) και δε συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών.
Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος —που υποστήριξαν φατρίες στην ανατολική πλευρά στον πιο πρόσφατο πόλεμο της Λιβύης, ο οποίος έληξε με εκεχειρία το 2020— βλέπουν τη συμφωνία ως μια θρασύτατη τουρκική προσπάθεια για κυριαρχία σε αμφισβητούμενα ύδατα. Η Λιβύη επίσης βρίσκεται σε διαφωνία με την Ελλάδα σχετικά με τις άδειες υπεράκτιων ερευνών νότια της Κρήτης.
Η Λιβύη, που διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα αργού πετρελαίου της Αφρικής και είναι μέλος του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ), έχει καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας του χάους μετά την ανατροπή του πρώην δικτάτορα, Μουαμάρ αλ Καντάφι το 2011».
Πηγή: antinews.gr