Με αφορμή την παρουσία μίας σημαίας που έκανε την εμφάνισή της στη μαζική διαδήλωση των αγροτών της Κρήτης στην Αθήνα και θύμιζε την αντίστοιχη σημαία της Κρητικής Πολιτείας (1898-1913), πήραμε πολλά μηνύματα.
Τώρα που έκαστε η στάχτη από τα γεγονότα, θα θέλαμε να κάνουμε μια μικρή αναφορά, καθώς για το θέμα της συγκεκριμένης σημαίας με το Τούρκικο αστέρι, δεν έκφραζε ΠΟΤΕ τους Κρητικούς, δεν αποτέλεσε ΠΟΤΕ αγωνιστικό λάβαρο ή επαναστατικό σύμβολο, αλλά ήταν μια επινόηση των Μεγάλων Δυνάμεων και του Σουλτάνου.
Διαβάστε λοιπόν αυτό για περισσότερη ενημέρωση:
H 1 Δεκέμβρη που ξημερώνει, είναι συνδεδεμένη με την Κρήτη και είναι το καταστάλαγμα αγώνων και αιμάτων που έχυσε ο Λαός αυτού του νησιού για την ελευθερία τους και την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Συγκεκριμένα η ένωση έγινε με επίσημη τελετή στο φρούριο Φιρκά στις 1 Δεκεμβρίου 1913, παρουσία του βασιλιά Κωνσταντίνου και του πρωθυπουργού Βενιζέλου.
Θα ήθελα να κάνω μια μικρή αναφορά στο θέμα της σημαίας, ένα θέμα που προβάλλεται κατά κόρο, από ανθρώπους κυρίως που δεν γνωρίζουν, αλλά και που ανθρώπους που γνωρίζουν και σκόπιμα το κάνουν.
Η σημαία της Κρητικής Πολιτείας, δεν αποτέλεσε ΠΟΤΕ αγωνιστικό λάβαρο ή επαναστατικό σύμβολο, ήταν μια επινόηση των Μεγάλων Δυνάμεων και του Σουλτάνου. Το κόκκινο χρώμα και το Τουρκικό άστρο στην σημαία της Κρητικής πολιτείας συμβολίζει την Οθωμανική Ηγεμονία (και μπήκε στη σημαία κατ΄ απαίτηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) και να αντιληφθούν τι επικίνδυνα μηνύματα στέλνουν κάθε φορά που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο σύμβολο.
Να δούμε όμως ιστορικά και την περίπτωση της Σάμου:
Μετά το πρωτόκολλο του Λονδίνου 1830 και αφού δεν συμπεριλήφθηκε η Σάμος στο ανεξάρτητο Ελληνικό Βασίλειο, οι Σαμιώτες ανακήρυξαν την «Ανεξάρτητη Σαμιακή Πολιτεία» εκβιάζοντας την Οθωμανική Αυτοκρατορία είτε να επέμβει δυναμικά είτε να τους αναγνωρίσει. Οι Μεγάλες Δυνάμεις παρενέβησαν για να γλιτώσουν τη σφαγή, και η Υψηλή Πύλη δέχθηκε ύστερα από τις πιέσεις τους να αναγνωρίσει Μερική Αυτονομία στη Σάμο, με Έλληνα Πρίγκηπα μεν αλλά υποτελή στο Σουλτάνο.
Οι Σημαίες σε αυτές της δυο περιπτώσεις υποδείκνυαν τη σχέση υποτέλειας μεταξύ Ηγεμόνα-Υποτελή.
Για την Κρήτη επιλέχθηκε μεν η Ελληνική Σημαία ως σύμβολο λόγω της πλειοψηφίας του Ελληνικού πληθυσμού στο νησί αλλά με το λευκό Τούρκικο αστέρι μέσα σε κόκκινο φόντο στο πάνω αριστερό τεταρτημόριο όπου συμβολιζόταν η επικυριαρχία της Υψηλής Πύλης, η επικυριαρχία αυτή συμβολιζόταν και στην σημαία της Ηγεμονίας της Σάμου όπου επιλέχθηκε μεν η Ελληνική Σημαία αλλά με τα δύο άνω τεταρτημόρια κόκκινα .
Η σημαία της Κρητικής Πολιτείας αναρτιούνταν υποχρεωτικά μόνο στα κυβερνητικά κτήρια και δημόσιες υπηρεσίες μαζί με την Τουρκική, ενώ οι γνήσιοι Κρητικοί στα σπίτια τους είχαν την σημαία της Ένωσης.
Δε νομίζω ότι μέσα στην Κρητικοί υπάρχουν Κρητικοί που παίζουν ηθελημένα» παιχνίδια του ξένου παράγοντα και δη του τουρκικού επεκτατισμού. Ότι γίνεται είναι θέμα καθαρά άγνοιας και μόνο και καλό θα είναι να σταματήσει….
Βασική πηγή και ένα αρκετά ενδιαφέρον άρθρο για το θέμα εδώ