Ένα δυνατό όπλο της επιστήμης στη μάχη κατά του καρκίνου – «Μεγάλη χαρά και μεγάλη που καταφέραμε να το φέρουμε στην Κρήτη», αναφέρει η διευθύντρια Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου Σοφία Κουκουράκη
Ένα όραμα 18 χρόνων που πέρασε μέσα από συμπληγάδες πέτρες, παίρνει «σάρκα και οστά» στο τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του ΠΑΓΝΗ καθώς εγκαθίσταται το Pet scan που αποτελεί δωρεά του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο ιατρικό μηχάνημα αξίας δύο εκατομμυρίων ευρώ το οποίο προσφέρει ιδιαίτερα πολύτιμες υπηρεσίες στους καρκινοπαθείς.
Το προηγμένο μηχάνημα, το οποίο αποτελεί την αιχμή του δόρατος στον τομέα της τεχνολογίας, αναμένεται να εγκατασταθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ΠΑΓΝΗ. Το PET scan αποτελεί μια μέθοδο που συνδυάζει, θα μπορούσε να πει κάποιος, τον αξονικό τομογράφο και την ποζιτρονική τομογραφία και ανιχνεύει κάποιους τύπους καρκίνου ακόμη και σε πολύ πρώιμο στάδιο, ενώ είναι χρήσιμο και για άλλες ειδικότητες, όπως Νευρολογία, Αιματολογία, ΩΡΥΛΑ ακόμη και Καρδιολογία.
Η διευθύντρια Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου Σοφία Κουκουράκη, σε δήλωσή της στο neakriti.gr τονίζει: «Είναι πραγματικά μεγάλη χαρά και μεγάλη συγκίνηση, γιατί για πάρα πολλά χρόνια υπήρξαν προσπάθειες από πάρα πολλά άτομα και τελικά με την βοήθεια του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”, καταφέραμε να το φέρουμε στην Κρήτη. Επίσης είναι το πρώτο ψηφιακό σύστημα σε όλη την Ελλάδα σε δημόσιο ίδρυμα».
Παράλληλα προσθέτει ότι αυτό που κάνει αυτό το μηχάνημα είναι «να μας δείχνει τι συμβαίνει μέσα στο κύτταρο. Δηλαδή η αξονική βλέπει πολύ καλά μία βλάβη, τώρα θα μπορούμε να πούμε τι ακριβώς είναι αυτή η βλάβη», την ίδια ώρα συμπληρώνει: «Θα περιμένουμε τους ανθρώπους από την Πολωνία να το συνδέσουν και από την προμηθεύτρια εταιρεία τους τεχνικούς να βάλουν τα προγράμματα και ευελπιστώ μέσα Νοεμβρίου να καταφέρουμε να το συνδέσουμε και να καταφέρουμε να προσφέρουμε όλα όσα θα θέλαμε όλα αυτά τα χρόνια».
Μέχρι σήμερα για να υποβληθούν οι καρκινοπαθείς σε εξειδικευμένες εξετάσεις έπρεπε να ταξιδέψουν εκτός Κρήτης με ό,τι δυσκολίες προκαλούσε αυτό στους ίδιους τους ογκολογικούς ασθενείς, τις οικογένειές τους και την οικονομική επιβάρυνση ενός τέτοιου ταξιδιού.
Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να ξεκινήσει η λειτουργία του Pet scan. Κάθε μέρα που περνά η λίστα των πολιτών που θέλουν να υποβληθούν σε εξετάσεις, μεγαλώνει καθώς το ιατρικό μηχάνημα έρχεται με τη λειτουργία να καλύψει το μεγάλο κενό υπήρχε στο νησί.
Ψυχή του εγχειρήματος ώστε να φτάσει στην Κρήτη το πολύτιμο μηχάνημα είναι η καθηγήτρια Πυρηνικής Ιατρικής και διευθύντρια της Πυρηνικής Ιατρικής του ΠΑΓΝΗ, Σοφία Κουκουράκη, ενώ σημαντική προσπάθεια κατέβαλλε και η πρώην διοικήτρια της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι το διεκδικούσε για επίσης ερευνητικούς λόγους και το ΙΤΕ.
Πηγή: neakriti.gr