Πάρκο Συνύπαρξης, που χωράει όλα τα παιδιά -τυπικά και ΑμεΑ- δημιουργείται στις Στέρνες Ακρωτηρίου, στον νομό Χανίων.
Το Φιλανθρωπικό Σωματείο «Ο Συνάνθρωπος», κοινοποίησε την ιδέα σε φορείς, κατοίκους, τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση σε όλους τους νομούς και η ανταπόκριση που έλαβε ξεπέρασε, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου Σίφις Χιωτάκης, «…κάθε ευγενή προσδοκία». Πρόκειται για τη δημιουργία ενός Πάρκου Συνύπαρξης παιδιών ΑμεΑ και τυπικών παιδιών στις Στέρνες Ακρωτηρίου, στον χώρο που στεγάζεται το 2ο Ειδικό Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο. Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο κ. Χιωτάκης, «στόχος μας είναι να δημιουργηθεί εντός της συνολικής έκτασης του ακινήτου των 5.000 τμ, μία παιδική χαρά συνύπαρξης τυπικών παιδιών και παιδιών ΑμεΑ, ακριβώς έξω από την αυλή του Ειδικού Σχολείου, εκτάσεως περίπου 460 τμ, η οποία θα περιλαμβάνει ειδικά παιχνίδια, κατάλληλα να χρησιμοποιούνται από όλα τα παιδιά. Επίσης, έκταση με διαμορφωμένο χώρο εξολοκλήρου με ενσωματωμένα παιχνίδια, εμβαδού 360 τμ, αλλά και μία περιπατητική διαδρομή η οποία θα δώσει τη δυνατότητα για βόλτες των παιδιών που παρά τις δυσκολίες τους, έχουν την ανάγκη να γεφυρώσουν τις σχέσεις τους με άλλα παιδιά της ηλικίας τους. Περιλαμβάνει ακόμη, ένα θεατράκι στο σημείο όπου σήμερα βρίσκεται το αλώνι, 50-100 θέσεων, όπως επίσης δύο τουαλέτες κατάλληλες για ΑμΕΑ». Το συνολικό κόστος της μελέτης καλύφθηκε από πόρους της ομάδας στήριξης «Συνάνθρωπος», ενώ το κόστος διαμόρφωσης του χώρου και αγοράς των παιχνιδιών, που ανέρχεται σε περίπου 350.000 ευρώ, θα καλυφθεί από χρηματοδότηση του δήμου Χανίων.
Μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημαντηράκης, έκανε λόγο για απόλυτη ανάγκη κοινής δράσης και συμπόρευσης πολιτών, σωματείων αλληλεγγύης και δημοτικής Αρχής για την ανακούφιση των ευάλωτων πολιτών. «Μεταξύ αυτών, τα παιδιά και οι συνάνθρωποί μας με ειδικές ανάγκες, τους οποίους οφείλουμε να τους έχουμε απόλυτα δίπλα μας και να είμαστε, απόλυτα υποστηρικτικοί στις ανάγκες τους. Έτσι λοιπόν, ο δήμος στηρίζει και χρηματοδοτεί το σύνολο της δημιουργίας του Πάρκου Συνύπαρξης. Είναι ένα βήμα, θα το χαρακτήριζα βαρύ και σταθερό, προς την πορεία με στόχο την ενεργοποίηση όλων των πολιτών, ειδικά για να προσφέρουμε στους ευάλωτους συνανθρώπους μας, στα παιδιά, όλοι μαζί με παρεμβάσεις αλλά και συνεργασία με συλλόγους αλληλεγγύης, στήριξης αλλά και συλλόγους ΑμεΑ. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε υποδομές, να επικοινωνήσουμε την αξία της αλληλεγγύης, η οποία όπως φάνηκε και στην παρατεταμένη περίοδο οικονομικής και υγειονομικής κρίσης, μέσω αυτής, εξασφαλίσαμε με από κοινού δράσεις, βασικές ανάγκες για ευάλωτους συνανθρώπους μας και όλοι μαζί φυσικά τα καταφέρνουμε πάντα».
Εξάλλου, όπως εξήγησε ο κ. Χιωτάκης, «…κατά τη διαμόρφωση του χώρου θα οργανώσουμε διάφορες δράσεις, εμπλέκοντας τους εθελοντές μας και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση του κόσμου και εν τέλει στη συνύπαρξη των πολιτών, με τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις συνύπαρξης τυπικών παιδιών και παιδιών ΑμεΑ που για πρώτη φορά θα αποκτήσουν τα Χανιά με τη δυνατότητα φυσικά να μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Πάρκο από παιδιά όλης της Κρήτης και όχι μόνο». Τόνισε μάλιστα ότι «η δημιουργία τελικά του Πάρκου είναι ένα τεράστιο αποτύπωμα στον λαό της Κρήτης, μιας και αντίστοιχο δεν υπάρχει σε ολόκληρο το νησί».
Μελετητές του έργου είναι οι αρχιτέκτονες Άννα Τσιτωνάκη, Γεώργιος Καλλιγέρης και Στέλλα Καμαριανάκη, ενώ την επίβλεψη της μελέτης έχει η Μαρία Ανδρουλάκη αρχιτέκτονας από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Χανίων.
«Η δημιουργία του Πάρκου Συνύπαρξης είναι έργο που αποδεικνύει πως οι κοινωνίες όταν το αποφασίσουν μπορούν να προχωρήσουν μπροστά χωρίς διαχωρισμούς μεταξύ των πολιτών, αντιλαμβανόμενοι πως οι πόλεμοι κερδίζονται με ενωμένους τους αγωνιστές», είπε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και συμπλήρωσε: «Όσες φορές επενδύσαμε στην αλληλεγγύη μεταξύ μας, ως πολίτες, ως αυτοδιοίκηση, ως φορείς, δεν υπήρξε ούτε μία φορά που να μην είμαστε νικητές. Το βραβείο όλων μας, το χαμόγελο και τα φωτεινά μάτια των παιδιών, των συνανθρώπων μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όλων εκείνων που μέσα από τη στήριξη του ενός προς τον άλλον, βλέπουν τις ζωές τους και την καθημερινότητα τους να καλυτερεύουν».
Ως προς την πορεία που διαγράφηκε από την αρχική ιδέα έως σήμερα που ξεκινάει η υλοποίηση του Πάρκου Συνύπαρξης, ο πρόεδρος του «Συνάνθρωπος» επισήμανε: «Αν και δεν ήμασταν σίγουροι για το κατά πόσο θα καταφέρουμε να ενεργοποιήσουμε συναισθήματα, την κατανόηση της απλής λογικής για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, υπηρεσίες και φορείς τελικά φτάσαμε στο σημείο να απορούμε για την ταχύτητα, τη συνεργασία, την ευγενή και αληθινή αντιμετώπιση της ιδέας μας, στοιχεία που μίκρυναν τον χρόνο προσπαθειών μας και αναμονής ώστε να πατήσουμε το κουμπί ενεργοποίησης του έργου. Η αλήθεια είναι και το αποδείξαμε, πως τα μεγάλα τα φτιάχνουν οι μικρές παρέες και στα δύσκολα φαίνονται οι κοινωνίες».
Αναφερόμενη στο έργο η αρχιτέκτονας Άννα Τσιτωνάκη ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ: «Ίσως να είναι η πρώτη εφαρμογή τέτοιας κλίμακας τόσο ειδικού και συγκεκριμένου έργου στην Ελλάδα, που δεν αφορά μόνο παιδική χαρά, αλλά ένα ολόκληρο θεματικό πάρκο για τη συνύπαρξη των παιδιών με αναπηρίες και των τυπικών παιδιών, χωρίς όμως να αποκλείονται όλες τις ηλικίες».
Όπως ανέφερε η δημοτική Αρχή, το έργο ελπίζεται να παραδοθεί σε ενάμιση χρόνο, ενώ ο πρόεδρος του «Συνάνθρωπος» επισήμανε ότι παράλληλα με την υλοποίηση, θα «τρέξουν» προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα βοηθήσουν στην ολοκλήρωση εξοπλισμού και υλικών για τη διαμόρφωση του Πάρκου Συνύπαρξης. Ο κ. Χιωτάκης είπε ακόμη στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι «μέσα στον χώρο του Ειδικού Σχολείου στις Στέρνες Ακρωτηρίου, αγοράστηκε ήδη ο εξοπλισμός και δημιουργείται αίθουσα αισθητηριακής ολοκλήρωσης, που αφορά την ανάπτυξη των αισθήσεων στα παιδιά μαθητές ΑμεΑ του ειδικού σχολείου».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ