Συστατικά
Για τη βάση του γλυκού
250γρ. κανταΐφι
100γρ. βούτυρο
100γρ. αμύγδαλα χοντροκοπανισμένα
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
½ κουτ. γλυκού κανέλα
Για το σιρόπι
1 φλιτζάνι νερό
1 ¼ φλιτζάνι
ζάχαρη
Χυμό και ξύσμα από ½ πορτοκάλι
1 ξυλάκι κανέλας 25γρ. κουβερτούρα σε κομματάκια
Για την κρέμα και την επικάλυψη
500ml γάλα
75γρ. ζάχαρη
2 αβγά
45γρ. κορν φλάουρ
1 κουτ. σούπας κακάο
3 καψουλάκια βανιλίνη
75γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε κομματάκια
1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό
350ml κρέμα γάλακτος
3-4 κουτ. σούπας ξύσμα σοκολάτας ή καβουρντισμένο και κοπανισμένο αμύγδαλο
Εκτέλεση
Πρώτα ετοιμάζετε το σιρόπι: βάζετε το νερό μαζί με τη ζάχαρη, την κανέλα, το ξύσμα και το χυμό από το πορτοκάλι σε κατσαρολάκι πάνω σε δυνατή φωτιά. Στην αρχή ανακατεύετε να λιώσει η ζάχαρη και όταν πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσει για 10 λεπτά. Εκτός φωτιάς προσθέτετε την σοκολάτα κι ανακατεύετε να λιώσει.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160οC και αφρατεύετε το κανταΐφι παίρνοντας και ξαίνοντάς το λίγο λίγο με τα δυο χέρια. Απλώνετε το περισσότερο σε ένα ταψάκι διαστάσεως 24εκ. κατά προτίμηση με αποσπώμενο πάτο.
Ανακατεύετε το κοπανισμένο αμύγδαλο με τη ζάχαρη και την κανέλα και πασπαλίζετε από πάνω. Ύστερα σκεπάζετε τα αμύγδαλα με το υπόλοιπο κανταΐφι, αφρατεύοντάς το επίσης.
Τέλος λιώνετε και περιχύνετε ομοιόμορφα το βούτυρο από πάνω. Βάζετε το ταψάκι στο φούρνο και ψήνετε για 40 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει όμορφα.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε την κρέμα: Βάζετε το γάλα με τις 2 βανίλιες σε κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά. Χτυπάτε σε μπολ με τον αβγοδάρτη τα αβγά με τη ζάχαρη, προσθέτετε το κακάο (ρίχνοντάς το από σουρωτήρι) και το κορν φλάουρ μέχρι να ομογενοποιηθούν, προσθέτετε λίγο από το γάλα της κατσαρόλας να αραιώσει και ρίχνετε όλο μαζί το μίγμα στην κατσαρόλα.
Ανακατεύετε διαρκώς με σύρμα μέχρι να πάρει βράση και να πήξει η κρέμα. Την τραβάτε από τη φωτιά, προσθέτετε το βούτυρο και μετά τη σοκολάτα. Ανακατεύετε ζωηρά με το σύρμα να ομογενοποιηθούν και να γίνει λεία η κρέμα.
Την αφήνετε να κρυώσει. Ξεφουρνίζετε το κανταΐφι και μετά από 2-3 λεπτά το σιροπιάζετε ρίχνοντας το κρύο σιρόπι κουταλιά κουταλιά για να πάει παντού. Αφού κρυώσει το κανταΐφι στρώνετε πάνω του ομοιόμορφα την κρέμα.
Τέλος χτυπάτε την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί μαζί με 1 καψουλάκι βανίλιας ακόμα και στρώνετε τη σαντιγί πάνω από την κρέμα. Πασπαλίζετε με ξύσμα σοκολάτας και αφήνετε το γλυκό στο ψυγείο μέχρι να σερβίρετε. Αφαιρείτε το τσέρκι του ταψιού προσεκτικά, μεταφέρετε το γλυκό σε πιατέλα, τραβάτε και τον πάτο του ταψιού προσεκτικά συγκρατώντας το γλυκό με μεγάλη σπάτουλα και το σερβίρετε αμέσως κόβοντας κομμάτια.
Πηγή: akispetretzikis.com