Τον γύρο των διεθνών ΜΜΕ κάνουν τις τελευταίες ημέρες οι απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ελλάδας, στηλιτεύοντας τη στάση του τούρκου προέδρου.
Τελευταία -χρονικά- η γερμανική εφημερίδα Bild, η οποία τιτλοφορεί άρθρο «Ο Ερντογάν απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο», επικαλούμενη τις απειλές του Ερντογάν προέδρου ότι μπορεί ξαφνικά να έρθει το βράδυ στη χώρα μας…
Όπως αναφέρει σχετικά «με τις αιχμηρές αυτές δηλώσεις, ο πρόεδρος της Τουρκίας απείλησε το Σαββατοκύριακο τη γείτονά του στην ΕΕ, Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια εμφάνισής του στη Σαμψούντα στη Μαύρη Θάλασσα, ο Ερντογάν εξέφρασε το θυμό του για τους ελληνικούς στρατιωτικούς ελιγμούς την περασμένη εβδομάδα. Τα ελληνικά στρατεύματα αεράμυνας στο ανατολικό Αιγαίο στόχευσαν τουρκικά μαχητικά».
Στο σημείο αυτό, η γερμανική εφημερίδα σημειώνει πως «τον Μάρτιο, η ένταση της συνεχιζόμενης διαμάχης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας για ορισμένα νησιά του Αιγαίου μειώθηκε για σύντομο χρονικό διάστημα, ωστόσο δύο μήνες αργότερα και οι δύο χώρες συνέχισαν τους στρατιωτικούς ελιγμούς τους στην περιοχή».
Liberation: Ο Ερντογάν απειλεί την Ελλάδα
Στο ίδιο μήκος κύματος και η γαλλική Liberation. Με αφορμή την επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας σε Άγκυρα και Αθήνα, σήμερα και αύριο αντίστοιχα, γίνεται αναφορά στις δηλώσεις και προειδοποιήσεις κατά της Ελλάδας του τούρκου προέδρου κατά την ομιλία του το περασμένο Σάββατο στη Σαμψούντα.
Όπως παρατηρείται, ο τούρκος πρόεδρος, υπενθυμίζοντας τη μνήμη μιας σφαγής και απειλώντας να την επαναλάβει, «ανέβηκε αρκετές βαθμίδες στη λεκτική κλιμάκωση», με μια ομιλία που πάγωσε τους Έλληνες και τους ανησύχησε στο υψηλότερο επίπεδο. Προβάλλοντας τις σχετικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου η ε/φ σημειώνει, ότι η αναφορά στη καταστροφή της Σμύρνης «προκαλεί ρίγη», καθώς, «για τους Έλληνες αυτή η ανάμνηση είναι ένα απόλυτο τραύμα που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά», ενώ για την Τουρκία είναι μια ανταλλαγή πληθυσμών, βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης.
Κατά την εφημερίδα «οι δηλώσεις του Ερντογάν δεν είναι τυχαίες», καθώς, εδώ και αρκετές εβδομάδες, οι εντάσεις έχουν ξαναρχίσει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ, ενώ «οι ηγέτες των δύο χωρών μαστίζονται από εσωτερικές δυσκολίες»»
«Οι ανακαλύψεις κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Αιγαίο είναι μια ευκαιρία για τον Ερντογάν να αμφισβητήσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα, ενώ μέσω της τουρκικής μειονότητας, στη Θράκη, η Άγκυρα προσπαθεί επίσης να διεκδικήσει επέκταση του εδάφους της» σημειώνεται και τονίζεται: «Βασικά, η Τουρκία θέλει μια αναθεώρηση των Συνθηκών των Σεβρών και της Λωζάνης, που καθορίζουν τα σύνορά της, ζητήματα που τροφοδοτούν ιστορικές διαμάχες μεταξύ των δύο χωρών».
Reuters: Ο Ερντογάν κατηγορεί την Ελλάδα ότι «κατέχει» αποστρατιωτικοποιημένα νησιά
Τις κατηγορίες του τούρκου προέδρου κατά της Ελλάδας ότι κατέχει νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος που έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς και τις προειδοποιήσεις του ότι η Τουρκία είναι έτοιμη «να κάνει ό,τι χρειάζεται όταν έρθει η ώρα», προβάλλει και το Reuters.
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται περί δύο «ιστορικών αντιπάλων» που ενώ είναι επίσης μέλη του ΝΑΤΟ, διαφωνούν για μια σειρά ζητημάτων που εκτείνονται από τις υπερπτήσεις και το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου μέχρι τα θαλάσσια σύνορα και τους πόρους υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, καθώς και την εθνικά διχασμένη Κύπρο.
Σημειώνεται ειδικότερα ότι η Άγκυρα πρόσφατα κατηγόρησε την Αθήνα ότι εξοπλίζει τα αποστρατικοποιημένα νησιά του Αιγαίου – κάτι που η Αθήνα απορρίπτει -, ωστόσο επισημαίνεται ότι ποτέ άλλοτε ο Τούρκος πρόεδρος δεν είχε κατηγορήσει την Ελλάδα ότι τα έχει καταλάβει: «Η κατάληψη των νησιών δεν μας δεσμεύει. Όταν έρθει η ώρα θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο» τόνισε συγκεκριμένα ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη βόρεια επαρχία της Σαμψούντας σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Αναφορικά με τις αντιδράσεις της Ελλάδας, σημειώνεται ότι το ελληνικό ΥΠΕΞ κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει την Τουρκία στην «εξωφρενικό καθημερινό της κατήφορο δηλώσεων και απειλών». «Θα ενημερώσουμε τους συμμάχους και τους εταίρους μας για το περιεχόμενο των προκλητικών δηλώσεων ώστε να γίνει αντιληπτό ποιος δυναμιτίζει τη συνοχή της συμμαχίας μας σε μια τόσο επικίνδυνη περίοδο», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
Επισημαίνεται ότι η Τουρκία εξοργίστηκε πρόσφατα από τη φερόμενη παρενόχληση των αεροσκαφών της από τις ελληνικές δυνάμεις, σημειώνοντας ότι τα συστήματα αεράμυνας S-300 που χρησιμοποιούν οι τελευταίες είχαν κλειδώσει τα τουρκικά αεροσκάφη κατά τη διάρκεια μιας συνηθισμένης πτήσης. Από την άλλη μεριά – συνεχίζει το δημοσίευμα -η Τουρκία γιόρτασε στις 30 Αυγούστου την «Ημέρα της Νίκης», η οποία αποτελεί μια εθνική εορτή μνήμης για την εκδίωξη των ελληνικών δυνάμεων το 1922, με τον Τούρκο πρόεδρο να υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα «δεν πρέπει να ξεχνάει τη Σμύρνη», παραπέμποντας στην τουρκική νίκη.
Καθώς ο Ερντογάν καλείται να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη εκλογική πρόκληση της 20ετούς διακυβέρνησής του το 2023, παρατηρεί το δημοσίευμα, επιχειρεί να ‘παίξει ‘το χαρτί των επιτυχιών του στη διεθνή πολιτική σκηνή, κλιμακώνοντας, παράλληλα, τη ρητορική του στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι τα νησιά του Αιγαίου δόθηκαν στην Ελλάδα βάσει των Συνθηκών του 1923 και του 1947 υπό τον όρο ότι δεν θα τα στρατιωτικοποιήσει, με τον τούρκο ΥΠΕΞ να έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι σε αντίθετη περίπτωση η Τουρκία θα αρχίσει να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στις εν λόγω περιοχές.
Από την πλευρά του, ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η θέση της Τουρκίας να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά είναι «παράλογη» καταλήγει το δημοσίευμα.
Πηγή: in.gr