Μία συνάντηση σε ένα δείπνο πριν λίγους μήνες μεταξύ του Ηλία Μαμαλάκη και της αναπληρώτριας καθηγήτριας Ακτινοθεραπείας κας Μαρίας Τόλια ήταν η αφορμή για την δημιουργία του βιβλίου “Νόστιμες συνταγές” που φροντίζουν τα έντερα των ανθρώπων με νεοπλασία με την υπογραφή του γνωστού σεφ.
Απευθύνεται σε ογκολογικούς ασθενείς που υποβάλονται σε ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία και ανοσοθεραπεία και χρειάζονται ειδική διατροφή. Όπως είπε στην “Π” ο κ. Μαμαλάκης, το βιβλίο αυτό, ανάμεσα στα 18 που έχει γράψει, είναι για εκείνον “ένα μικρό παράσημο για το οποίο καμαρώνω ιδιαίτερα αφού μου δόθηκε η δυνατότητα να βοηθήσω τους ανθρώπους να έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής και κοινωνικότητας, με λιγότερες παρενέργειες, απολαμβάνοντας νόστιμο φαγητό”.
Στην υλοποίησή του καθοριστική ήταν η συνδρομή του κλινικού διαιτολόγου – διατροφολόγου κ. Δημήτρη Πέτσιου.
Όπως είπε στην “Π” η κα Τόλια, μελέτησε τις παγκόσμιες κατευθεντήριες οδηγίες από την Ευρώπη και την Αμερική μέχρι την Ιαπωνία για το τι επιτρέπεται και τι όχι στη διατροφή των υπό θεραπεία ογκολογικών ασθενών και σήμερα το βιβλίο διατίθεται από το σάιτ του ΠΑΓΝΗ (www.pagni.gr).
“Είναι μια εξαιρετική ιδέα αυτό το βιβλίο, γιατί οι ασθενείς μας έχουν σοβαρό πρόβλημα με την διατροφή τους και αυτές οι συνταγές βοηθούν στον να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους” είπε στην “Π” ο καθηγητής κ. Δημήτρης Μαυρουδής.
Σύμφωνα με την κα Τόλια, η υλοποίηση της ιδέας πραγματοποιήθηκε μέσω του Συλλόγου Στήριξης Ασθενών που πάσχουν από νεοπλασματική νόσο ‘Ευ Ζω με τον καρκίνο’. Η επιστημονική ομάδα που συμμετείχε είναι οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης: κ. Ιωάννης Κουτρουμπάκης, καθηγητής Γαστρεντερολογίας, κ. Δημήτριος Μαυρουδής, καθηγητής Παθολογικής Ογκολογίας, κ. Ιωάννης Σουγκλάκος, αναπλ. καθηγητή Παθολογικής Ογκολογίας και κ. Μαρία Τόλια, αναπλ. καθηγήτρια Ακτινοθεραπείας.
Η έκδοση υλοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη των εταιρειών: Αναστάσιος Μαυρογένης Α.Ε. Ιατροτεχνολογικά Είδη Numil Hellas A.E. Εταιρεία Προϊόντων Ειδικής Διατροφής. Την καλλιτεχνική επιμέλεια είχε η κ. Αντωνία Κατή Food stylist – φωτογράφος.
Οι συνταγές
Το βιβλίο περιλαμβάνει:
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΨΑΡΙΚΑ
- Τονοσαλάτα
- Ξιφίας ψητός με πατάτες φούρνου • Σολομός με σος αβοκάντο
- Μπακαλιάρος σύβραση με πατάτες • Πιλάφι με καραβίδες
- Σαρδέλες ψητές
- Μπακαλιάρος πλακί
- Γιουβέτσι με σκορπίνα ή τσιπούρα • Γιουβαρλάκια σφυρίδας
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ
- Μπιφτέκια με κιμά κοτόπουλου
- Κοτόπουλο μιλανέζα
- Μπουκίτσες από στήθος κοτόπουλου
Με κόκκινη σάλτσα
- Μακαρόνια με κιμά κοτόπουλου
- Γιουβέτσι κοτόπουλο με κριθαράκι
- Μπέργκερ με μπιφτέκι κοτόπουλου
- Κοτόσουπα με μπουκιές κοτόπουλου και φιδέ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΚΡΕΑΤΙΚΑ
- Ψητό ψαρονέφρι με πατατοσαλάτα
- Κρεατόσουπα
- Κουνέλι σε σύβραση
- Βραστά κεφτεδάκια με κόκκινη σάλτσα • Μουσακάς πατάτας
- Χοιρινή σπάλα στον φούρνο με μέλι και μουστάρδα • Κουνέλι κοκκινιστό
- Μπουκιές ψαρονέφρι ριγανάτο
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΓΛΥΚΑ – ΖΥΜΕΣ
- Ρυζόγαλο με γάλα καρύδας • Ζελέ με βρασμένα φρούτα • Αχλάδια βραστά σε κρασί
- Γιαουρτογλυκό με ζελέ
- Πανακότα με γάλα αμυγδάλου και μαρμελάδα ροδάκινο
- Κομπόστα φρούτων με πράσινο τσάι • Κέικ με σταγόνες σοκολάτας
- Αρωματικό ψωμί.
Στον πρόλογο του βιβλίου ο κ. Μαμαλάκης μεταξύ άλλων σημειώνει:
«Τούτο το μικρό βιβλίο, το οποίο απευθύνεται σε συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων, που βρίσκονται υπό θεραπεία από νεόπλασμα, είναι ένα πραγματικά δύσκολο έργο.
Από οικογενειακή εμπειρία ξέρω καλά το πόσο ταλαιπωρείται ο ασθενής στο στάδιο της χημειοθεραπείας και της ακτινοθεραπείας. Δυστυχώς, αυτές οι θεραπείες αποδυναμώνουν το σώμα ενώ ταυτόχρονα βοηθούν στον περιορισμό της ασθένειας ή και στην ίασή της.
Συχνά προκαλούνται διάρροιες – άλλοτε περιστασιακές, άλλοτε συχνές–, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται περαιτέρω ο οργανισμός ενώ πρέπει να είναι πολύ δυνατός και υγιής.
Σε όλο αυτό το πρόβλημα η τροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Το φαγητό πρέπει να είναι εξαιρετικά θρεπτικό και μαγειρεμένο με τέτοιον τρόπο ώστε να μην προκαλεί διάρροιες, που αφυδατώνουν και αδυνατίζουν τον οργανισμό.
Είμαι ευτυχής που μπορώ και εγώ με την τέχνη μου να συμβάλω λίγο στη διατήρηση της υγείας.
Να θυμάστε το “νικάμε το νεόπλασμα”».
Όπως μας είπε η αναπλ. καθηγήτρια κα Μαρία Τόλια, το επόμενο βήμα είναι να βρεθούν χορηγίες για την έκδοση του βιβλίου αλλά και την μετάφρασή του σε άλλες γλώσσες προκειμένου να βοηθηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πάσχοντες.
Πηγή: patris.gr