Ο χειρότερος καιρός των τελευταίων… 47 ετών στο νησί.
Τις πληγές τους μετρούν οι αμπελοκαλλιεργητές της Κρήτης, των οποίων τα αμπέλια (κυρίως Σουλτανίνα, επιτραπέζιο και σταφιδάμπελο) υπέστησαν συντριπτικές ζημιές από τις συνεχείς βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.
Όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιχάλης Καμπιτάκης, μέλος της Ένωσης Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης: «είχαμε να αντιμετωπίσουμε τα τρομερά κόστη παραγωγής με ενέργεια και λοιπές εισροές, τώρα ήρθε και το τελειωτικό χτύπημα. Μια εβδομάδα συνεχώς έβρεχε και σε λίγο δε θα μπορούμε να μπούμε καν στα αμπέλια από τα έντομα. Η παραγωγή έχει καταστραφεί. Απαιτείται ενίσχυση των παραγωγών μας, καθώς η ζημιά αγγίζει και το 100%». Όπως προσθέτει ο κ. Καμπιτάκης οι ζημιές εντοπίζονται κυρίως στα βόρεια του νομού Ηρακλείου, όμως αφορούν όλο το νησί.
Μάλιστα την Δευτέρα άνοιξαν οι δηλώσεις των παραγωγών, ενώ έγιναν αναγγελίες από… 140 χωριά στο νησί. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Καμπιτάκη, τις πρώτες ώρες ανοίγματος των δηλώσεων, εκτιμάται πως κάθε ώρα υποβάλλονταν 150 δηλώσεις από πληγέντες παραγωγούς, οι οποίοι μένουν χωρίς εισόδημα.
Ραγδαία εξελίσσεται η σήψη, λέει ο Ιερωνυμάκης
Για μεγαλύτερη του… αναμενομένου καταστροφή στις αμπελοκαλλιέργειες της Κρήτης κάνει εξάλλου λόγο ο κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης, πρόεδρος στην Οργάνωση Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης (ΟΑΕΚ). Όπως ο ίδιος επισημαίνει σε ανάρτησή του, παρατηρείται μετά τις βροχές ραγδαία σήψη των σταφυλιών στις περισσότερες αμπελουργικές περιοχές της χώρας, καθώς το ύψος της βροχής έφθασε και τα 100 χιλιοστά και ήταν το περισσότερο που έχει πέσει τα τελευταία πενήντα έτη.
Πηγή: agrotypos.gr