Της Μαρίνας Βοζικακη – Με αφορμή στη Μάχη στο Τραχήλι
“Ο Μπίλιος”
Αγρίμι κι
Ανυπότακτος
Ως ήσουν
Αντάρτης
Θα γινόσουν
Στη ζωή σου
Θα έδινες
Ακόμα τη ψυχή σου
Εχθρός να μην
Σκλαβώσει τη Πατρίδα
Δεν άντεξες
Να βλέπεις
Το χωριό σου
Οι Γερμανοί
Κατακτητές
Να το ορίζουν
Τη σβάστικα σημαία
Να ανεμίζουν
Σε χώμα
Που χει ποτιστεί
Με αίμα
Για αυτό
Και μπήκες
Μέσα
Στον αγώνα
Να πολεμήσεις
Τ’ άδικο του κόσμου
Και η καρδιά σου
Φώναζε εντός σου
Μη σκέφτεσαι μωρέ!
Μόνο Πολέμα!
Δεν δείλιασες ποτέ
Σε κάθε μάχη
Μπροστάρης
Με το οπλοπολυβόλο
Και άνοιγες
περήφανα
το δρόμο
Της λευτεριάς
Στο πλάι
του αρχηγού σου!
Ποιος ήταν ο Γεώργιος Καζάκης (Μπίλιος)
Όλοι έχουμε ακούσει ιστορίες για τους ήρωες πολέμου όπως αυτού του 1940 – 1944 και συγκεκριμένα στην Κρήτη…
Για έναν συγκεκριμένο θα σας μιλήσω σήμερα..
Τον Γεώργιο Καζάκη ή Μπίλιο από τα Πιτσίδια Πυργιωτίσσης νομού Ηρακλείου..
Γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1915 ..
Είχε άλλα τρία αδέρφια τους Φίλιππα, την Καλλιόπη και την Άννα..
Παντρεύτηκε την Μαρία Παπαγιαννάκη και απέκτησε τέσσερα παιδιά τον Νίκο, τη Φιλιά, τη Χρυσούλα και τον Κωστή. Πέθανε το 1973 σε ηληκία 58 χρονών.
Πολέμησε στο Αλβανικό μέτωπο στην πρώτη γραμμή του πυρός μαζί με το Κυριακάκη τον Γιάννη κ.α.. Πολέμησε επίσης και στο πλευρό του Πετρακογιώργη στη θρυλική μάχη στο Τραχήλι.
Πως ανέβηκε στο βουνό.
Πριν τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ένα αγγλικό καράβι είχε βουλιάξει ανοιχτά του Κομμού και στην παραλία ξεβράστηκαν βαρέλια με βενζίνη, πήγαν μερικοί Πιτσιδιανοί μεταξύ τους και ο Μπίλιος με τον αδερφό του τον Φίλιππα και τα πήρανε. Άλλοι τα χρησιμοποίησαν άλλοι τα πούλησαν, ο Μπίλιος με τον αδερφό του τα κρύψανε στα Καλά Λιμάνια κοντά.. Έρχεται ο πόλεμος έρχονται οι Γερμανοί, οι Γερμανόφιλοι πρόδωσαν τον Μπίλιο και είπαν του Μπρούνο (έτσι τον έλεγαν το Γερμανό πού ήταν στα Πιτσίδια υπεύθυνος) για τα βαρέλια. Κάθε μέρα πήγαιναν οι Πιτσιδιανοί αγγαρεία στον Ασφεντηλιά και χτίσανε τα Γερμανικά σπίτια ο Μπίλιος όμως πήγαινε στο Τυμπάκι στο αεροδρόμιο αγγαρεία. Έτσι λοιπόν μια μέρα πιάνει ο Μπρούνο τον Φίλιππα και τον ρωτάει για τα βαρέλια, του είπε οτι δεν ήξερε τίποτα. Ο Μπρούνο διέταξε να τους οδηγήσουν στο σημείο που του είπαν οι Γερμανόφιλοι κοντά στα Καλά Λιμάνια και είπε του Φίλιππα να σκάψει. Μαύρη του μοίρα του κακομοίρη όταν τα ξέθαψε τον έδειρε μέχρι που τον άφησε αναίσθητο. Όταν το έμαθε ο Μπίλιος έγινε έξω φρενών αλλά τον σταμάτησε ο θείος του Φασουλόκωστας.
Επίσης οι φίλοι των Γερμανών έκαψαν το καίκι του Μπίλιο την διάρκεια της κατοχής..
Από την αρχή που δημιουργήθηκε η ομάδα του Πετρακογιώργη ο Μπίλιος ήθελε να ανέβει στο βουνό αλλά ο θείος του ο Φασουλόκωστας δεν τον άφηνε να πάει γιατί δεν υπήρχαν ούτε πολλά τρόφιμα ούτε και εφόδια. Μια μέρα λοιπόν μετά το περιστατικό με τις βενζίνες ο Μπίλιος είχε ελεύθερη μέρα από την αγγαρεία του στο Τυμπάκι κι έτσι πήγε στο καφενείο του Κωστή του Σφακάκη. Αμέσως ειδοποίησαν τον Μπρούνο οι φίλοι του οτι ο Μπίλιος κάθεται στο καφενείο και ο Μπρούνο πήγε αμέσως.
– Εσύ , αγγαρεία , Ασφεντηλιά, του είπε ο Μπρούνο.
– Εγώ αγγαρεία στο Τυμπάκι και σήμερα ξεκούραση, του είπε ο Μπίλιος.
– Αγγαρεία Ασφεντηλιά , του ξανάπε ο Μπρούνο και πήγε να του δώσει γροθιά αμέσως ο Μπίλιος αφού τον απέφυγε του έσπασε την καρέκλα που καθότανε απάνω του και ρίχνοντας και την ξιφολόγχη του κάτω έφυγε τρέχοντας από το καφενείο και πήγε στης μάνας του.
– Μάνα έδειρα ένα Γερμανό και φεύγω προς άγνωστη κατευθηνση. Έφυγε από κει και πήγε στο Πετροκεφάλι κοντά στο καφενείο του Συρμαλογιάννη και είδε τον αγγελιόφορο του Πετρακογιώργη τον Κυριακάκη τον Γιάννη. Του έκανε νοήμα να πάει εκεί που κρυβότανε γιατί είχε μαθευτεί το περιστατικό και δεν είχε σε κανένα εμπιστοσύνη. Διηγήθηκε τι έγινε στον Κυριακάκη και αυτός τον οδήγησε πίσω από την εκκλησία του Αγιού Πνεύματος στον αχυρώνα του γιατρού του Μιχελινάκη και του είπε να περιμένει εκεί μέχρι να βραδιάσει. Μετά ξαναπήγε στο καφενείο και πάνω στην ώρα εμφανίζεται ο Μπρούνο με την συνοδεία του.
-Που είναι Μπίλιος, ρώτησε.
-Τώρα ο Μπίλος πάει προς Μοίρες, του απάντησε ο Κυριακάκης.
Το απόγευμα πήγε ο Κυριακάκης μερικά ρούχα της μάνας του γιατρού τον έντυσε γριά, καβάλα λοιπόν στο άλογο πέρασαν το στρατόπεδο στους Βόρους απο κει πήγαν στην Καρδιώτησα μετά στα Σκούρβουλα και απο κει στον Ψηλορείτη. Ο θείος του ο Φασουλόκωστας που ήταν σύνδεσμος ενημέρωσε τον Πετρακογιώργη ο οποιος τον δέκτηκε στην ομάδα και του έδωσε το Μπρεν.
10η αποστολή..
Στις 12 Φεβρουαρίου του 1943 ο Πετρακογιώργης μαζί με 28 αντάρτες και τον Τομ Νταμπάμπιν της Αγγλικής κατασκοπείας στην Κρήτη, πήγανε στην Μέση ανατολή. Στην Μάρσα Ματρούχ της Αιγύπτου πήγαν μερικοί και στην Χάιφα του Ισραήλ επιλέκτηκαν για σαμποτέρ οι :
Καζάκης Γεώργιος ή Μπίλιος απο τα Πιτσίδια.
Μπαλάσκας Γεώργιος από τα Βορίζια.
Φαραγκουλιτάκης από τα Βορίζια.
Κατσούγκρης Χαράλαμπος από τη Λοχριά.
Γρηγοράκης Ιωάννης ή Επταμηνίτης από τον Πλάτανο και
Εμμανουήλ Χατζάκης από τις Καμάρες.
Εκεί εκπαιδεύτηκαν για 3 1/2 μήνες και επέστρεψαν πίσω στις 6 Ιουνίου 1943 μαζί με τον αρχηγό τους. Όταν πήγαν στη Μέση ανατολή ήταν εκεί και η Σοφία Βέμπο και πήγαν να την ακούσουν. Μόλις μπήκαν μέσα ο Πετρακογιώργης και οι άντρες του είπε η Βέμπο :
ΜΙΑ ΦΩΝΗ ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ
ΣΕ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ
ΣΚΥΨΤΕ ΘΕΟΙ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ
ΓΙΑΤΙ ΠΕΡΝΑΕΙ Η ΚΡΗΤΗ.
Όλοι τους χειροκρότησαν και τους αποθέωσαν η συγκίνηση ήταν πολύ μεγάλη.
Συμπλοκή στο Κουρουπητό.
Το Κουρουπητό είναι βουνό της Λοχριάς. Ήταν τότε περίπου 15 αντάρτες και καμμιά εκατοστή Γερμανοί και σε 20 ομάδες. Ο Μπαλάσκας με το Σκουρομανόλη πήγαν να ερευνήσουν την γυρω περιοχή. Κατά τη διάρκεια της έρευνας τους συνάντησε ο Ψαρογιώργης και τους είπε ότι είναι περικυκλωμένοι και να πάνε προς τους άλλους. Ο Σκουρομανόλης γύρισε για να πάρει τη βούργια του και συνάντησε ένα Γερμανό τον οποίο σκότωσε αμέσως κι έτσι άρχισε και η μάχη. Ο Μπίλιος με το οπλοπολυβόλο και τους άλλους έβαλαν προς του Γερμανούς μέχρι που οπισθοχώρησαν. Μια ώρα κράτησε η συμπλοκή. Μετά ο Πετρακογιώργης με την ομάδα του πήγαν προς τις Καμάρες.
Μάχη στη Μαδαρή.
24 Μαρτίου 1944.
Στο λημέρι ήτανε:
Αρχηγός Πετρακογιώργης
ο Μανουσομανώλης
ο Ψαρόκωστας
ο Μπαλάσκας
ο Γεώργιος Αναγνωστάκης
ο Γεώργιος Καζάκης ή Μπίλιος
ο Πελοπίδας Σαριδάκης
ο Σκουρομανώλης από τον Ζαρό και ο Φώτης από το Ρέθυμνο.
Ο αρχηγός διάβαζε στην ησυχία του ενώ πάνω από το λημέρι στο Πέζουλο καθότανε οι Μπαλάσκας , Μπίλιος , Κυριανίτης και Πελοπίδας. Ξαφνικά μες στην ησυχία ακούστηκαν φωνές και πυροβολισμοί από την μεριά της Νίδας. Ο Αρχηγός διέταξε τον Πελοπίδα να του πάει τ’ άρματα του. Ο Μπίλιος λέει του αρχηγού του πως δεν έχει γεμιστή και αυτός του είπε να πάρει τον Πελοπίδα. Οι Γερμανοί τους βάλουν με τα ταχυβόλα και ένας ένας αντάρτης έπαιρνε θέση μάχης. Ο Αρχηγός πήγε μαζί με τον Ψαρόκωστα και τον Μπαλάσκα προς την θέση του σκοπού στην Μεριά της Νίδας. Στα 40 μέτρα ένας Γερμανός σκοτώνεται πρώτος και αρχίζει η μάχη. Οι Γερμανοί υποχωρούν και οι αντάρτες ανέβηκαν πιο ψηλά για να βλέπουν τα πάντα. Από τις Κουτσουνάρες να πάει στου Νικολακάκη το μιτάτο στον πόρο της Νίδας και τα Φουρνόξυλα όλα αυτά τα μέρη γεμάτα Γερμανούς. Φτάνει ο Μανούσος του Μανουσομανώλη τραυματίας και λέει του Αρχηγού:
– Σάντολε τα όρη είναι γεμάτα Γερμανούς. Πήγε ο Μπαλάσκας του έδεσε το τραύμα.
– Φιλιότσο άμε προς το Καμαριανό αόρι αλλά πρόσεχε.
Ο Σκουρομανώλης με τον Κυριανίτη είχαν προχωρήσει πιο πάνω και ο Σκουρομανώλης όντας παλιός πολεμιστής βρήκε έναν καλό προμαχώνα και φώναξε του Μπίλιο. Πήγε ο Μπίλιος λοιπόν με τον Πελοπίδα και του έδειξε πως να βάζει τις σφαίρες στην ταινία για να μην έχουν καμμιά εμπλοκή.
Άρχισε λοιπόν ο Μπίλιος και γάζωνε τους Γερμανούς με το μπρεν, οι Γερμανοί υποχωρούν όλοι οι αντάρτες πήραν αέρα. Όλοι οι αντάρτες πολέμησαν ηρωικά και εκείνη την ημέρα..
Πηγή:
Η κόρη του Μπίλιο η Φιλιά. – creteheroes.blogspot.com