Ενημέρωση: Εκπαιδευτικός Όμιλος “Πράξη και Πρόοδος”
Την Κυριακή 7 Αυγούστου, ομάδα καθηγητών και μαθητών του Εκπαιδευτικού Ομίλου “Πράξη & Πρόοδος” ξεκίνησαν από τις Μοίρες και διασχίζοντας την ορεινή διαδρομή πάνω από το δάσος του Ρούβα κατέληξαν στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα, για ξενάγηση και αστροπαρατήρηση.
Ξεκινώντας το απόγευμα από τις εγκαταστάσεις του Ομίλου, στις Μοίρες, οδηγήσαμε προς Γέργερη και από εκεί κατευθυνθήκαμε βόρεια, ανηφορίζοντας προς τον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη. Μέσα από μια πανέμορφη δασωμένη διαδρομή, έχοντας το πρινόδασος του Ρούβα στα αριστερά μας, βρεθήκαμε στην κορυφή του Σκίνακα, σε υψόμετρο 1.750 μέτρων. Φτάνοντας στον προορισμό μας, συμμετείχαμε στις “ημέρες κοινού” του Αστεροσκοπείου, ξεναγηθήκαμε από το προσωπικό του Πανεπιστημίου Κρήτης και κλείσαμε τη μέρα με παρατήρηση πλανητών και αστερισμών από τα τηλεσκόπια που διατέθηκαν στο κοινό για εκείνη τη μέρα.
Το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα απέχει 20 χλμ από τα ιστορικά Ανώγεια και ιδρύθηκε το 1984 στα πλαίσια της συνεργασίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και του Max – Planck Institut for Extraterrestrial Physics (Γερμανία). Βορειοδυτικά από αυτό βρίσκεται το Ιδαίον Άνδρον, το διάσημο σπήλαιο όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, ανατράφηκε ο Δίας.
Εμπνευστής και πρώτος διευθυντής του Αστεροσκοπείου ήταν ο καθηγητής Ιωάννης Παπαμαστοράκης, ο οποίος και συντόνισε την ανάπτυξή του. Το 1986 αποκτήθηκε το πρώτο τηλεσκόπιο με κάτοπτρο διαμέτρου 0,3 μέτρων και 2 χρόνια μετά αποπερατώθηκε ο ξενώνας έκτασης 200 τ.μ.. Τον Οκτώβριο του 1995 το Αστεροσκοπείο απέκτησε ένα νέο τηλεσκόπιο, με κάτοπτρο διαμέτρου 1,3 μέτρων. Το τηλεσκόπιο αυτό διέθετε το μεγαλύτερο σε μέγεθος κάτοπτρο στην Ελλάδα, μέχρι το 2007 όπου η πρωτιά πέρασε στο 2,3 μέτρων κάτοπτρο του Αρίσταρχου.
Από το έτος 2000 η ηλεκτροδότηση των εγκαταστάσεων στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα γίνεται μέσω φωτοβολταϊκού πάρκου ενώ το 2006, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Tuebingen της Γερμανίας, εγκαθίσταται στον Σκίνακα κι ένα τρίτο τηλεσκόπιο με το όνομα “Γανυμήδης” και διάμετρο κατόπτρου 0,6 μέτρων, το οποίο λειτουργεί με τηλεχειρισμό μέσω διαδικτύου και διαθέτει μεγάλο οπτικό πεδίο.
Με την εκδρομή αυτή κλείνει η θερινή προετοιμασία των μαθητών της Γ΄Λυκείου. Ευχαριστούμε το προσωπικό του Πανεπιστημίου Κρήτης και του ΙΤΕ για την φιλοξενία αλλά και όλους όσους βοήθησαν για την ολοκλήρωση της.