Συναυλίες, θεατρικές και χοροθεατρικές παραστάσεις, ποιητικές βραδιές, προβολές, αστροπαρατήρηση και ξεναγήσεις είναι μερικές από τις εκδηλώσεις της αυγουστιάτικης πανσελήνου που διοργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, για ακόμη μία χρονιά, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, ιστορικούς τόπους και μνημεία.
Στη Μεσαρά σύμφωνα με το πρόγραμμα προβλέπεται:
Αρχαιολογικός Χώρος Γόρτυνας
Μουσική Εκδήλωση με τίτλο: “Το Μινόρε της Αυγής”.
Αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη.
[Σε συνεργασία με το Δίκτυο Πολιτιστικών Συλλόγων Μεσαράς].
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με ελεύθερη είσοδο εντός του περιφραγμένου,
επισκέψιμου χώρου της αρχαίας Γόρτυνας και συγκεκριμένα στον χώρο της
αρχαίας αγοράς ανάμεσα στο ναό του Αγίου Τίτου και του Ρωμαϊκού Ωδείου.
Ώρα: 21:00-23:00. Είσοδος Ελεύθερη
Με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ αναφέρει ότι την Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022, 105 αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία, σε ολόκληρη τη χώρα, θα υποδεχθούν το κοινό κάτω από το φως της πανσελήνου. Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε 50 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ενώ 55 θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό με ελεύθερη είσοδο. Η φετινή διοργάνωση θα πλαισιωθεί από εκδηλώσεις στις 11 Αυγούστου, καθώς επίσης και στις 13, 19, 20 και 27 Αυγούστου. Το πρόγραμμα, που πραγματοποιείται υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ, περιλαμβάνει κυρίως συναυλίες, αλλά και θεατρικές και χοροθεατρικές παραστάσεις, ποιητικές βραδιές, προβολές, αστροπαρατήρηση και ξεναγήσεις, πολλές εκ των οποίων πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τοπικούς συλλόγους.
Φέτος, 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η διοργάνωση είναι αφιερωμένη στο γεγονός της Εξόδου του ελληνισμού από τη Μικρά Ασία και του ίχνους που άφησε στη συλλογική μνήμη. Ως θέμα της αφίσας των εκδηλώσεων επιλέχθηκε μία φωτογραφία του Boissonnas με τίτλο «Η Αχειροποίητος ως καταυλισμός Ελλήνων προσφύγων από τη Θράκη και τη Μικρά Ασία».
Πρόκειται για λήψη του 1919 και τα προσφυγόπουλα που απαθανατίζονται βρέθηκαν εκεί από άλλες καταστροφές που έφερε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Ωστόσο, αυτή η φωτογραφία αποτελεί μία διαχρονική καταγραφή του ξεριζωμού, της αναπάντεχης απώλειας, της φυγής και της απορίας μπροστά σε μία επιβεβλημένη μοίρα.
Οι εκδηλώσεις και η επίσκεψη του κοινού στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία θα διεξαχθούν σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας που έχουν καταρτιστεί για κάθε αρχαιολογικό χώρο και μουσείο, στο πλαίσιο περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού και σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα ασφαλείας κατά την περίοδο πραγματοποίησής τους.
Πηγή: newsbomb.gr