Μεγάλες αντοχές, γερά πόδια, φουσκωμένο πορτοφόλι και άφθονη τύχη θα πρέπει να έχουν οι νεοεισακτέοι στα ΑΕΙ και οι γονείς τους που αναζητούν φοιτητική στέγη στην Κρήτη.
Με τον τουρισμό να έχει επανακάμψει, μετά από την διετία της πανδημίας, και την τουριστική περίοδο να βρίσκεται στην κορύφωσή της, ένα μεγάλο μέρος των διαθέσιμων διαμερισμάτων δίνεται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης και τα κατάλληλα για φοιτητές είναι ελάχιστα, δυσεύρετα και πανάκριβα.
Οι διαθέσιμες κλίνες σε εστίες είναι ανεπαρκείς για να καλύψουν τις ανάγκες και το πρόβλημα, ιδίως στις πιο δημοφιλείς τουριστικά πόλεις του νησιού, είναι τεράστιο.
Στα Χανιά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών νομού Χανίων Λουκία Καλλιγιάννη, τα διαθέσιμα διαμερίσματα σε ποσοστό που πιθανώς ξεπερνά το 60% διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης. Από τα υπόλοιπα, όσα ήταν ανοίκιαστα έχουν σχεδόν εξαντληθεί, όπως λέει, ήδη από τις αρχές Ιουλίου, από εκείνους που ήξεραν με βεβαιότητα ότι επρόκειτο να εισαχθούν σε κάποιο από τα πολυτεχνικά και πανεπιστημιακά τμήματα της πόλης. «Δεχόμαστε 30 – 40 τηλεφωνήματα την ημέρα από απεγνωσμένους γονείς που δεν βρίσκουν στέγη για τα παιδιά τους» δήλωσε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ Ηρακλείου, χαρακτηρίζοντας την φετινή χρονιά ως την χειρότερη όλων των εποχών. «Δεχόμαστε διαμαρτυρίες από ενοίκους ότι οι ιδιοκτήτες των σπιτιών τους διώχνουν για να τα διαθέσουν για βραχυχρόνια μίσθωση, τώρα που έχει ανακάμψει ο τουρισμός» πρόσθεσε.
Το γεγονός ότι τα διαθέσιμα σπίτια είναι ελάχιστα έχει εκτοξεύσει τις τιμές μίσθωσης σε δυσθεώρητα ύψη. Ενδεικτικά, σύμφωνα με την ίδια, σε περιοχές φοιτητικού ενδιαφέροντος όπως είναι το κέντρο, τα Δικαστήρια, η Νέα Χώρα , το Κουμ Καπί και η Χαλέπα, μια δίχωρη γκαρσονιέρα 38 τ.μ., όχι καινούργια, κοστίζει μηνιαίως πάνω από 380 – 400 ευρώ, ενώ αν είναι νέα κατασκευή το μίσθωμα ανεβαίνει στα 500 – 600 ευρώ. Αντιστοίχως ένα δυάρι ενοικιάζεται στα 650 ευρώ, ενώ ένα τριάρι 80 τ.μ., που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για συγκατοίκηση, φτάνει τα 800 ευρώ το μήνα. Η λύση της συγκατοίκησης, για όσους δεν είναι αρκετά τυχεροί ώστε να βρουν διαμέρισμα από κάποιον άλλο φοιτητή που φεύγει, είναι πλέον ολοένα και συχνότερη επιλογή για τους φοιτητές, σύμφωνα με την κ. Καλλιγιάννη, η οποία προσθέτει πως ανάλογη εικόνα εισπράττει από υποψήφιους ενοικιαστές που ψάχνουν φοιτητική στέγη στο Ρέθυμνο.
Ανάλογη είναι η κατάσταση, αν και ελαφρώς καλύτερη, στο Ηράκλειο, όπου, επίσης, η βραχυχρόνια μίσθωση «δυναμιτίζει» την προσπάθεια ανεύρεσης φοιτητικής στέγης. Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου η πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Ανατολικής Κρήτης, διαμερίσματα δεν υπάρχουν και οι τιμές έχουν φτάσει στα ύψη.
Οι φοιτητές ζητούν κατά προτίμηση δίχωρα διαμερίσματα στο κέντρο, όμως η διαθεσιμότητα είναι πολύ μικρή. Έτσι, ένα δίχωρο διαμέρισμα 40 τ.μ. στο κέντρο μισθώνεται 400 – 500 ευρώ το μήνα, ενώ ένα μονόχωρο 35 τ.μ. στα 380 ευρώ, δηλαδή η ενοικίαση κυμαίνεται στα 10 – 11 ευρώ το τ.μ. Οι τιμές πέφτουν ελαφρώς σε περιφερειακές περιοχές, όπως η 62 Μαρτύρων, τα Καμίνια, ο Πόρος, η Νέα Αλικαρνασσός και η Θέρισσος, όπου ένα διαμέρισμα 40 τ.μ. ενοικιάζεται 300-320 ευρώ και ένα μικρότερο 30 τ.μ. 250 ευρώ. Η λύση απελπισίας, όπως την χαρακτήρισε, της συγκατοίκησης θα κοστίσει για ένα τριάρι 80 τ.μ. περιφερειακά 500 ευρώ το μήνα και στο κέντρο, το διπλάσιο, 1.000 ευρώ. Δεδομένου ότι η αγορά της φοιτητικής στέγης έχει συρρικνωθεί λόγω της βραχυχρόνιας μίσθωσης και τα διαθέσιμα σπίτια είναι λίγα, η κ. Μαυράκη εκτιμά ότι όσοι ψάξουν άμεσα θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν σπίτι, όσοι περιμένουν ως τα τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου θα δυσκολευτούν πολύ.
Τόσο στο Ηράκλειο όσο και στα Χανιά, πολλά από τα σπίτια που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση δίδονται για αστική μίσθωση από τους ιδιοκτήτες τους για το διάστημα Οκτωβρίου – Μαΐου. Ωστόσο, η λύση αυτή δεν καλύπτει τις φοιτητικές ανάγκες και αποτελεί τελευταία επιλογή για όσους δεν καταφέρουν να βρουν φοιτητική στέγη.
Πηγή: ertnews.gr