Γράφει η Μαρία Μαυρουδή
Σύμφωνα με τα παραμύθια οι νεράιδες τη τελευταία βραδιά του Ιουλίου ξενυχτούν προσμένοντας να υποδεχτούν τον Αύγουστο, τον τελευταίο γιο του καλοκαιριού. Έτσι μετά τα πρώτα καλωσορίσματα από τις νεράιδες του παραμυθιού έφτασε και στη ζωή μας διεκδικώντας μία θέση αφού μαζί θα περάσουμε 31 ολόκληρες μέρες. Αύγουστος ένας χιλιοτραγουδισμένος μήνας. Ένας μήνας που αγαπήθηκε τόσο πολύ.. Ίσως για τους περισσότερους ο αγαπημένος μήνας του καλοκαιριού. Ένας μήνας που οφείλει τ’ όνομά του στον Αυτοκράτορα : τον Οκταβιανό , ο οποίος από τη Σύγκλητο τιμήθηκε με την προσωνυμία Αύγουστος , ένα όνομα που δινόταν μόνο στους θεούς .
Και επειδή ο Οκταβιανός Αύγουστος υπήρξε μεγάλος αυτοκράτορας και ε μία σπουδαία προσωπικότητα όπως ο Ιούλιος Καίσαρα , οι Ρωμαίοι θεώρησαν υποτιμητικό γι’ αυτόν να του αφιερώσουν ένα μήνα με μια μέρα λιγότερη . Έτσι αφαίρεσαν απ’ το Φλεβάρη τότε την 29η και την προσθέσανε στον Αύγουστο . Για το λόγο αυτό τόσο ο Ιούλιος όσο και ο Αύγουστος – είναι οι δυο συνεχόμενους μήνες που έχουν με 31 μέρες , αντίθετα με το Φλεβάρη που έχει 28.
Είναι ο Μήνας της Λατρευτής μας Μητέρας , της Παναγίας μας . Σχεδόν ολόκληρος ο μήνας είναι αφιερωμένος σε Εκείνη.
Κάθε απόγευμα για δύο περίπου εβδομάδες οι Παρακλήσεις προς την Αγαπημένη Μητέρα με τη μεγάλη αγκαλιά, συνοδεύονται με τα λόγια που προκαλούν ρίγη συγκίνησης απέναντι στην Τιμιωτέρα των Χερουβίμ , τη Νηστεία, την Κοίμηση της στις 15 Αυγούστου, το Πάσχα του καλοκαιριού όπως αποκαλείται, τα Μεθεόρτια, τα Εννιάμερα και τέλος την κατάθεση της Αγίας Ζώνης στις 31 Αυγούστου.
Σύμφωνα με την παράδοση λέγεται και ο μήνας των φτωχών, επειδή τα παλιά τα φρούτα αφθονούσαν και πολλές φορές περίσσευαν απούλητα στην κεντρική αγορά, οπότε τα μοίραζαν στους φτωχούς. Κάθε λογής φρούτα κάνουν την εμφάνισή τους στο καλοκαιρινό μας τραπέζι
Ας είναι ευλογημένος και χαρούμενος ο τελευταίος γιος του καλοκαιριού. Ας έχουμε κοντά μας τη Χάρη της Παναγίας μας. Καλό μήνα!