Σαν σήμερα το 326 π.Χ. ο υπό τον Κρήτα ναύαρχον τού Μ. Αλεξάνδρου Νέαρχον, στόλος εξ 150 πλοίων, εφ’ ων επέβαινον 12.000 ναύται καί στρατιώται καί 2.000 αξιωματικοί, αναχωρεί από τον λιμένα τών Παττάλων!
Στόχος να εξερευνήση τας ακτάς των Ινδιών καί να επισημάνη τούς κόλπους, όρμους, ακρωτήρια, περιοχάς όπου υπήρχε ύδωρ κλπ.
Ο περίπλους αυτός διήρκεσε 21 εβδομάδας, διηνύθησαν δε κατ’ αυτόν 21.000 στάδια (1308 μίλια).
Ο Νέαρχος και ο σχεδόν σύγχρονός του Πυθέας, είναι οι δύο μεγάλοι Έλληνες θαλασσοπόροι και εξερευνητές οίτινες ήνοιξαν πρώτοι τον δρόμον τών ανακαλύψεων, προηγηθέντες κατά 18 αιώνας τού Χριστοφόρου Κολόμβου.
Πηγή: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
Ο Νέαρχος Ανδροτίμου ο Κρης (όπως ήταν το όνομά του) γεννήθηκε γύρω στο 360 π.Χ. στην Κρήτη, όμως μεγάλωσε στην Αμφίπολη, όπου είχε μεταναστεύσει η οικογένειά του, σε ηλικία 12 ετών, κι έγινε ένας από τις πιο στενούς φίλους του νεαρού Αλέξανδρου. Ο πατέρας του Νεάρχου ήταν προσωπικός γιατρός του παππού του Μ Αλεξάνδρου αλλά και του Φίλιππου.
Ο πατέρας του Αλέξανδρου, Φίλιππος Β’, τον εξόρισε, κάποια στιγμή επειδή εναντιώθηκε στο γάμο του με τη νεαρή Κλεοπάτρα.
Όταν όμως ο Αλέξανδρος ανέλαβε την εξουσία, μετά τη δολοφονία του Φίλιππου, επανέφερε τον φίλο του Νέαρχο στην Αμφίπολη.
Το όνομα του Νεάρχου ήλθε στην επικαιρότητα το 2014, κατά τη διάρκεια των ανασκαφών της Αμφίπολης οπότε και εκφράστηκε η άποψη ότι το ταφικό μνημείο, στο λόφο Καστά, ανήκει στο Νέαρχο.
Πηγή: e-storieskritis.gr