Έχει ήδη πραγματοποιήσει τις μεγάλες αρχαιολογικές ανασκαφές στις Μυκήνες το 1873, ο αρχαιολόγος Ερρίκος Σλήμαν, όταν το Μάιο του 1886 έρχεται στην Κρήτη, προκειμένου να επισκεφτεί αρχαιολογικούς χώρους και να προγραμματίσει ανασκαφές!
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΜΙΝΩΣ», αρ. φ. 270/17 Μαΐου 1886 ο Γερμανός αρχαιολόγος συναντήθηκε με τον Ιωσήφ Χατζηδάκη και μαζί επισκέφτηκαν τους αρχαιολογικούς χώρους της Κνωσού και της Γόρτυνας.
Το 1884 είχε βρεθεί η Μεγάλη Επιγραφή από τους Ιωσήφ Χατζηδάκη, Στέφανο Ξανθουδίδη και τον Ιταλό Federico Halbherr στάθηκε αφορμή για ανασκαφική έρευνα της περιοχής της Γόρτυνας.
Ο Σλήμαν μετά την κρήτη και σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα επισκεπτόταν την Ιταλία και τη Γερμανία για να υποβάλει προτάσεις για ανασκαφές με δικές του δαπάνες: «… αναλαμβάνων ούτος ίνα ιδίας δαπάναις ενεργήση εν τη νήσω ανασκαφές, αρκείται άνευ ουδεμίας άλλης ουασδήποτε αξιώσεως, εις μόνον το προνόμιον του να σημοσιεύσει πρώτος τα ανακαλυπτόμενα. Πεποιθόμεν ότι οι αρμόδιοι θέλουσιν ενδώση υπό τοιούτους επωφελείς όρους εις την υπό του ανωτέρω πρόταση ανασκαφών, έχοντες υπόψιν ότι ούτω εξασφαλίζουσι τας εν Κρήτη αρχαιότητας από τε της καταστροφής αυτών υπό των χωρικών και της φυγαδεύσεως των εκτός Κρήτης υπό των αρχαιοκαπήλων»
Οι προσπάθειες μάλλον δεν ευοδώθηκαν, καθώς οι ανασκαφικές εργασίες ξεκίνησαν με την αυτονόμηση της Κρήτης, μετά το 1898, από την Ιταλική Αρχαιολογική Αποστολή σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Ζ. Κ.