Σκηνικό έντονης ανησυχίας και ρευστότητας διαμορφώνεται στο ενεργειακό τοπίο, με την κυβέρνηση να ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα ακόμα και για τα πλέον απαισιόδοξα σενάρια. Με ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ρωσία να προχωρήσει τελικά σε μονομερή και αιφνιδιαστική πλήρη διακοπή των ροών αερίου προς την Ευρώπη αναγκαστικά εκπονούνται εναλλακτικά σχέδια.
Χθες το ενεργειακό βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε από την Επιτροπή Διαχείρισης Ενεργειακών Κρίσεων του ΥΠΕΝ, για τα εναλλακτικά σενάρια που έχουν εξεταστεί. Στόχος είναι να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας και παρουσιαστήκαν όλα τα δεδομένα παραγωγής, εισαγωγών, εξαγωγών και αποθήκευσης.
Ωστόσο δεν είναι μόνο το θέμα της ενεργειακής επάρκειας αλλά και η πορεία των τιμών που έχει κινητοποιήσει την κυβερνητική πλευρά. Στη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία μετείχε και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, έγινε εκτίμηση για την πορεία των διεθνών τιμών καυσίμων και την επίπτωση στις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πιο ευνοϊκή θέση συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ στο ενεργειακό, καθώς έχει μικρότερη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. προς την ΕΕ. Να σημειωθεί εδώ πως παρά το γεγονός ότι η χώρα μας παραλαμβάνει αέριο από το Turk Stream, το κλείσιμο της στρόφιγγας του ρωσικού φυσικού αερίου θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης. Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει μεγάλο αντίκτυπο τόσο στην αναζήτηση LNG (καθώς θα υπάρχει μεγαλύτερος συναγωνισμός για την πρόσβαση σε υγροποιημένο αέριο) όσο και στην αύξηση των τιμών λόγω της μεγάλης ζήτησης.
Σε αυτή τη φάση ο σχεδιασμός προβλέπει εξασφάλιση LNG (με τη Ρεβυθούσα να έχει σημαντικό ρόλο), αύξηση της συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα (τον Ιούνιο η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα της ΔΕΗ ήταν 34%) και λειτουργία με εναλλακτικά καύσιμα – ντίζελ των πέντε μονάδων φυσικού αερίου. Ερωτηματικό παραμένει μέχρι ποιο βαθμό θα μπορούσε να μειωθούν οι εξαγωγές φυσικού αερίου σε άλλες χώρες (για παράδειγμα στη Βουλγαρία).
Πάντως, η κατάσταση στην οικονομία είναι εξαιρετικά περίπλοκη, καθώς δεν είναι μόνο το ενεργειακό αλλά και ο υψηλός πληθωρισμός που προκαλεί «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση. Οι τιμές συνεχίζουν την ανηφορική πορεία, ενώ νέα προβλήματα προκύπτουν στην ευρωπαϊκή – και κατ/ επέκταση ελληνική οικονομία. Για παράδειγμα, η υποχώρηση του ευρώ – που έφτασε στα επίπεδα του δολαρίου- τροφοδοτεί έμμεσα την αύξηση των τιμών στα καύσιμα και σε πρώτες ύλες που εισάγονται από τρίτες χώρες (που σε μεγάλο ποσοστό τιμολογούνται σε δολάρια).
Η καλή πορεία του τουρισμού δίνει βέβαια μια σημαντική ανάσα στην ελληνική οικονομία, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει προβληματισμός στο οικονομικό επιτελείο για την επόμενη ημέρα. Ένα νέο ράλι τιμών στην ενέργεια θα οδηγήσει εκ των πραγμάτων σε πρόσθετα μέτρα στήριξης, γεγονός που θα … ροκανίσει περαιτέρω τα δημοσιονομικά αποθέματα.
Πυκνώνουν τα ενεργειακά σύννεφα στην Ε.Ε
Με μια σειρά απαισιόδοξων δηλώσεων Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προετοιμάζουν την κοινή γνώμη για μια ενεργειακή «βαρυχειμωνιά». Η κατάσταση χαρακτηρίστηκε πολύπλοκη, αφού κανείς δεν ξέρει αν θα ανοίξει και πάλι ο Nord Stream στις 22 Ιουλίου (που προμηθεύει με αέριο την Κεντρική Ευρώπη) Το μέχρι που θα φτάσει η Μόσχα μένει να φανεί, με την Ε.Ε να προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα ακόμα και για τα πιο δυσμενή σενάρια.
Στη Γερμανία υπάρχουν εκτιμήσεις πως μπορεί ακόμα και να τριπλασιαστεί το ενεργειακό κόστος για τους πολίτες. Την ίδια στιγμή για ένα «δύσκολο» και «σκληρό» φθινόπωρο μίλησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Στο μεταξύ η Ιταλία βρίσκεται σε μια τροχιά πολιτικής αβεβαιότητας, με τον πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι να υποβάλει την παραίτηση του. Μια παραίτηση που δεν έκανε δεκτή ο Ιταλός πρόεδρος Ματαρέλα και την ερχόμενη Τετάρτη, ο κ. Ντράγκι θα παρέμβει στη Βουλή και στη Γερουσία και στη συνέχεια αναμένεται νέα ψήφος εμπιστοσύνης.
Τα βλέμματα πλέον στρέφονται στις προτάσεις που θα παρουσιάσει στις 20 Ιουλίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στην περίπτωση που η Ρωσία προχωρήσει σε μονομερή και αιφνιδιαστική πλήρη διακοπή των ροών αερίου προς την Ευρώπη εντός του έτους. Με εναλλακτικά σενάρια – από τα πιο ήπια μέχρι τα πιο δύσκολα – να είναι στο τραπέζι.
Πηγή: ethnos.gr