Κείμενο: Γεώργιος Χουστουλάκης
Δύσκολο ποιο φαγητό να βάλεις πρώτο και ποιο δεύτερο, αλλά το σίγουρο είναι πως στις γαστρονομικές προτιμήσεις των παλιών Κρητικών ήταν:
1- Το καλαμάρι κουτιού, τηγανισμένο και σβησμένο με κρασί η ξύδι, με κρεμμυδάκι και ενίοτε και πατάτες μέσα!
2- Η κατά την κρητική ονομασία “φρίσα”, κατ’ άλλους ρέγκα!
Η φρίσα είχε πολλά γερόντια φανατικούς οπαδούς, που ακόμα και στο καφενείο πολλές φορές την παράγγελναν να πιούνε με τη παρέα δυο τρία κρασιά!
Η εντολή ήταν να ανάψει ο καφετζής ένα θύμο (θυμάρι), κάπου έξω στη τσιμεντένια αυλή του καφενείου, και να τη ψήσει απάνω, να τσουρουφλιστεί το δέρμα και να σερβιριστεί ζεστή στη παρέα!
Ήταν η εποχή που δεν είχε βγει ακόμα στη μόδα, το …
πιεσόμετρο!
3- Άλλο έδεσμα ήταν οι χοχλοί οι “μπουμπουριστοί”!
Εκείνοι οι χοχλοί τηγανισμένη μπρούμητα στο τηγάνι, έκαναν καλή παρέα ώστε να ρίξουν κάτω την κανάτα με το κοκκινέλι και να …θυμηθούν οι γέροι τα νιάτα τους!
4- Άλλο φαγητό ήταν τα βραστά κουκιά με λαδάκι και λεμόνι!
Τα έβαζαν μπροστά συνήθως τη πρώτη μεγάλη παγωνιά του χειμώνα.
Τα κουκιά βραζόταν με τα φλούδια και ήταν πάντα βραστερά, όπως και τα φασόλια, γιατί απλούστατα τα έσπερναν στο περιβόλι τους με μπόλικη κοπριά, χωρίς χημικά σκευάσματα και ψεκάσματα με δηλητήρια.
5- Θεωρώ πως τα βρουβάσταχα βραστά ήταν από τα ιδιαίτερα αγαπημένα φαγητά των Κρητικών, γιατί αυτά ειδικά αρέσουν και στους νεότερους!