Ανησυχία έχει προκαλέσει στο δημόσιο η γνωμοδότησή του Νομικού Συμβουλίου του κράτους, η οποία ουσιαστικά καταργεί την πρόωρη συνταξιοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων και δέχεται τα 62 έτη ως βάση για αποχώρηση με μειωμένη σύνταξη.
Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα που έχει προκαλέσει αναστάτωση στο δημόσιο προέκυψε όταν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους διαφώνησε με τις υπηρεσίες του υπουργείου εργασίας ως προς το δικαίωμα των εν λόγω υπαλλήλων να συνταξιοδοτηθούν με τα μεταβατικά όρια 55 έως 62 ετών και κρατούσε «παγωμένες» τις αιτήσεις συνταξιοδότησης τους.
Για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου απηύθυνε σχετικό ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους το οποίο γνωμοδότησε αρνητικά.
Aν και η γνωμοδότηση επηρεάζει μόνο 1.000 έως 2.000 άτομα (κυρίως εκπαιδευτικούς) το υπουργείο δεν έχει ακόμα εξετάσει το ζήτημα. Αυτή τη στιγμή έχει στα χέρια του ενημερωτικό σημείωμα από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και αναμένει ολόκληρο το κείμενο της γνωμοδότησης προκειμένου να καθορίσει τη στάση του.
Πηγές του υπουργείου τονίζουν ότι πρόκειται για γνωμοδότηση και όχι για δικαστική απόφαση την οποία βεβαίως και όφειλαν να σεβαστούν. Όπως εξηγούν και νομικοί που ασχολούνται με την ασφάλιση , η γνωμοδότηση δεν είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται δύο σενάρια: 1) Να γίνει αποδεκτή η γνωμοδότηση και να καταργηθεί η συνταξιοδότηση πριν από τα 62 για τους εν λόγω υπαλλήλους 2) Να κατατεθεί τροπολογία η να εκδοθεί υπουργική απόφαση η οποία θα διαχωρίζει τους υπαλλήλους σε δύο κατηγορίες.
Σε εκείνους που υπέβαλλαν ήδη αίτηση συνταξιοδότησης πριν από την τροπολογία οι οποίοι μπορεί να αποχωρήσουν με μειωμένα όρια και σε εκείνους που δεν υπέβαλαν ακόμα παρότι είχαν το δικαίωμα της πρόωρης συνταξιοδότησης. Η δεύτερη κατηγορία δεν αποκλείεται να υποστεί αύξηση των ορίων ηλικίας.
Σχολιάζοντας αυτό το ενδεχόμενο, ο δικηγόρος ειδικός σε θέματα ασφάλισης Δημήτρης Μπούρλος κάνει λόγο για άνιση μεταχείριση και θεωρεί ότι θα πρέπει να ισχύσει μεταβατική περίοδος τουλάχιστον ενός έτους πριν την αύξηση των ορίων ηλικίας
Πριν προκύψει η διχογνωμία των υπηρεσιών το υπουργείο Εργασίας είχε κατ’ επανάληψη διαβεβαιώσει τους ασφαλισμένους ότι δεν χρειάζεται να σπεύσουν να υποβάλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης έως το τέλος του 2021, καθώς οι ασφαλισμένοι που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης αλλά δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία, διατηρούν τα ισχύοντα ηλικιακά όρια ακόμη και αν τα συμπληρώνουν μετά την 01/01/2022.
Για παράδειγμα, μια γυναίκα δημόσιος υπάλληλος εάν είχε 25ετία το 2011 και ήταν γεννημένη τον Ιούνιο του 1966, μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί στα 56 ακόμα και αν έπιανε αυτό το όριο ηλικίας τον Ιούνιο του 2022.
Υπενθυμίζουμε ότι μετά την εκπνοή της μεταβατικής περιόδου όπου οι ασφαλισμένοι μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με ευνοϊκότερους όρους ,από την 1/1/2022 υπάρχουν μόνο 3 επιλογές:
1. Για πλήρη σύνταξη τα όρια ηλικίας καθορίζονται στο 62ο έτος της ηλικίας (με 40 έτη ή 12.000 ημέρες ασφάλισης)
2. Για πλήρη σύνταξη τα όρια ηλικίας καθορίζονται στο 67ο έτος (με 15ετία ή 4.500 ημερομίσθια ασφάλισης).
3. Για μειωμένη σύνταξη το όριο είναι 62 έτη με 4.500 ημέρες ασφάλισης.
Πηγή: protothema.gr